Jajka na 20 sposobów: przepisy i patenty

Dlaczego? Kopalnia wzorcowego białka, skarbnica witamin, spichlerz minerałów, źródło luteiny i lecytyny z minimalną ilością złego tłuszczu. Do tego doskonały smak, mnóstwo przepisów i... rozsądna cena. Cud? Nie, jajo. 

dania z jajek fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan
fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan

Poczciwe jajka w całkowicie nowych odsłonach. Smacznego kurzego!

dania z jajek fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan
fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan

1. Whisky sour

Początek całkiem niezły na wykorzystanie jajek, prawda? Pochodzące z przepisu z 1870 roku, słynne Whisky Sour robi się tak: wbij 4 białka jajek do blendera, wlej 240 ml whisky lub bourbona, 4 łyżki syropu cukrowego, 4 łyżki soku z cytryny i 1 łyżkę soku z limonki. Miksuj, aż się spieni, przelej do szklanek wypełnionych w połowie kostkami lodu.

 

dania z jajek fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan
fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan

2. Frittata z awokado

Na patelni z nieprzywierającą powłoką podsmaż dodatki (plasterki ugotowanych ziemniaków, chorizo lub inną kiełbasę, liście szpinaku). Wlej masę jajeczną – po 2 jajka na osobę – i smaż bez mieszania 2-3 minuty. Gdy góra będzie już ścięta, przełóż frittatę na deskę do krojenia i podziel na kawałki. Połóż na wierzch kostki awokado.

3. Ptysiowe ciastka z serem

Doprowadź do wrzenia 1 szkl. osolonej wody i 125 g masła. Zmniejsz ogień, wsyp szklankę mąki i mieszaj, aż ciasto będzie szkliste i odchodzić od ścianek. Ostudź i wymieszaj z rozbełtanymi 4 jajkami, wsyp starty ser gruyere i zamieszaj. Przełóż do worka z końcówką do wyciskania (lub użyj łyżki) i zrób porcje na papierze do pieczenia. Piecz 30-40 minut w temp. 200 stopni C. 

dania z jajek fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan
fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan

4. Rosół z jajkiem

Zagotuj wodę i zmniejsz ogień pod garnkiem. Zrób łyżką wir w środku i delikatnie wlej w niego jajko wbite wcześniej do miseczki lub włóż je tam łyżką cedzakową. Białko zetnie się po 2-3 minutach i gotowe. Dodawaj do rosołu, sałatki Cezara lub pieczonych szparagów z bułką tartą. 

dania z jajek fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan
fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan

5. Gotowane w pomidorowej koszulce

Podczas robienia sosu do spaghetti (np. bolognese lub napoli) na bazie pomidorów wbij do garnka z gotującym się sosem jajka – po 1 na jedzącego) i przykryj. Nakładaj sos z jajkiem na makaron, gdy białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. 

6. Pieczone w piekarniku

Włóż 1 łyżkę śmietany lub masła do żaroodpornej kokilki i wstaw do mikrofali na 30 sekund. Wbij do kokilki 2 jaja, posyp z wierzchu startym parmezanem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 160 stopni C. Nie bój się dodatków: boczku, kiełbasy, grillowanej papryki, liści szpinaku lub rukoli.

7. Omlet na kanapce

Rozgrzej trochę masła na średnim ogniu. Wlej 2 rozbełtane i doprawione jajka i smaż minutę. Przewróć i dodaj jeszcze 30 sekund. Pasuje do pajdy wiejskiego chleba wysmarowanego majonezem. 

Faszerowane na patelni

Jaja na twardo przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij zawartość i drobno posiekaj. Obsmaż małe kawałki szynki, wymieszaj z jajami i posiekaną natką. Dopraw. Nafaszeruj skorupki, posyp bułką i chwilę podsmażaj.

8. Oszczędniej na twardo

To akurat każdy potrafi (chyba). Spróbuj jednak tak i płać mniejsze rachunki. Doprowadź do wrzenia garnek z wodą i jajkami. Wyłącz, przykryj i weź poranny prysznic. Po 15 minutach będą gotowe. Zanurz je w zimnej wodzie, obierz, posól i jedz.

 

dania z jajek fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan
fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan

9. Sałatka jajeczna

Posiekaj 3-4 jajka na twardo i wsyp do miski. Dodaj majonez, drobno posiekaną łodygę selera naciowego, 1 posiekaną czerwoną cebulę i łyżkę estragonu. Dopraw solą, pieprzem i podawaj na ciepłej bagietce z liściem sałaty. Możesz wymienić estragon na łyżeczkę curry i szczyptę pieprzu kajeńskiego – też dobre.

 

dania z jajek fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan
fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan

10. Krem na deser

Wbij 2 jajka do pojemnika z miarką i dodaj dokładnie taką samą ilość śmietanki kremówki 36%. Wrzuć 1/4 łyżeczki wanilii, 1/2 łyżki cukru i szczyptę soli. Zmiksuj wszystko na gładko i rozdziel na 2 żaroodporne kokilki. Przykryj folią i zapiecz w piekarniku przez 15 minut. Jedz gorące – to nie jest creme brûlée.

 

dania z jajek fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan
fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan

11. Jaja leniwego faceta

Połówki jajek na twardo udekoruj łyżeczką śmietany, plasterkiem wędzonego łososia i posyp świeżym koperkiem. Chcesz bardziej na ostro? Użyj majonezu, musztardy i pieprzu.

12. Sadzone z polentą z jarmużem

Zagotuj 1/2 szklanki mleka, 1,5 szkl. zimnej wody i 1/2 łyżeczki soli. Dosyp 1/2 szkl. polenty, zmniejsz ogień i gotuj 10-15 minut, często mieszając. Wrzuć na patelnię z oliwą garść posiekanego jarmużu (bez twardych końcówek) i podsmażaj, aż zmięknie. Dopraw solą i pieprzem, zdejmij z patelni. Wlej na nią łyżeczkę oliwy, rozgrzej i wbij jajko. Smaż, aż białko się zetnie, na koniec dopraw solą i pieprzem. Podawaj z polentą i jarmużem.

 

dania z jajek fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan
fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan

13. Lane kluski na skośno

Zagotuj 4 szkl. bulionu drobiowego. Dodaj 1/2 szklanki edamame (lub mrożonego groszku) i gotuj 2 min. Teraz wrzuć 4 szkl. liści szpinaku baby i gotuj, aż zmięknie. Rozbełtane w miseczce 2 jajka wlewaj powoli cienką strużką do garnka i mieszaj. Dorzuć grubo pociętą szalotkę, łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę oleju sezamowego i szczyptę chili w płatkach.

14. Domowy makaron

Wyrób ciasto z mąki, kilku łyżek letniej wody, szczypty soli i jajek (2 na szkl. mąki). Gdy będzie miało konsystencję plasteliny, rozwałkuj je na placki, oprósz mąką i pokrój w paski. Ugotuj w osolonym wrzątku.

dania z jajek fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan
fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan

15. Z duszoną soczewicą

W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć 2/3 szkl. posiekanej cebuli, 1/2 szkl. marchewki w kostkach i 1/3 szkl. posiekanego selera naciowego. Gotuj 7-10 min. Dodaj puszkę soczewicy, 2 szkl. bulionu i gotuj 20-30 min. Wrzuć do garnka 2 garści rukoli, dopraw. Na patelni umaż jajko sadzone. Podawaj razem z warzywami.

 

dania z jajek fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan
fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan

16. Jajecznica po turecku

Rozgrzej oliwę na dużej patelni i podsmażaj przez ok. 7 min 1/2 szkl. czerwonej papryki pokrojonej w kostki i 1/2 szkl. kostek bakłażana. Dopraw solą i pieprzem. Wlej rozbełtaną masę jajeczną z 4 jaj, dodaj szczyptę papryki w proszku i jeszcze sól z pieprzem. Mieszaj, aż jaja się lekko zetną. Posyp posiekaną kolendrą, połóż obok na talerzu łyżkę naturalnego jogurtu i pełnoziarnisty chlebek pita.

17. Idealne jajko na miękko

Wyjmuj jajko z lodówki na kilka minut przed gotowaniem – powinno mieć temperaturę pokojową. Wkładaj je delikatnie łyżką do osolonej wrzącej wody i gotuj 3,5 minuty, jeżeli chcesz mieć ścięte białko i płynne żółtko. Uchronisz jajko przed pęknięciem, gdy zrobisz w nim igłą dziurkę od strony szerszego czubka.

 

dania z jajek fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan
fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan

18. Zapiekanka z serem i grzybami

250 g pieczarek posiekaj i podsmaż na patelni z oliwą. Dopraw solą. 2 kromki czerstwego chleba pokrojonego w kostkę wsyp do blachy "keksówki", wyłóż na nie i rozprowadź połowę usmażonych grzybów i posyp 1/2 szkl. startego sera Manchego lub parmezanu.

Przykryj warstwą kostek z kolejnych dwóch kromek i powtórz czynność z resztą grzybów i 1/2 szkl. sera. W misce rozbełtaj 6 jaj, 1,5 szkl. mleka, szczyptę soli i wędzonej papryki. Wlej miksturę do keksówki i zapiekaj w piekarniku 180 stopni C przez 30 minut.

 

dania z jajek fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan
fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan

19. Zielone burrito

1 łyżkę masła rozpuść na patelni, wlej lekko rozbełtaną masę z 4 jajek i 2 garści posiekanych liści szpinaku. Dopraw solą z pieprzem i mieszaj jak do jajecznicy. Przełóż do dwóch gorących placków tortilli, dodaj salsę z pomidorów i plasterki dojrzałego awokado.

 

dania z jajek fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan
fot. Lisa Shin / fot. Sam Kaplan

20. Carbonara - poziom maestro

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją, czyli al dente. Na patelni podsmaż kilka plastrów boczku (pokrojonego w kostkę), aż wytopi się tłuszcz. Dorzuć 4 posiekane ząbki czosnku i podsmażaj, mieszając. Odsącz makaron, zostawiając chochlę wody po gotowaniu. Makaron wrzuć na patelnię, wymieszaj z tłuszczem i odstaw. Wlej do środka 2 rozbełtane jaja i energicznie wymieszaj. Jeżeli makaron jest zbyt suchy, wlej trochę wody. Posyp startym pecorino.

MH 05/2015

 

Zobacz również:
REKLAMA