Jak zrobić burgera? Przepis na amerykański klasyk

Tak, krok po kroku, powstaje legendarny, amerykański klasyk. Sprawdź, jak zrobić burgera z pierwszej ligi.

Jak zrobić burgera fot. shutterstock.com

Jak zrobić burgera – wybór mięsa

Powinno mieć przynajmniej 20% tłuszczu – tylko wtedy burger będzie soczysty. Wybierz antrykot, łopatkę lub rostbef, pokrój, lekko zamroź i przemiel dwa razy.

Jak zrobić burgera – formowanie

Nie wyrabiaj mięsa zbyt długo – minuta wystarczy. Nie dodawaj jajek ani cebuli: robisz burgera, nie pieczeń rzymską.

Krok 1

Na dłoni ułóż kulkę mięsa wielkości piłki do tenisa. Nie zbijaj jej zanadto, mięso powinno być luźne.

Krok 2

Dociśnij dłonią mięso do czystej deski do krojenia i spłaszcz je do żądanej grubości. Burger musi być bardziej płaski niż wypukły: to nie jest maminy kotlet mielony.

Krok 3

Dłońmi uformuj okrągły kształt, dociskając krawędzie. Obróć i powtórz operację. Zrób lekkie wgłębienia na środku i dopraw.

Jak zrobić burgera – rozgrzewanie grilla

Sprzęt musi być dobrze rozgrzany, zanim rozpoczniesz smażenie (to dotyczy także patelni, najlepiej żeliwnej). W przypadku grilla zaczekaj, aż węgle pokryją się popiołem, i wtedy do dzieła.

Jak zrobić burgera – smażenie

Teraz dopraw solą i pieprzem (jeżeli lekko oprószysz je mąką, skórka będzie bardziej chrupiąca). Smaż, aż górna strona zacznie się lekko pocić (ok. 3 minut) i obróć. Powtórz 3 minuty. Nie dociskaj łopatką burgerów do powierzchni podczas smażenia! Zdejmij je bez nakłuwania, przełóż na papierowy ręcznik i zostaw na 2-3 minuty. Gotowe.

Jak zrobić burgera – dodatki

Bułka

W oryginale używamy specjalnej do burgerów, posypanej sezamem, ale Twój wybór. Przekrój ją na pół, wysmaruj lekko masłem w środku i podpiecz, żeby była ciepła i chrupiąca.

Pomidor i sałata

Obowiązkowe towarzystwo dobrego burgera.

Ser

Dobrze roztapia się cheddar, dodając słonej nuty.

Marynaty

Kwasowość korniszonów lub konserwowej papryki wzbogaca smak.

REKLAMA