Jak błonnik wpływa na jelita i mózg

Nie zwracałeś do tej pory uwagi na błonnik? Do długiej listy powodów, by jednak zacząć to robić, właśnie dołączył kolejny: on cieszy mikrobiotę tak bardzo, że ona w rewanżu cieszy Ciebie. A ryzyko depresji spada.

błonnik, zdrowe jedzenie, dieta roślinna shutterstock.com
O tym, że nasz mózg i jelita są ze sobą połączone, naukowcy trąbią już od jakiegoś czasu. Twierdzą wręcz, że można je nazwać drugim mózgiem. Jak to działa? W skrócie: prawidłowo funkcjonująca mikrobiota jelitowa wytwarza substancje wpływające na funkcjonowanie układu nerwowego.

REKLAMA

ZOBACZ: Błonnik - co to właściwie jest?

I w tym momencie wjeżdża błonnik, cały na galowo. Przeważnie myślimy o nim jako o składniku, który pomaga głównie w odchudzaniu, jednak to o wiele bardziej wszechstronny zawodnik, który wspiera nas na różne sposoby. Jest bowiem niezbędny do utrzymania prawidłowego składu mikrobioty, dla której jest ulubionym jedzeniem.

A nowe badania pokazują, że zadowolone bakterie to zadowolony Ty. Zależności występujące między jelitami a mózgiem nie są jeszcze do końca rozpracowane, ale już kilka eksperymentów wskazało, że wysokie spożycie błonnika może zmniejszać ryzyko depresji.

Najlepszymi źródłami tego składnika pokarmowego są owoce i warzywa, ze szczególnym uwzględnieniem roślin strączkowych, a także produkty pełnoziarniste. Jeśli chcesz widzieć świat w jaśniejszych barwach, zadbaj o to, by na Twoim talerzu znalazło się ich jak najwięcej. A my podrzucamy kilka pomysłów na to, jak małymi zmianami ułatwić sobie wyrobienie normy 30 g dziennie.

PRZECZYTAJ: Dieta na silną erekcję

1. Marchew na pietruszkę

Zysk: 3 g na 100 g

Korzeń pietruszki można jeść na surowo – serio. Za duży hardkor? Pieczony jest przepyszny, możesz go też podsmażyć. Odwagi!

2. Brązowy ryż na kaszę orkiszową

Zysk: 2,3 g na 250 g (waga po ugotowaniu)

Ryż też jest spoko, ale stawiamy na różnorodność. Kasze rządzą! Słyszałeś o orkiszowej?

3. Tartą bułkę na mąkę kokosową

Zysk: 2,4 g na 2 łyżkach

Panierka z mąki kokosowej idealnie pasuje na przykład do kurczaka albo krewetek.

4. Mielona wołowina na soczewicę

Zysk: 9 g na 100 g

Jest pełna białka, a do tego świetnie sprawdza  się w sosach,  np. w bolognese.

5. Majonez na awokado

Zysk: 2,3 g na ½ sztuki

Rozgnieć z papryką i sokiem z cytryny, a zyskasz smarowidło pełne zdrowych tłuszczów.

Zobacz również:
Mało jest ćwiczeń, które jednocześnie zadbają o siłę i mobilność Twojego ciała. A na tej krótkiej liście pompka hinduska jest na samym szczycie.  
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA