[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Jak działa białko?

Proteiny służą nie tylko do budowy mięśni. Są niezbędne praktycznie wszystkim komórkom i procesom, jakie zachodzą w organizmie. Zobacz, jaką drogę pokonują, zanim z talerza trafią do Twoich bicepsów albo hormonów. 

białko fot. Shutterstock
1. Pierwsze cięcie

Enzymy w żołądku, dwunastnicy i jelicie cienkim tną białko na krótsze łańcuchy, zwane peptydami. To może trwać nawet do 90 minut. Węglowodany, które są prostszymi cząsteczkami, trawią się szybciej – wystarczy im nawet 30 minut.

2. Drugie cięcie

Peptydy są dzielone na pojedyncze aminokwasy. Organizm jest w stanie syntetyzować 11 aminokwasów pierwszorzędowych, pozostałe 9 musisz dostarczyć wraz z jedzeniem. Buduje z nich praktycznie wszystko: od mięśni do hormonów.

3. Koniec głodu

Gdy aminokwasy trafiają do krwi, pobudzają wydzielanie hormonów sytości. Mogą krążyć w systemie krwionośnym nawet aż do 5 godzin, czekając, aż zostaną wezwane w odpowiednie miejsce i wykorzystane do konkretnych celów.

REKLAMA

Jak z białka powstają mięśnie? Shutterstock.com
4. Wezwanie

To w wątrobie zaczyna się je przetwarzać, np. na hormony. Jeśli trenowałeś, do uszkodzonych włókien mięśniowych zostaje wysłana ekipa remontowa (hormon wzrostu i komórki macierzyste) razem z budulcem (aminokwasami).

5. Remont

Z aminokwasów tworzone są białka, miozyna (powstaje z 6100 aminokwasów) i aktyna (z około 375), z których z kolei splatane są miofibryle, włókna tworzące miocyty – podstawowe elementy tkanki mięśniowej.  

Dieta na masę Shutterstock.com
Mózg

Francuskie badania (Agro-ParisTech) wskazują, że białko wysyła do mózgu silny sygnał sytości, a dieta bogata w proteiny sprawia, że jemy mniej kalorii i łatwiej nam się pozbyć tkanki tłuszczowej.

Ciśnienie krwi

Metaanaliza, obejmująca 40 różnych badań ("American Journal of Epidemiology"), wskazuje, że dieta bogata w białko, zastępujące węglowodany, pomaga obniżyć ciśnienie krwi. 

Serce

Serce to też mięsień, więc białko wzmacnia go, przedłużając żywotność – sugerują badania z czasopisma "Cell Metabolism".  

MH 09/2015

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij