[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.6

Jak zwinąć tortille: domowe burrito w 15 minut

Z pewnością jadłeś burrito. Najwyższy czas, aby nauczyć się je zwijać niczym prawdziwy Meksykanin.

domowe burrito fot. Shutterstock
Burrito to nie tylko dobry pomysł na obiad. Możesz także rozpocząć z nim dzień. Jeśli wcześniej dobrze się przygotujesz, po 6 minutach będziesz już miał gotowy posiłek pełny białka. Oto przepis na burrito z jajecznicą.

1. Rozgrzej

Jeśli kupiłeś tortillę w sklepie, przed podaniem podgrzej każdą z jej stron ok. 10-15 sekund na nieprzywierającej patelni. Chcesz zostać bohaterem w swoim domu? Możesz ciasto zrobić samemu. Do wyrobienia 8 placków będziesz potrzebował: 0,5 kg mąki pszennej, 180 ml gorącej wody, 3 łyżki oliwy i szczyptę soli.

2. Ułóż

Kiedyś Meksykanie ograniczali się do pojedynczych składników: mięsa, fasoli czy ryżu. Ale teraz nadzieniem burrito może być dosłownie wszystko.

Dlatego oprócz wołowiny nie żałuj również przypieczonej cebulki, guacamole i innych składników, które akurat będziesz miał pod ręką. Najważniejsze jednak, żebyś ułożył je warstwami, tak jak na obrazku. Dzięki temu bez problemu zwiniesz tortillę.

3. Zapakuj

Koniec wieńczy dzieło, jak mawiali starożytni Rzymianie, dlatego wystającym od dołu fragmentem tortilli zakryj dodatki. Delikatnie przyciśnij farsz, po czym zagnij prawe skrzydełko do środka. Teraz złap za burrito i owiń w resztę ciasta.

Twoje danie z pewnością wygląda jak przysmak kuchni meksykańskiej, a nie torpeda. I nie eksploduje w najmniej oczekiwanym momencie, brudząc Twoją koszulę i spodnie.

REKLAMA

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij