1. Rozgrzej
Jeśli kupiłeś tortillę w sklepie, przed podaniem podgrzej każdą z jej stron ok. 10-15 sekund na nieprzywierającej patelni. Chcesz zostać bohaterem w swoim domu? Możesz ciasto zrobić samemu. Do wyrobienia 8 placków będziesz potrzebował: 0,5 kg mąki pszennej, 180 ml gorącej wody, 3 łyżki oliwy i szczyptę soli.
2. Ułóż
Kiedyś Meksykanie ograniczali się do pojedynczych składników: mięsa, fasoli czy ryżu. Ale teraz nadzieniem burrito może być dosłownie wszystko.
Dlatego oprócz wołowiny nie żałuj również przypieczonej cebulki, guacamole i innych składników, które akurat będziesz miał pod ręką. Najważniejsze jednak, żebyś ułożył je warstwami, tak jak na obrazku. Dzięki temu bez problemu zwiniesz tortillę.
3. Zapakuj
Koniec wieńczy dzieło, jak mawiali starożytni Rzymianie, dlatego wystającym od dołu fragmentem tortilli zakryj dodatki. Delikatnie przyciśnij farsz, po czym zagnij prawe skrzydełko do środka. Teraz złap za burrito i owiń w resztę ciasta.
Twoje danie z pewnością wygląda jak przysmak kuchni meksykańskiej, a nie torpeda. I nie eksploduje w najmniej oczekiwanym momencie, brudząc Twoją koszulę i spodnie.
Komentarze
~Cooo, 2019-09-16 13:40:28
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?