Jak zagęścić sos? [10 patentów]

W dobrych restauracjach sosy przygotowuje osobny kucharz, ale my poradzimy sobie sami. Sprawdź jak zagęścić swój sos, żeby przypominał sos, a nie zupę.

sos, zagęszczanie, jak zagęścić sos shutterstock.com

Spis treści:

1. Jak zagęścić sos pomidorowy do spaghetti lub gołąbków?

2. Jak zagęścić sos mąką ziemniaczaną?

3. Jak zagęścić sos zasmażką?

4. Jak zagęścić sos masłem i mąką?

5. Jak zagęścić sos mąką?

6. Jak zagęścić sos śmietanowy lub serowy?

7. Jak zagęścić sos jajkiem?

8. Jak zagęścić sos masłem?

9. Jak zagęścić sos pieczeniowy?

10. Jak zagęścić sos do gulaszu?

Zrobienie dobrego sosu nie musi być kulinarnym wyzwaniem, choć, fakt faktem, drań często wychodzi zbyt rzadki. Nie tylko zresztą nam, więc kucharze już dawno wymyślili ileś sposobów na zagęszczanie sosu – oto szybki przegląd technik. Pierwszą i najprostszą jest redukowanie płynu przez intensywne lub długie gotowanie. Tu ważne jest częste mieszanie, żeby nie przypalić. Drugą metodą zagęszczania sosów jest dodawanie mlecznych produktów (śmietany, jogurtu, mleka z mąką, serków topionych) – tych nie wolno bezpośrednio dodawać do sosu, tylko trzeba je wcześniej zahartować, bo się zwarzą. Kolejnym sposobem jest wykorzystanie mąki – albo rozmieszanej z wodą lub wystudzonym sosem, albo w postaci zasmażki – i skrobi ziemniaczanej. Sos można zagęścić również zmiksowanymi na gładko warzywami, ale tylko tymi, które piekły się lub dusiły razem z mięsem. Kucharze do zagęszczania sosów używają też masła, żółtek jaj, koncentratu pomidorowego, bułki tartej, a nawet płatków owsianych – wszystkie te patenty znajdziesz poniżej.

1. Jak zagęścić sos pomidorowy do spaghetti lub gołąbków?

Prostym sposobem na zagęszczenie zbyt rzadkiego sosu pomidorowego jest pozostawienie go na małym ogniu przez długi czas. W ten sposób twój sos zmniejszy swoją objętość, woda odparuje i stanie się bardziej skoncentrowany. Możesz też redukować sos na wyższym ogniu – będzie szybciej -, ale wtedy musisz pamiętać o stałym mieszaniu, żeby się nie przypalił. Zagęścisz również sos pomidorowy dodając łyżkę koncentratu pomidorowego, lub, jeżeli przygotowujesz spaghetti, wlewając do niego kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Skrobia zawarta w wodzie po ugotowanym makaronie stanowi doskonały zagęstnik do sosu pomidorowego i nie zmienia jego smaku.

ZOBACZ TEŻ: 15 przepisów na dania z makaronem

2. Jak zagęścić sos mąką ziemniaczaną?

Przede wszystkim oszczędnie, bo mąka ziemniaczana jest bardzo wydajna – do zagęszczenia 0,5 litra sosu wystarczy 1 płaska łyżeczka, bo już większa ilość zrobi z twego sosu kisiel. Po drugie, mąka ziemniaczana najlepiej się sprawdza w kuchni azjatyckiej i do takich potraw najczęściej się jej używa. Rozmieszaj ją po prostu w szklance z odrobiną zimnej wody tak, by nie było grudek, wlej do sosu i mieszając, gotuj jeszcze 2-3 minuty.

3. Jak zagęścić sos zasmażką?

Ulubiona technika zagęszczania sosów i zup stosowana przez nasze mamy i babcie i w 100% skuteczna. Rozgrzej na patelni lub w rondelku łyżkę masła, wsyp łyżkę mąki pszennej i podsmaż ją, szybko mieszając. Wlej kilka łyżek sosu, rozprowadź zasmażkę i przelej całość do sosu – gotuj jeszcze kilka minut, mieszając. Musisz pamiętać, że długość smażenia zależy od tego, jaki kolor zasmażki chcesz uzyskać i jaki rodzaj sosu chcesz zagęścić. Biała zasmażka nadaje się np. świetnie do zagęszczania sosu beszamelowego – smaż 1-2 minuty, by nie nabrała koloru, ale żeby straciła surowy posmak. Jasna zasmażka nadaje się do zagęszczania sosów na wywarach drobiowych, cielęcych lub rybnych – smaż ją 2-3 minuty na jasnozłoty kolor. Ciemnobrązową zasmażkę smaż ok. 5 minut i wykorzystuj do zagęszczania sosów z cięższymi mięsami, np. wołowiną lub dziczyzną.

4. Jak zagęścić sos masłem i mąką?

Precyzyjniej mówiąc mieszanką masła i mąki. Weź 1 łyżkę masła i 1 łyżkę mąki i następnie po prostu wymieszaj je palcami. Pozwoli ci to uzyskać jednorodną i gładką pastę, bez grudek. Małymi kawałkami dodawaj tę pastę do zbyt rzadkiego sosu, cały czas mieszając, żeby ugniecione masło dobrze się rozpuściło. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Dlaczego nie wrzucić całego masła od razu do garnka z sosem? Ponieważ dodając go stopniowo, masz czas na kontrolowanie konsystencji sosu, a jeżeli wrzucisz całość na raz, a sos stanie się zbyt gęsty, niewiele będziesz mógł już zrobić...

5. Jak zagęścić sos mąką?

Mąka to najprostszy sposób na zagęszczenie sosu. Jednak, jeżeli sypniesz ją bezpośrednio do garnka z sosem, sukcesu nie będzie, bo nie pozbędziesz się grudek. Chochlę sosu wlej do miski i odstaw do ostygnięcia. Następnie do zimnego sosu dodaj 1-2 łyżki mąki. Dobrze wymieszaj, przelej zawartość miski do sosu, ponownie wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Możesz użyć mąki pszennej, kukurydzianej lub ryżowej.

6. Jak zagęścić sos śmietanowy lub serowy?

Do zagęszczenia sosu na bazie świeżej śmietany lub białego sosu serowego idealnie nadaje się mleko w proszku. Aby zagęścić sos, dodaj do niego od 1 do 2 łyżek mleka w proszku i dobrze wymieszaj. Jeżeli sos nadal nie jest wystarczająco gęsty, dosyp po prostu trochę więcej mleka w proszku. Dobra wiadomość jest taka, że smak mleka w proszku jest neutralny. Innym sposobem jest dodanie serka topionego lub serka mascarpone – podziel je na mniejsze kawałki, wrzuć do sosu i gotuj, aż się rozpuszczą.

7. Jak zagęścić sos jajkiem?

Żeby być precyzyjnym – żółtkiem z jajka. Nie tylko jest to sprawdzony sposób zagęszczania sosu, ale też dodaje mu smaku i gładkości. Oddziel białko od żółtka, wlej to ostatnie do miski i ubij widelcem. Dodaj 2 łyżki sosu, dobrze wymieszaj i przelej mieszankę do gotującego się na małym ogniu sosu. Wymieszaj i gotuj kilka minut. W zależności od tego, jak rzadki jest twój sos, możesz podjąć decyzję o użyciu 2 lub 3 żółtek – pamiętaj tylko, by nie wkładać ich bezpośrednio do sosu, bo się zetną.

8. Jak zagęścić sos masłem?

Ta, stosowana przez szefów kuchni, technika zagęszczania sosu, nadaje im też gładkości, połysku, kremowego smaku i aromatu. Używa się w niej kawałków zimnego masła z lodówki, które wrzuca się pojedynczo do zestawionego z ognia sosu – do rozpuszczania masła wystarczy, by sos był ciepły. Pamiętaj jedynie, że zanim wrzucisz kolejny kawałek masła musisz zaczekać, aż poprzedni całkowicie się rozpuści i połączy z sosem.

9. Jak zagęścić sos pieczeniowy?

Najlepiej pomyśleć o sosie już na początku pieczenia i włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego kilka warzyw, które lubisz (np. marchew, seler, korzeń pietruszki, por). Po skończeniu pieczenia i wyjęciu mięsa, przelej naturalny sos, który powstał do rondelka, a warzywa z brytfanny zblenduj na gładko i dodaj do sosu. Gotuj chwilę, dopraw, ewentualnie gotuj nieco dłużej, by sos zgęstniał i odparował. Jeżeli nie masz pod ręką upieczonych/ ugotowanych warzyw, zagęść sos mąką pszenną – 1-2 łyżki rozpuść w ¼ szkl. zimnej wody i wlej do sosu. Gotuj, aż zgęstnieje.

10. Jak zagęścić sos do gulaszu?

Zaoszczędzisz trochę czasu przy zagęszczaniu sosu, jeżeli przed obsmażaniem kawałków mięsa oprószysz je wcześniej mąką, która będzie się rozpuszczać podczas gotowania. Przy zagęszczaniu sosu do gulaszu świetnie się spisuje łyżka koncentratu pomidorowego lub zasmażka. Jeżeli przygotowujesz gulasz wołowy, przygotuj zasmażkę ciemnobrązową – na patelni z rozgrzaną łyżką masła podsmaż przez ok. 5 minut łyżkę mąki pszennej, energicznie mieszając. Dodaj 2 łyżki sosu i dobrze rozprowadź. Przelej do gulaszu i wymieszaj.

 

 

Zobacz również:
REKLAMA