Jak zrobić domowe burgery? [Shorty MH]

Zapomnij o gotowych, paczkowanych burgerach. Weź tasak i zrób je sam w domu.  

rostbef shutterstock.com

Burgery domowe

  • rostbef, 500 g
  • udziec wołowy, 500 g
  • szpik wołowy, 1 łyżeczka
  • bułki pełnoziarniste, 4 szt.
  • boczek, 4 plasterki
  • czerwona cebula i pomidor

ZOBACZ: 4 przepisy na burgery pełne zdrowia

Wyjmij drewnianą deskę i za pomocą tasaka przepołów mięso na mniejsze kawałki, a następnie energicznie siekaj, przy okazji ćwicząc przedramiona. Drobno posiekane mięso przypraw solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i uformuj 4 burgery. Smaż na patelni przez 2 minuty z każdej strony (nie potrzebujesz oleju – mięso samo puści tłuszcz). Wpakuj mięso do bułek, dodaj boczek, krążek cebuli i plaster pomidora. Keczup lub musztarda nie zaszkodzą.

PRZECZYTAJ: Dlaczego warto jeść wołowinę?

Liczby:

  • Kcal 680
  • Białko 87 g
  • Tłuszcze 25 g
  • Węglowodany 27 g

Bonus:

Dwa razy więcej leucyny (niż w burgerach ze sklepu) to dwa razy więcej mięśni.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ