Jak zrobić stek wołowy na patelni? [4 kroki]

Stek wołowy przyrządzony na patelni to klasyka! Tylko pamiętaj – patelnia musi być żeliwna. Bo nawet najbardziej wypasione grille z atomowym napędem i klimatyzacją nie zastąpią w kuchni żeliwnej patelni.

stek wołowy, przepis na stek wołowy shutterstock.com

Stek wołowy - rozgrzewanie patelni?

To pierwsza kardynalna zasada smażenia steka wołowego: patelnia musi być naprawdę mocno rozgrzana. Postaw suchą patelnię na wysokim ogniu, otwórz okno i rozgrzewaj, aż zacznie lekko dymić.

ZOBACZ: Przepis na wołowinę po burgundzku

1. Przyprawy do steka wołowego

Stek wołowy o grubości 2,5 cm (np. z antrykotu) dopraw z obu stron solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nie dodawaj suszonych ziół, bo się spalą na wiór podczas smażenia. Pamiętaj, by dobrze osuszyć mięso papierowym ręcznikiem, jeżeli chcesz uniknąć pryskania tłuszczu.

stek wołowyRYS: KATE FRANCIS

 

2. Stek wołowy - jakiego oleju użyć do smażenia?

Kiedy patelnia zacznie lekko dymić, wlej 1 łyżkę oleju rzepakowego (ma wysoki punkt dymienia i jest źródłem witaminy E), zamieszaj i zaczekaj, aż zacznie falować. Dodaj stek wołowy i smaż, przewracając co minuta, około 6 minut, by był średnio wysmażony. Nie nakłuwaj widelcem!

stek wołowyRYS: KATE FRANCIS

 

3. Stek wołowy z patelni... podgrzej w piekarniku!

Stek wołowy przełóż na deskę, przykryj luźno aluminiową folią i zostaw na mniej więcej 5 minut – soki po szoku termicznym zaczną z powrotem krążyć i stek będzie lepszy. Teraz jest dobry moment na podgrzanie talerza w piekarniku – solidny stek pod koniec jedzenia będzie zimny, a tak – nie.

stek wołowyRYS: KATE FRANCIS

 

4. Jak zrobić sos do steka wołowego?

Stek wołowy bez asysty odpowiedniego sosu to tylko połowa sukcesu. Pora na ostatni sztych fechmistrza. Zdejmij patelnię z ognia, wlej jeden lub dwa łyki czerwonego wina lub bulionu wołowego i drewnianą łyżką wymieszaj, zdrapując przywierające do patelni kawałki. Dodaj łyżkę masła, mieszaj, aż się rozpuści, i dopraw (to czas na zioła, jeśli lubisz). Polej łyżką na talerzu.

stek wołowyRYS: KATE FRANCIS

 

PRZECZYTAJ: 5 sosów do wszystkiego [Przepisy]

Flambirowanie steka wołowego

Technika kończąca smażenie steka wołowego - choć nie tylko steka - nazywa się flambirowaniem. Wylej na patelnię ze stekiem 25 ml brandy lub koniaku i podpal zapalniczką – nie nachylaj się nad kuchenką! Zaczekaj kilka sekund, aż ogień zgaśnie, obróć mięso i zdejmij z kuchenki. Twój stek nabrał pięknego aromatu.

Zobacz również:
REKLAMA