Jajka faszerowane na Wielkanoc – przepisy

Faszerowane różnymi dodatkami jajka - na ciepło lub na zimno - są genialną przystawką i to nie tylko na Wielkanoc. Sprawdź 14 prostych przepisów na nadzienia, które wszystkim będą smakować.

Jajka faszerowane na Wielkanoc fot. shutterstock.com

  1. Jajka faszerowane wędzoną makrelą
  2. Jajka faszerowane sardynkami
  3. Jajka faszerowane tuńczykiem
  4. Jajka faszerowane łososiem
  5. Jajka faszerowane krewetkami
  6. Jajka faszerowane śledziem
  7. Jajka faszerowane szynką parmeńską
  8. Jajka faszerowane chorizo
  9. Jajka faszerowane chrzanem i majonezem
  10. Jajka faszerowane pieczarkami
  11. Jajka faszerowane w skorupkach
  12. Jajka faszerowane awokado
  13. Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
  14. Jajka faszerowane szpinakiem

Jak ugotować idealne jajko na twardo?

Jest kilka żelaznych reguł, które warto mieć w głowie. Po pierwsze zaczynamy gotować od zera, czyli wkładamy jajka do zimnej wody, nie do wrzątku. Po drugie, ustawiamy średni ogień, żeby jajka w garnku nie skakały jak Michael Jordan, bo popękają. Po trzecie solimy wodę – fachowcy mówią, że jajka lepiej się później obierają. Po czwarte, jajka będą idealne po 9-10 minutach (nie więcej!) od momentu zawrzenia wody w garnku, czyli musisz być czujny, żeby uchwycić ten moment. Jeżeli będziesz je gotował zbyt długo, w jajku wytrącą się związki żelaza i siarki, które utworzą wokół żółtka zielono-siną obwódkę (znajomy widok? No właśnie). Smakowo to wiele nie zmienia, ale oka nie cieszy. Po piąte, ugotowane jajka zalej zimną wodą, ale nie zostawiaj ich zbyt długo w garnku – wystarczy kilka minut. To by było chyba na tyle – musi się udać, bo to naprawdę trudno schrzanić.

1. Jajka faszerowane wędzoną makrelą

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 średniej wielkości wędzona makrela
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób:

  1. Ugotuj jajka na twardo, wystudź je, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmij żółtka.
  2. Rybę oczyść z ości, kręgosłupa i skóry i przełóż mięso do miski, rozgniatając je widelcem.
  3. Dodaj żółtka, drobno posiekaną czerwoną cebulę, jogurt, musztardę i połowę posiekanego szczypiorku. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  4. Nałóż farsz z wędzonej makreli do białek i posyp połówki resztą posiekanego szczypiorku.

2. Jajka faszerowane sardynkami

Składniki:

  • 2 duże jajka
  • 1 puszka sardynek w oliwie
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
  • sól
  • ćwiartka cytryny

Sposób:

  1. Jajka ugotuj na twardo przez 10 minut we wrzącej wodzie. Ostudź, obierz i przekrój wzdłuż na pół.
  2. Włóż do miski odsączone filety z sardynki i wymieszaj je z rozgniecionymi żółtkami, 1 łyżką natki pietruszki, posiekanym lub zmiażdżonym czosnkiem, solą i kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodaj trochę oliwy z puszki sardynek, jeżeli farsz będzie za suchy.
  3. Farszem z sardynek wypełnij białka i posyp je resztą posiekanej natki pietruszki.

3. Jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (ok. 100 g odsączonej wagi netto)
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, natka pietruszki, ćwiartka cytryny, czarne oliwki bez pestek do przybrania

Sposób:

  1. Jajka ugotuj na twardo przez 10 minut w osolonej wrzącej wodzie. Ostudź i obierz. Przekrój je wzdłuż na pół i wyjmij żółtka.
  2. Za pomocą widelca zmiażdż w misce żółtka i tuńczyka (nie odsączaj go). Dodaj musztardę, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
  3. Napełnij farszem z tuńczyka białka, skrop kilkoma kroplami cytryny i udekoruj każdą połówkę czarną oliwką.

4. Jajka faszerowane łososiem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3 plastry wędzonego łososia
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • szczypta curry
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilkanaście łodyżek szczypiorku
  • kilka liści sałaty do dekoracji

Sposób:

  1. Ugotuj jajka przez 10 minut od zawrzenia wody, ostudź je w zimnej wodzie i obierz. Przekrój je wzdłuż na pół i wyjmij żółtka.
  2. Zmiażdż żółtka, dodaj musztardę, majonez, ocet winny, odrobinę curry i połowę posiekanego szczypiorku. Odetnij kilka małych pasków łososia do przybrania, resztę posiekaj i wymieszaj z jajkami. Popieprz i posól.
  3. Ułóż liście sałaty na półmisku, napełnij jajka mieszanką jajeczno-łososiową, udekoruj paskami łososia i resztą posiekanego koperku i schłódź do momentu podania.

5. Jajka faszerowane krewetkami

Składniki:

  • 4 jajka na twardo
  • 100 g krewetek koktajlowych
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki drobno posiekanego koperku
  • ćwiartka cytryny

Sposób:

  1. Ugotowane na twardo jajka obierz i przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie usuń żółtka i rozgnieć je widelcem w misce.
  2. Dodaj drobno pokrojone krewetki, majonez, kilka kropel soku z cytryny, 2 łyżki posiekanego koperku, sól i pieprz – dokładnie wymieszaj.
  3. Nafaszeruj pastą krewetkową białka, posyp wszystkie połówki pozostałym koperkiem i podawaj schłodzone.

6. Jajka faszerowane śledziem

Składniki:

  • 4 jajka na twardo
  • 4 łyżki tartych buraczków (odsączone ze słoika będą akurat, ale zawsze możesz upiec jednego buraka w piekarniku i zetrzeć go na tarce)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 filet śledzia a’ la matias
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób:

  1. Włóż filet do miski, zalej mlekiem i wstaw na noc do lodówki, żeby stracił słoność.
  2. Ugotowane na twardo jajka obierz i przekrój wzdłuż na pół. Żółtka przełóż do miski i wymieszaj widelcem z tartymi buraczkami, majonezem, odrobiną soli i pieprzem. Filet śledziowy osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w drobną kostkę.
  3. Masą wypełnij białka i połóż na wierzch każdej połówki kostki śledzia.

7. Jajka faszerowane szynką parmeńską

Składniki:

  • 8 jajek
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej
  • 8 łyżeczek majonezu
  • 4 łyżeczki musztardy Dijon
  • garść rzeżuchy
  • 4 rzodkiewki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób:

  1. Ugotuj jajka na twardo, wystudź, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i włóż do miski.
  2. Dodaj drobno posiekane rzodkiewki, połowę rzeżuchy, połowę wymieszanej musztardy z majonezem, sól, pieprz i ugnieć wszystko na pastę.
  3. Wypełnij farszem białka, plasterki szynki parmeńskiej przekrój na pół i każdy pasek zawiń wokół połówek jajek.
  4. Łyżeczką nałóż na wierzch każdej resztę sosu musztardowo-majonezowego i udekoruj rzeżuchą.

8. Jajka faszerowane chorizo

Składniki:

  • 4 jajka
  • 50 g kiełbaski chorizo
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej dymki (tylko zielona część)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób:

  1. Ugotuj jajka na twardo, wystudź, obierz i przekrój wzdłuż na połówki. Wyjmij żółtka i przełóż do miski.
  2. Chorizo pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni bez tłuszczu – odsącz je na papierowym ręczniku.
  3. Przełóż ¾ chorizo do miski z żółtkami, dodaj jogurt grecki, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz i połowę posiekanej dymki i ugnieć całość widelcem.
  4. Napełnij białka farszem, skrop połówki wytopionym tłuszczem z patelni, posyp resztką kostek chorizo i resztą posiekanej dymki.

9. Jajka faszerowane chrzanem i majonezem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypiorek do przybrania

Sposób:

  1. Ugotowane na twardo jajka, ostudź, obierz i pokrój wzdłuż na połówki – wyjmij żółtka i przełóż do miski.
  2. Tutaj zależy nam na gładkiej konsystencji, więc przydałby się ręczny blender, ale widelec też da radę. Dadaj do miski z żółtkami chrzan, majonez, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i zblenduj lub popracuj mocno widelcem.
  3. Nałóż farsz chrzanowy do białek, posyp połówki posiekanym szczypiorkiem i wstaw do lodówki do chwili podawania.

10. Jajka faszerowane pieczarkami

Sposób:

  • 4 ugotowane jajka
  • 200 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób:

  1. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie (ok. 9-10 minut od chwili zawrzenia wody). Ostudź je w zimnej wodzie, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i przełóż do miski.
  2. Pieczarki bardzo drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z olejem rozgrzanym na średnim ogniu. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 3-4 minuty, stale mieszając. Odstaw do wystudzenia.
  3. Do miski z żółtkami dodaj majonez, wystudzone pieczarki z patelni, 1 łyżeczkę natki pietruszki, sól, pieprz i wymieszaj wszystko dokładnie widelcem.
  4. Nałóż farsz pieczarkowy do białek i posyp resztą posiekanej natki pietruszki.

11. Jajka faszerowane w skorupkach

Składniki:

  • 6 jajek
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g boczku w słupkach (zrezygnuj, jeżeli chcesz mieć wersję bez mięsa)
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób:

  1. Ugotuj jajka i wystudź. Nie obieraj ich, tylko przekrój wzdłuż na pół w skorupkach – najlepiej zrobić to jednym szybkim ruchem, bez krojenia i dociskania.
  2. Ze skorupek wyjmij łyżeczką białka i żółtka i wysyp je na deskę. Posiekaj je na mniejsze kawałki. Cebulę i pieczarki drobno posiekaj, także słupki boczku pokrój na połówki.
  3. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni i wrzuć boczek, smaż 1-2 minuty, dodaj cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli.
  4. Teraz dodaj posiekane pieczarki i smaż jeszcze kilka minut, mieszając. Zdejmij i przełóż całą zawartość patelni (razem z tłuszczem) do miski z jajkami.
  5. Wsyp 2 łyżki natki pietruszki, posól, popieprz i mieszaj widelcem, by związać masę.
  6. Nafaszeruj skorupki, lekko uklep i obtocz stronę z farszem w bułce tartej rozsypanej na talerzyku.
  7. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i 2 łyżki masła i gdy będą gorące układaj połówki jajek farszem do dołu. Smaż ok. 2 minut, aż bułka będzie miała złoty kolor.
  8. Podawaj od razu, ale na zimno też są doskonałe.

12. Jajka faszerowane awokado

Składniki:

  • 4 jajka na twardo
  • 4 łyżki dojrzałego awokado
  • 4 łyżki twarożku
  • sok z ½ cytryny
  • 1 płaska łyżka rozmrożonego szpinaku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść natki pietruszki
  • 1 filet anchois do przybrania

Sposób:

  1. Ugotowane, obrane jajka przekrój wzdłuż na pół, wyjmij żółtka i przełóż do miski. Dodaj do niej wszystkie składniki (oprócz natki i anchois) i zblenduj lub zmiażdż je widelcem na masę.
  2. Wypełnij farszem z awokado połówki białek i posyp je drobno posiekanym anchois i natką pietruszki.

13. Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 6 jajek na twardo
  • 6 suszonych pomidorów (jeżeli korzystasz z takich naturalnych, bez zalewy, namocz je przez 15 min. w białym winie i odsącz)
  • 50 g sera feta
  • 2 łyżeczki majonezu
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku do przybrania
  • do sosu: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany 12%, ½ łyżeczki musztardy Dijon

Sposób:

  1. Ugotowane i obrane jajka przekrój wzdłuż na połówki, wyjmij żółtka i przełóż je do miski.
  2. Dodaj fetę, majonez i rozgnieć widelcem. Dołóż drobno posiekane pomidory, 1 łyżkę szczypiorku, dopraw i dokładnie wymieszaj.
  3. Zrób sos z majonezu, musztardy i śmietany.
  4. Farszem z suszonych pomidorów wypełnij białka, udekoruj każdą połówkę sosem i posyp resztą posiekanego szczypiorku.

14. Jajka faszerowane szpinakiem

Składniki:

  • 6 jajek na twardo
  • 120 g mrożonego szpinaku
  • ½ średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób:

  1. Obierz jajka, przekrój je wzdłuż na pół, wyjmij żółtka i włóż je do miski.
  2. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią drobno posiekaną cebulę. Kiedy lekko się zeszkli, dodaj zmiażdżony w prasce czosnek i rozmrożony, posiekany szpinak.
  3. Dodaj sok z cytryny i podsmażaj, mieszając, aż większość płynu odparuje. Odstaw, pozwól nieco wystygnąć i przełóż zawartość patelni do miski z żółtkami. Dopraw i wymieszaj dokładnie wszystko widelcem.
  4. Wypełnij farszem szpinakowym białka i udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Zobacz również:
REKLAMA