Jak zrobić tatara z ryby? 3 przepisy

Chociaż najbardziej kojarzy się z kuchnią japońską, surowa ryba jest uważana za smakołyk na całym świecie. Oto propozycje trzech sposobów przyrządzania.

tatar z ryby FOT. ROMULO YANES
Sashimi

Sashimi

Japończycy nazywają takie danie sashimi, a Włosi crudo. To zależy od sposobu krojenia, ale tak naprawdę to bez znaczenia, gdy stoi się przed jednym z najlepszych dań świata. Genialnie dobrane składniki – znajdziesz je w dobrych sklepach – i czysta, surowa ryba tworzą arcydzieło.

REKLAMA

Składniki:

  • 225 g filetów z serioli lub lucjana pokrojonych w cienkie paski
  • szczypta ostrej papryczki, np. z espelette, lub łyżeczka suszonych płatków chili
  • 30 ml oliwy extra vergine
  • sól morska
  • 1 mała limonka
  • 2 garści liści bazylii

Przygotowanie

Pokrój filety na 3-mm plastry, a następnie pokrój je na cienkie paski. Przełóż rybę do małej miski i włóż ją do większej wypełnionej wodą z lodem. Chodzi o to, by ryba była możliwie jak najbardziej zimna. Dodaj chili i oliwę, wymieszaj tak, by ryba pokryła się nimi w całości. Dopraw solą i zetrzyj skórkę z całej limonki (wcześniej sparzonej we wrzątku) bezpośrednio do miski. Zamieszaj. Spróbuj i ewentualnie doprawiaj solą, tartą skórką limonki, oliwą lub chili. Jeżeli masz większe liście bazylii, potnij je na cienkie wstążki, dodaj do ryby i dokładnie wymieszaj. Przełóż sashimi do małych, dobrze schłodzonych w zamrażalniku miseczek, skrop rybę jeszcze odrobiną oliwy i podawaj od razu.

Tatar z tuńczyka

tatar z rybyFOT. ROMULO YANES
Tatar z tuńczyka

Tatar jest u nas powszechnie znany, ale wołowy, czasem z łososia. Ten z tuńczyka króluje za to we Francji i we wszystkich dobrych restauracjach w USA. Mięso tuńczyka i łososia doskonale komponuje się z azjatyckimi smakami: imbirem, sezamem i kolendrą. Czipsy ziemniaczane to nasz pomysł.

Składniki:

  • 340 g tuńczyka na sushi
  • 1½ łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka sosu jalapeno
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki sosu chili
  • 1 łyżka sosu wasabi
  • 1 łyżka posiekanej dymki (tylko białe części)
  • 1 cytryna przekrojona na pół
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 20 naturalnych czipsów ziemniaczanych

Przygotowanie

Pokrój tuńczyka w półcentymetrowe kostki i dodaj do imbiru, kolendrę, jalapeño, olej rzepakowy, sos chili, pastę wasabi i białe części szczypioru. W misce wszystko delikatnie wymieszaj – najlepiej drewnianą łyżką lub pałeczkami. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż łyżką równe porcje na środek talerza. Palcami uformuj kopczyki, wyciśnij sok z cytryny na wierzch i otocz go czipsami. To nie jest takie głupie – oszczędzisz sobie zmywania sztućców, bo czipsami można nakładać tatara.

Ceviche z okonia morskiego

tatar z rybyFOT. ROMULO YANES
Ceviche z okonia morskiego

Ceviche to tradycyjna przekąska z Peru, którą podaje się tam wszędzie i każdy kucharz ma na nią własny, modyfikowany i oczywiście jedyny, oryginalny przepis. Zalewa Leche de Tigre jest konieczna do podania, więc przygotuj ją chwilę wcześniej. W lodówce może stać maks. 4 godziny.

Składniki na Leche de Tigre:

  • 2 łyżki siekanego imbiru
  • 2 łyżki siekanego czosnku
  • 4 łyżki siekanego selera naciowego
  • ¼ czerwonej cebuli
  • gałązka kolendry
  • 30 g okonia morskiego
  • 1 szklanka soku z limonki
  • 1 szklanka kostek lodu
  • sól morska

Przygotowanie

Zmiksuj pierwszych 6 składników i powoli, wąskim, stałym strumieniem dodawaj sok z limonki. Miksuj na wysokich obrotach i dodawaj sukcesywnie lód. Konsystencja gęstej śmietanki – to jest to. Posól.

Składniki na ceviche:

  • 225 g filetów z okonia pociętych w kostki
  • 1 szklanka Leche de Tigre
  • 1 łyżeczka siekanej kolendry
  • ¼ cienko posiekanej czerwonej cebuli, płukanej 3 razy
  • ½ łyżeczki siekanej papryczki jalapeño
  • ½ łyżeczki zgniecionego czosnku
  • popcorn (jak lubisz)

Zmieszaj pierwszych 6 składników. Podawaj natychmiast. Składniki na 4 przystawki lub 2 dania główne.

Zobacz również:
Możesz nie lubić treningu nóg, ale prawda jest taka, że to on daje podstawy do budowania sylwetki, siły i formy. Ten dynamiczny zestaw pozwoli Ci przy tym spalić tyle kalorii, że nie będziesz się musiał  martwić o dłuższy pasek. Trenuj w systemie AMRAP. Jak długo? Zależy to od Ciebie, ale nie krócej niż 15 minut.
ZOBACZ WIĘCEJ
REKLAMA