5. Gotowane w pomidorowej koszulce
Podczas robienia sosu do spaghetti (np. bolognese lub napoli) na bazie pomidorów wbij do garnka z gotującym się sosem jajka – po 1 na jedzącego) i przykryj. Nakładaj sos z jajkiem na makaron, gdy białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
6. Pieczone w piekarniku
Włóż 1 łyżkę śmietany lub masła do żaroodpornej kokilki i wstaw do mikrofali na 30 sekund. Wbij do kokilki 2 jaja, posyp z wierzchu startym parmezanem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 160 stopni C. Nie bój się dodatków: boczku, kiełbasy, grillowanej papryki, liści szpinaku lub rukoli.
7. Omlet na kanapce
Rozgrzej trochę masła na średnim ogniu. Wlej 2 rozbełtane i doprawione jajka i smaż minutę. Przewróć i dodaj jeszcze 30 sekund. Pasuje do pajdy wiejskiego chleba wysmarowanego majonezem.
Faszerowane na patelni
Jaja na twardo przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij zawartość i drobno posiekaj. Obsmaż małe kawałki szynki, wymieszaj z jajami i posiekaną natką. Dopraw. Nafaszeruj skorupki, posyp bułką i chwilę podsmażaj.
8. Oszczędniej na twardo
To akurat każdy potrafi (chyba). Spróbuj jednak tak i płać mniejsze rachunki. Doprowadź do wrzenia garnek z wodą i jajkami. Wyłącz, przykryj i weź poranny prysznic. Po 15 minutach będą gotowe. Zanurz je w zimnej wodzie, obierz, posól i jedz.
Komentarze
~Xxx, 2018-08-10 10:32:11
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?