Jak awokado zawładnęło światem? [Krótka historia]

Im młodsza branża, tym łatwiej o szybką karierę. Awokado wykorzystało swój czas wyśmienicie i może pochwalić się wzorowym CV.  

awokado, zdrowie, fitness shutterstock.com

1927

Plantatorzy z Kalifornii piszą petycję o zmianę nazwy owocu z gruszki aligatora na awokado, kładąc podwaliny pod wielką karierę.

REKLAMA

ZOBACZ: 3 przepisy z awokado

1992

Agencja PR firm Hill & Knowlton promuje przepisy na sos guacamole przez zespoły ligi NFL, a sprzedaż awokado w czasie weekendu Superbowl strzela w górę.

1998

USA znoszą restrykcje handlowe i Meksyk, główny światowy eksporter awokado, rusza do ofensywy. Rosnąca popularność owoców w USA z czasem przekłada się na karierę globalną.

2007

Awokado odmiany Hass rządzi ze względu na bardziej kremową konsystencję (więcej tłuszczu), powolne dojrzewanie i grubą skórkę. Te dwie ostatnie cechy czynią z niego idealny towar eksportowy.

PRZECZYTAJ: Czy awokado to faktycznie superowoc?

2013

Szacun w branży wellness rośnie po tym, jak „Journal of Nutrition” donosi: „Konsumpcja awokado jest wiązana z lepszą jakością diety i wyższym spożyciem składników odżywczych”.

2015

Coraz więcej jest badań wskazujących, że te tłuszcze wcale nie są takie złe. Mówi się wręcz o dobrych tłuszczach. Źródło? Choćby – niespodzianka! – awokado.

2016

„Journal of the American Medical Association” podaje, że jedno awokado dziennie – i to niezależnie, czy zdjęcie z nim wrzucisz na Instagram – pomaga redukować zły cholesterol LDL.

2017

Hashtag #avocado był używane na Instagramie prawie 5 milionów razy  – trudno zliczyć inne formy typu #avocadolove. Zielona ofensywa trwa!

Zobacz również:
Nasz trening możesz wykonać w kwadrans i praktycznie bez wypuszczania sztangi z rąk.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA