Kiedy kupujesz mrożonki
Nie rób zapasów z ryby. Świeżą rybę najlepiej jest zjeść w dniu zakupu. Niewskazane jest również przechowywanie dań z ryb dłużej niż 2 dni.
1. Ryby mrożone zachowują te same właściwości, co ryby świeże. Mrożenie nie niszczy ani tłuszczów, ani witamin czy minerałów, jednak zbyt gwałtowne rozmrażanie może spowodować, że ryba będzie mniej smaczna. Rozmrażaj ryby na dolnej półce lodówki.
2 Jeżeli to możliwe, nie kupuj filetów, tylko całe ryby. Im więcej powierzchni mięsa ryby jest wystawione na działanie powietrza, tym szybciej się psuje i tym mniej składników odżywczych zawiera.
3. Kupuj ryby głęboko mrożone: chłodziarki przemysłowe wykończą wszystkie rybne pasożyty (np. popularne nicienie).
4. Kupuj ryby mrożone na sucho, bez tzw. glazury. Te z glazurą tylko pozornie są tańsze: po rozmrożeniu okazuje się, że zapłaciłeś głównie za wodę (a być może jeszcze i za fosforany). Kupując np. mrożoną pangę, płacisz za 40% wody z Mekongu.
Kulinarne patenty od mistrza
Swoimi radami na przygotowanie apetycznej ryby dzieli się Zbigniew Kłyś - szef kuchni restauracji Pergola we Wrocławiu:
Ryby nie lubią nadmiaru przypraw. W zasadzie wystarczy sól, pieprz i cytryna. Jednak na specjalne okazje można podać do pieczonej ryby sos cytrynowy. Potrzebujesz szklankę bulionu warzywnego lub rybnego, startą skórkę z jednej cytryny, kubek śmietanki kremówki, łyżkę soku z limonki, sól i biały pieprz. Na małym ogniu podgrzej wywar, śmietanę i skórkę cytrynową, aż większość płynu odparuje i powstanie gęsty, śmietankowy sos. Dopraw sokiem z limonki, solą i pieprzem. Polej rybę.
Jak jeść rybę?
Ryby można przyrządzać na tysiące sposobów, każdy smakosz ma swój ulubiony. A oto najbardziej klasyczne.
Grillowane
Najlepiej używać do tego specjalnej kratki. Do grillowania najlepsze są ryby o zwartym mięsie, takie jak pstrąg, okoń czy łosoś. Wcześniej można je namoczyć w marynacie.
Smażenie
Najzdrowiej zamiast panierki tylko lekko oprószyć rybę mąką. Smażymy na 2-3 łyżkach oleju lub klarowanego masła. Rybę kładziemy na rozgrzany tłuszcz i ustawiamy patelnię na średnim ogniu.
Na surowo
Coraz popularniejszy sposób na rybę. Zdaniem ekspertów do sushi najbardziej nadaje się surowe mięso łososia lub tuńczyka. Jeżeli sam robisz sushi, kupuj ryby tylko u zaufanych dostawców.
Gotowanie na parze
To doskonały sposób dla tych, którzy chcą uniknąć nadmiaru tłuszczu. Ryba gotowana na parze jest delikatna i soczysta. Nie wymaga wielu przypraw, wystarczy odrobina ziół i pieprzu.
Duszenie w folii
Sposób dla tych, których od ryby odstrasza zapach. Zawijasz rybę wraz z przyprawami (wystarczy koperek i plasterek cytryny) w folię, wkładasz do mocno rozgrzanego piekarnika na 10 minut. I już.
Rybne przepisy
Jasne, wiesz już, że ryby to bogactwo białka i zdrowych tłuszczów. Znasz też najpopularniejsze gatunki ryb morskich i słodkowodnych. O tym pisaliśmy już w artykule "Dlaczego warto jeść ryby i jakie kupować?". Pora na smaczne i proste przepisy z ich udziałem.
Zupa rybna z krewetkami
Składniki (4 porcje):
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 ziele angielskie
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 kieliszek białego wina wytrawnego
- 1 l bulionu rybnego
- sól i pieprz
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 100 g brokułów
- 2 filety z dorsza 200 g
- 400 g krewetek rozmrożonych
- 4 łyżki oleju roślinnego l świeża bazylia
Przygotowanie
Obierz czosnek, cebulę i drobno posiekaj. Rozgrzej olej w garnku i zeszklij czosnek z cebulą. Obierz marchew, pietruszkę, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do garnka. Smaż chwilę, doprawiając solą i pieprzem. Następnie zalej winem i duś na średnim ogniu, aż wino odparuje. Dodaj pomidory z puszki, a po 5 minutach bulion.
Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, dodaj ziele angielskie, zioła prowansalskie i duś przez 20 minut. Po upływie tego czasu dodaj koncentrat pomidorowy. Pokrój filety na mniejsze kawałki i dodaj do zupy razem z brokułami. Duś przez 5 minut, a następnie dodaj krewetki i gotuj jeszcze 5-7 minut. Gotową zupę podawaj udekorowaną świeżą bazylią.
Czas przygotowania: 45 minut
Poziom trudności: łatwe