Jak zrobić sangrię? Oto idealny drink na upały

Sangria jest bezkonkurencyjna do relaksu i gaszenia pragnienia, gdy żar się leje z nieba. I nie ma przypadku w tym, że wymyślili ją Hiszpanie, a nie Eskimosi. Użyjemy do niej białego, wytrawnego wina zamiast czerwonego w oryginale, dzięki czemu nasza będzie nieco lżejsza w smaku i bardziej orzeźwiająca.

sangria Shutterstock.com
Shutterstock.com

Orzeźwiającą sangrię serwują sobie w Hiszpanii, ale nie widzimy przeciwwskazań, aby tego lata zabawić się równie dobrze i ze smakiem. Bazą jest tu, oczywiście, wino. W wersji MH (konsultowanej z redaktorkami Women's Health - Twoja dziewczyna/koleżanka/kochanka będzie zachwycona) stawiamy na wino białe, aby napój był nieco lżejszy. Kluczowe dla smaku są owoce, więc możesz zaszaleć z ilością. Jasne, kusi żeby spróbować, ale gotowy produkt wsadź jeszcze do lodówki - schłodzony smakuje jak milion dolców w setkach. Cały przepis niżej:

Owoce

Pomarańczę, brzoskwinię i gruszkę obierz, wyjmij pestki i gniazda nasienne, pokrój na kawałki. Obierz kawałek wielkości kciuka świeżego imbiru i pokrój go w słupki. Wrzuć wszystko do dużego dzbanka i wsyp do niego 2 łyżki cukru lub 11⁄2 łyżki syropu z agawy.

Alkohol

Wlej butelkę białego wytrawnego wina do dzbanka z owocami (nie przesadzaj z jakością i ceną butelki, portugalskie Vinho Verde będzie w sam raz). Teraz pora na gwóźdź programu: dolej do dzbanka 1⁄4 szklanki tequilli (też nie musi być specjalnie wyszukana).

Finisz

Dodaj do środka 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z limonki i wlej 1⁄4 szklanki gazowanej wody. Długą łyżką lub łopatką dobrze zamieszaj w dzbanku i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę. Nalewaj do szklanek wypełnionych kostkami lodu i udekoruj plasterkiem pomarańczy.

Sprawdź też: Alkohol - 10 nieznanych faktów oraz Jak pić, aby długo żyć?

Zobacz również:
REKLAMA