Badania przeprowadzone przez Norwich Union Healthcare w USA wykazały, że większość planów odchudzających zawiodła już miesiąc od wdrożenia.Cukier, ukryte kalorie i produkty „niskotłuszczowe”, które ze zdrową dietą nie mają nic wspólnego, mogą zafałszować obraz tego, co naprawdę jesz.
Podczas gdy wydaje Ci się, że stosujesz rozsądną dietę, jesteś tak samo narażony na przytycie, jak zawsze. Aby odkryć przyczynę tego procesu, laboratorium żywieniowe MH pomoże Ci prześwietlić produkty znajdujące się w lodówce i tym samym, wyjaśnić kwestie związane z tyciem i chudnięciem.
1. Niezdrowe zachcianki
Najbardziej podejrzane wydają się przekąski, np. ciastka, ale w tym akurat przypadku ten trop nie jest właściwy. Badanie przeprowadzone przez National Weight Control Registry w USA wykazało, że ludzie, którym udaje się zrzucić wagę, nie zaprzestają jedzenia swoich ulubionych produktów, tylko ograniczają ich ilość.
Poprzez odmawianie sobie zachcianek jesteś bardziej podatny na to, że po południu nie dasz rady oprzeć się tabliczce czekolady.
Rozwiązanie sprawy. Kluczowe w pozbyciu się zachcianek jest uświadomienie sobie, jak często i na ile sobie pozwalasz. Badania pokazują, że ludziom wystarczą niewielkie ilości mocnych smaków. Wybieraj więc raczej ciemną czekoladę i mocny cheddar.
W łapczywie pochłoniętym batoniku Mars jest aż 280 kalorii. A jedna kostka ze 100-gramowej tabliczki ciemnej, 85-procentowej czekolady ma zaledwie 23 kalorie i 2,1 g tłuszczu. Zjedz kostkę ciemnej czekolady po obiedzie lub kolacji – w tym przypadku jesteś w pełni usprawiedliwiony.
2. Sok owocowy
Może Ci się wydawać, że sok z owoców nie ma kalorii. Nic bardziej mylnego. Dwie małe szklaneczki (300 ml) soku to około 114 kcal i 30 g cukru (ponad 40% dziennego zalecanego spożycia).
Duża ilość cukru powoduje podwyższenie poziomu insuliny w organizmie, co skutkuje magazynowaniem glukozy, która potem przekształca się w tłuszcz.
Rozwiązanie sprawy. Wybieraj sok pomidorowy lub grejpfrutowy albo przerzuć się na owoce i warzywa w całości (żeby dostarczyć organizmowi 5 zalecanych porcji dziennie). Średnie jabłko zawiera 47 kcal, 12 g cukru i 1,6 g błonnika, który spowalnia przyswajanie cukru.