Jak przygotować podroby? [Przepisy, właściwości, porady]

Odrzuć kulinarne przesądy. Podroby, czyli jadalne organy wewnętrzne zwierząt, to kopalnia składników odżywczych. Lepsza i tańsza niż suplementy.

Podroby Men's Health

Podroby – co warto jeść?

Podroby przez wielu nie są uznawane za godne uwagi, ale to wcale nie jest żadna podróba mięsa, tylko jedne z jego najbardziej odżywczych części. Wątroby, nerki, ozory, mózgi, serca czy płuca  – niezależnie od pochodzenia – dostarczają całej gamy składników odżywczych z witaminą A  na czele.

REKLAMA

PodrobyMen's Health

Świńska głowa

Głowa konia w „Ojcu chrzestnym” zwiastowała kłopoty, jednak świński łeb, jak źle by nie wyglądał, może działać na Twoją korzyść. Jego mięso jest bogate w żelatynę, która poprawia zdolności kognitywne i pamięć długotrwałą. Nie zapomnisz tego posiłku.

PodrobyMen's Health

Wołowe serca

To dużo ciekawsze źródło białka niż kolejna puszka tuńczyka. Jedna porcja jego mięsa, przy 89 kcal, pokrywa ponad 25% dziennego zapotrzebowania na proteiny. A jedząc, możesz się poczuć jak bohater „Gry o tron”.

PodrobyMen's Health

Jagnięce nerki

Bogate w niacynę nerki obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), zaś podwyższają ten dobry (HDL). Dzięki temu poprawiają stan układu krwionośnego, zmniejszając ryzyko zawału serca czy udaru.

PodrobyMen's Health

Cielęcy ozór

Jeśli liznąłeś trochę treningów, przyda Ci się danie z ozorem. Mięso bogate w witaminę B12 i żelazo poprawi Twoją wytrzymałość przez przyspieszenie transportu tlenu  do zmęczonych mięśni.

Odpowiednie naczynie

Jeśli nie kupujesz pudełkowanego mięsa w markecie, pewnie jesteś przyzwyczajony do widoku krwi. Ale tutaj nie będziesz narażony na drastyczne sceny. Poproś rzeźnika (lub pana ze stoiska mięsnego), żeby od razu odciął zbędny tłuszcz i błonki. Jedyne, w co powinieneś się zaopatrzyć, to jednorazowa maszynka do golenia, bo świński łeb będzie owłosiony, a szkoda na niego Twojej elektrycznej golarki.

Wszystko, co zostało do zrobienia przed gotowaniem, to włożenie mięsa do solanki. Napełnij głębokie żeliwne naczynie taką ilością wody, aby przykryć podroby, wmieszaj  400 g cukru pudru i 600 g soli. Zagotuj, odstaw z ognia i pozostaw na noc. Ten proces wyciąga nadmiar krwi i zanieczyszczenia z mięsa, nadając mu przy tym delikatności i smaku.

REKLAMA

REKLAMA

Przepisy z podrobami w roli głównej

Przekonałeś się już, ile dobra możesz zaoferować swojemu zdrowiu, jedząc podroby, kupiłeś i przygotowałeś odpowiednie organy do dalszego gotowania. Teraz pozostaje tylko przyrządzić je tak, żeby smak dorównywał odżywczym wartościom dania. Zagwarantują  Ci to cztery proponowane przez nas przepisy.

REKLAMA

1. Głowizna z fasolą i rukwią

Składniki na 6 porcji

  • świńska głowa, ogolona
  • cebule, 2, przekrojone
  • marchew, 8
  • główki czosnku, 2, podzielone i obrane
  • seler naciowy, 2 łodygi
  • pory, 2, przekrojone wzdłuż
  • pieprz ziarnisty, garść
  • białe wino, 375 ml
  • fasola, 2 garści, namoczone
  • dymka, garść, posiekana
  • rzodkiewki, pęczek, obrane
  • rukiew wodna, 2 pęczki

Przygotowanie

Umieść świńską głowę w dużym garnku razem z przepołowionymi cebulami, dwiema marchewkami, czosnkiem, posiekanym selerem, pieprzem i białym winem. Zalej całość wodą, zagotuj. Zredukuj ogień do minimum i gotuj przez cztery godziny. Odstaw do ostygnięcia, a następnie oddziel mięso od czaszki i pokrój na kawałki. Odcedź bulion, a następnie ponownie podgrzej. Dorzuć mięso oraz bogatą w potas fasolę – gotuj, aż zmięknie. Dodaj dymkę, rzodkiewkę i rukiew. Gotuj jeszcze przez chwilę. Gotową potrawkę  podawaj z chlebem.

PodrobyMen's Health

 

2. Burger z wołowym sercem

Składniki na 2 porcje

  • wołowe serce
  • ocet balsamiczny, do smaku
  •  gruboziarnista sól morska, 1 łyżeczka
  • czarny pieprz, 1 łyżeczka
  • świeży tymianek, 2 łodyżki
  • brioszki, 2, podpieczone
  • rukiew wodna, garść
  • szalotka, plasterki
  • por, plasterki

Przygotowanie

Przekrój serce i połóż na desce; teraz odkrój kawałki z góry, uzyskując  dwa około 3-centymetrowe plastry. Zamarynuj je w occie balsamicznym z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku. Po 24 godzinach wrzuć kotlety na rozgrzaną patelnię grillową z odrobiną oliwy i smaż po 30 sekund z każdej strony. Podawaj w bułce z dodatkiem rukwi, szalotki i surowego pora.

PodrobyMen's Health

3. Pikantne cynaderki na tostach

Składniki na 2 porcje

  • jagnięce nerki, 6, przekrojone wzdłuż
  • mąka pszenna, 3 łyżki
  • pieprz cayenne, 1 łyżeczka
  • gorczyca w proszku, 1 łyżeczka
  • sól morska, 1 łyżeczka
  • czarny pieprz, 1 łyżeczka
  • masło, łyżka
  • sos Worcestershire, do smaku
  • bulion drobiowy, 120 ml
  • chleb żytni, 2 kromki, podpieczone

Przygotowanie

Wymieszaj mąkę z cayenne, gorczycą w proszku, solą i pieprzem. Rozpuść masło na patelni, obtocz nerki w mącznej panierce i wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż po dwie minuty z każdej strony, a następnie podlej sosem Worcestershire oraz bulionem – pogotuj wszystko przez chwilę. Wyciągnij nerki z patelni i połóż na chlebie, nie przestając podgrzewać sosu. Kiedy ten trochę zgęstnieje, polej nim danie. Możesz oblizywać palce.

PodrobyMen's Health

 

4. Ozór cielęcy z bekonem

Składniki na 4 porcje

  • cielęcy ozór
  • bulion drobiowy, 1,5 l
  • główka czosnku, podzielona i obrana
  • młoda rzepa, 6
  • szalotka, 16
  • ocet winny z sherry, do smaku
  • boczek, 400 g
  • jarmuż, 200 g

Przygotowanie

Wrzuć ozór i czosnek do garnka, zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez dwie godziny. Wyjmij ozór, zdejmij skórkę, odetnij także tłuszcz. Do bulionu wrzuć rzepę, pogotuj chwilę, zdejmij z ognia i dołóż ozór. Na żeliwnej patelni zeszklij szalotkę z dodatkiem octu, a następnie włóż na 15 minut do rozgrzanego piekarnika. W międzyczasie pokrój ozór. W rondlu podsmaż boczek, dodaj mięso, szalotki, rzepę oraz połowę bulionu. Kiedy się zagotuje, dorzuć jarmuż i przykryj na dwie minuty. Później przełóż na talerz i jedz.

PodrobyMen's Health
Zobacz również:
Zostały Ci jeszcze siły po treningu?  Oto sposób, by się ich pozbyć choć na jakiś czas. Wrócą z nawiązką,  a płaski brzuch masz w bonusie.  
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA