[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.6

Jak wykorzystać chili w kuchni? 6 patentów

Twoja znajomość z pikantnym jedzeniem nie musi ograniczać się do zamawiania "ostrego na cienkim" u Turka. Oto 6 prostych sposobów na wykorzystanie zdrowotnej mocy chili w codziennym menu.

chili, kuchnia, ostre jedzenie

Oliwa z chili

Do słoika wrzuć kilka papryczek chili. Na głębokiej patelni podgrzej 2 szklanki oliwy. Gorącą oliwą zalej papryki w słoiku. Zakręć słoik i tak przygotowaną oliwę wstaw na co najmniej 2 tygodnie do lodówki. Raz dziennie potrząsaj słoikiem. Gotową oliwę przelej do wyparzonej butelki, wcześniej wrzucając do niej małą papryczkę. Oliwa chili jest świetna do sałatek i makaronów.

Pico de Gallo

Podsmaż na oliwie kilka papryczek jalapeno. Ściągnij z ognia, po czym na tej samej oliwie usmaż 1 cebulę i 2 ząbki czosnku. Wrzuć na patelnię 2 obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Usmażone chili obierz ze skórki, posiekaj i dodaj do cebuli i pomidorów. Dopraw do smaku kolendrą i bazylią. Podawaj z nachos lub jako sos do grillowanej ryby lub mięsa.

REKLAMA

PRZECZYTAJ TEŻ: Dlaczego ostre jedzenie jest zdrowe?

Pomidorowa z chili

Obierz i pokrój 8 pomidorów i 2 cebule. Wrzuć je do garnka, zalej sokiem pomidorowym i gotuj, aż cebula i pomidory zmiękną. Oczyść z nasion 2 papryczki chili, posiekaj i dodaj do zupy. Dopraw pietruszką i solą. Jeśli chcesz, aby zupa była ostrzejsza, dodaj papryki w proszku. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.  

Jambalaya

Na gorącym oleju usmaż pokrojone w kostki 2 piersi kurczaka. Dodaj posiekaną zieloną i czerwoną paprykę i smaż przez 3 minuty. Dodaj 2 duże, pokrojone w kostkę pomidory, posiekaną cebulę i rozgnieciony ząbek czosnku. Gotuj, aż zacznie wrzeć. Dodaj 2 szklanki ryżu i 4 szklanki wody i gotuj, aż ryż wchłonie wodę i zmięknie. Pod koniec dodaj chili w proszku.

Chili nadziewane

Obetnij górną część chili i usuń nasiona. Obgotuj papryczki przez kilka minut w osolonej wodzie. Następnie nadziewaj papryczki pokrojoną w kostkę mozzarellą, wymieszaną z bazylią. W razie potrzeby spinaj wykałaczką. Ułóż papryczki w naczyniu do zapiekania i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj przez 10 minut. Dobre również na zimno.

DLA TRENUJĄCYCH: Ostre jedzenie daje więcej mocy!

Gorąca czekolada z chili

W dużej misce wymieszaj 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki kakao, 1/2 łyżeczki chili w proszku i 1/2 łyżeczki mąki. Zalej szklanką wody i stopniowo podgrzewaj, dodając 2 szklanki słodkiej śmietanki i szklankę mleka. Zdjmij z ognia i ubij trzepaczką. Dodaj odrobinę aromatu waniliowego. Podawaj w filiżankach posypane startą gorzką czekolada i cynamonem.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij