Jak zrobić placki ziemniaczane?

Prosty przepis krok po kroku na chrupiące placki ziemniaczane. To genialne danie naprawdę trudno jest schrzanić.

placki ziemniaczane shutterstock.com
Podawać je można na wiele sposobów, jak kto lubi. Na słono, na słodko, z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym, z gulaszem lub sosem grzybowym, ze szczypiorkiem, z ziołami – do wyboru do koloru. Tutaj przepis najbardziej klasyczny i najlepszy w swojej prostocie – oto domowe placki ziemniaczane.

REKLAMA

Składniki na około 25 placków:

  • 10 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie, zwłaszcza, gdy lubisz placki posypane cukrem)
  • 5-6 łyżek oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • Szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

SPRÓBUJ: Białkowe śniadanie w dwóch wersjach

Jak zrobić:

  • Ziemniaki i cebule obierz i zetrzyj do miski na tarce z małym oczkami. Jeżeli lubisz wyczuwalną chrupkość (a kto nie lubi?), zetrzyj połowę na małych oczkach, a połowę na większych i wymieszaj. Zaoszczędzisz trochę czasu, używając maszynki do mielenia ze specjalną nakładką.
    Do innej miski odlej wodę z masy ziemniaczanej (możesz użyć czystej ściereczki do odciśnięcia), ale jej nie wylewaj. Po kwadransie skrobia opadnie na dno, wtedy wylej delikatnie wodę i łyżką przełóż skrobię do ziemniaków – zapewni zwartość twoim plackom. Masa powinna być mokra, ale bez stojącej w niej wody.
  • Do miski wbij 2 jajka (jeżeli chce ci się pobawić, to oddziel żółtka od białek, te ostatnie ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy – placki będą bardziej puszyste), wsyp 2 łyżki mąki, łyżeczkę soli i wkręć trochę świeżego pieprzu. Teraz też jest moment na dodanie ząbka czosnku przepuszczonego przez praskę. Bardzo dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Na dużej patelni, najlepiej z grubym dnem, rozgrzej mocno olej (koneserzy stawiają tutaj na smalec wieprzowy lub gęsi, ale nie musimy się napinać). Dużą łyżką nałóż kilka porcji masy ziemniaczanej i zacznij smażyć (placki nie powinny stykać się ze sobą), a kiedy zrobią się rumiane i złote od spodu, przewróć je łopatką na drugą stronę. Czas smażenia zależy od wielkości patelni, grubości placków i temperatury oleju, ale w przybliżeniu można powiedzieć, że nie powinien być dłuższy niż 2,5 do 3 minut na stronę.
  • Usmażone placki odkładaj na duży talerz wyłożony papierowym ręcznikiem (dobrze się sprawdzi talerz podgrzany w piekarniku, bo placki dłużej będą ciepłe) i tak do opróżnienia miski.
    Jeżeli jesz je saute, bez gulaszu lub sosu, polecamy obok kubek zsiadłego mleka, kefiru lub maślanki.

ZOBACZ TEŻ: 10 sygnałów, że jesz za mało białka

Zobacz również:
Szwedzki eksperyment pokazał, że intensywny trening nóg wykonany bezpośrednio przed podnoszeniem lub wyciskaniem ciężarów przyspiesza wzrost mięśni ramion.
ZOBACZ WIĘCEJ
REKLAMA