Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.9

Jak poprawić sobie humor: 10 produktów spożywczych

Jesień ma to do siebie, że potrafi wyssać z człowieka pozytywne nastawienie. Nie warto jednak dać za wygraną i chodzić jak zombie. Oto lista 10 łatwo dostępnych produktów spożywczych, które pomogą zwalczyć chandrę.

Dieta na dobry nastrój Najlepiej postaw na świeże owoce lub sok osobiście wyciśnięty z grejpfruta
Czerwony grejfrut

Bogaty w kwas foliowy, niezbędny do transportowania tlenu do mózgu, grejpfrut również sprzyja produkcji serotoniny. Badania na Tuft University w Bostonie dowiodły, że osoby depresyjne mają we krwi niższy poziom kwasu foliowego. Najlepiej postaw na świeże owoce lub sok osobiście wyciśnięty z grejpfruta. Soki z kartonu zawierają głównie cukier i dodatki smakowe.  

Sezam

Neurolodzy z Brain Bio Institute w Princeton zaobserwowali, że ludzie cierpiący na depresję mają niski poziom aminokwasu – treoniny. Ziarna sezamu to jedno z najlepszych poznanych źródeł tej substancji. Dodawaj je (uprażone na patelni) do sałatek albo przegryzaj sezamki.

Biała fasola

Noradrenalina to neuroprzekaźnik, dzięki któremu czujemy się pełni energii do działania i zadowoleni. Uwalnia się w organizmie przy udziale dopaminy. Dopamina i noradrenalina z kolei są pochodnymi L-fenyloalaniny, której dostarczysz sobie w postaci porcji białej fasoli. Podgrzej, dodaj oliwę z oliwek i zioła (znakomita będzie ze świeżym majerankiem albo tymiankiem).

Krewetki

Naukowcy z fińskiego Kuopio University Hospital stwierdzili, że niski poziom witaminy B12 sprzyja depresji. Witaminę tę znajdziesz w krewetkach i w innych skorupiakach, ale również w mięsie (zwłaszcza w wątróbce), a także w serach i jajach.

Kalafior

Kwiat kalafiora zawiera sporo łatwo przyswajalnej witaminy C. Bez niej słabiej idzie Twojemu organizmowi produkcja dopaminy. A dopamina to jeden z najważniejszych hormonów dobrego samopoczucia. Witamina C poprawia też przyswajanie żelaza, bez którego siada Ci energia. 100 g kalafiora to 70 mg witaminy C.

Soczewica

Poczucie, że wszystko Ci się wali na głowę, apatia, osłabienie mogą być spowodowane niedoborem żelaza.Wystarczy 200 g (trochę więcej niż szklanka) soczewicy, a masz zapewnioną ponad połowę dziennej dawki żelaza. Stosuj ją do sałatek albo zup. Energetyczne i lekko strawne.

Makrela

Kwas gamma-amino-masłowy, czyli GABA, to ważny neurotransmiter i aktywator przemiany materii. GABA – oprócz tego, że wspomaga regenerację organizmu – ma działanie relaksujące. Ryby, a szczególnie makrele, stanowią bardzo dobre źródło GABA.

Tuńczyk

Do produkcji serotoniny potrzebna jest witamina B6; jej niedobór ma wpływ na nastrój. Badania opublikowane w „Alternative Medicine Review” wykazały, że w organizmie osób cierpiących na depresję bardzo często brakuje tej witaminy. Opłaci Ci się wciągnąć tuńczyka na listę zakupów.

Nerki

Bogate źródło fosfatydyloseryny, która wpływa na sprawność umysłową. Poprawia koncentrację i pamięć, zwiększa zdolności poznawcze. Nerki mogą być wyzwaniem dla kucharza, więc związek ten znajdziesz też w mleku sojowym. Organizm może wytworzyć fosfatydyloserynę np. z metioniny. Najwięcej metioniny jest w jajkach, rybach, orzechach, mleku, pełnych ziarnach, kukurydzy i ryżu.

Marchew

„International Journal for Vitamin and Nutrition Research” donosi, że niedobór biotyny (inaczej witaminy H) może skutkować szybszym męczeniem się i obniżonym nastrojem. W marchewce znajdziesz jej wystarczającą ilość, a dodatkowo chrupanie jej na surowo sprawi, że schudniesz i poprawi Ci się skóra. 

Komentarze

 (7)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij