- Jajka faszerowane wędzoną makrelą
- Jajka faszerowane sardynkami
- Jajka faszerowane tuńczykiem
- Jajka faszerowane łososiem
- Jajka faszerowane krewetkami
- Jajka faszerowane śledziem
- Jajka faszerowane szynką parmeńską
- Jajka faszerowane chorizo
- Jajka faszerowane chrzanem i majonezem
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Jajka faszerowane w skorupkach
- Jajka faszerowane awokado
- Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
- Jajka faszerowane szpinakiem
Jak ugotować idealne jajko na twardo?
Jest kilka żelaznych reguł, które warto mieć w głowie. Po pierwsze zaczynamy gotować od zera, czyli wkładamy jajka do zimnej wody, nie do wrzątku. Po drugie, ustawiamy średni ogień, żeby jajka w garnku nie skakały jak Michael Jordan, bo popękają. Po trzecie solimy wodę – fachowcy mówią, że jajka lepiej się później obierają. Po czwarte, jajka będą idealne po 9-10 minutach (nie więcej!) od momentu zawrzenia wody w garnku, czyli musisz być czujny, żeby uchwycić ten moment. Jeżeli będziesz je gotował zbyt długo, w jajku wytrącą się związki żelaza i siarki, które utworzą wokół żółtka zielono-siną obwódkę (znajomy widok? No właśnie). Smakowo to wiele nie zmienia, ale oka nie cieszy. Po piąte, ugotowane jajka zalej zimną wodą, ale nie zostawiaj ich zbyt długo w garnku – wystarczy kilka minut. To by było chyba na tyle – musi się udać, bo to naprawdę trudno schrzanić.
1. Jajka faszerowane wędzoną makrelą
Składniki:
- 4 jajka
- 1 średniej wielkości wędzona makrela
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ½ czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób:
- Ugotuj jajka na twardo, wystudź je, obierz i przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmij żółtka.
- Rybę oczyść z ości, kręgosłupa i skóry i przełóż mięso do miski, rozgniatając je widelcem.
- Dodaj żółtka, drobno posiekaną czerwoną cebulę, jogurt, musztardę i połowę posiekanego szczypiorku. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Nałóż farsz z wędzonej makreli do białek i posyp połówki resztą posiekanego szczypiorku.
2. Jajka faszerowane sardynkami
Składniki:
- 2 duże jajka
- 1 puszka sardynek w oliwie
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
- sól
- ćwiartka cytryny
Sposób:
- Jajka ugotuj na twardo przez 10 minut we wrzącej wodzie. Ostudź, obierz i przekrój wzdłuż na pół.
- Włóż do miski odsączone filety z sardynki i wymieszaj je z rozgniecionymi żółtkami, 1 łyżką natki pietruszki, posiekanym lub zmiażdżonym czosnkiem, solą i kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodaj trochę oliwy z puszki sardynek, jeżeli farsz będzie za suchy.
- Farszem z sardynek wypełnij białka i posyp je resztą posiekanej natki pietruszki.
3. Jajka faszerowane tuńczykiem
Składniki:
- 4 jajka
- 1 puszka tuńczyka w oleju (ok. 100 g odsączonej wagi netto)
- 2 łyżeczki musztardy Dijon, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, natka pietruszki, ćwiartka cytryny, czarne oliwki bez pestek do przybrania
Sposób:
- Jajka ugotuj na twardo przez 10 minut w osolonej wrzącej wodzie. Ostudź i obierz. Przekrój je wzdłuż na pół i wyjmij żółtka.
- Za pomocą widelca zmiażdż w misce żółtka i tuńczyka (nie odsączaj go). Dodaj musztardę, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
- Napełnij farszem z tuńczyka białka, skrop kilkoma kroplami cytryny i udekoruj każdą połówkę czarną oliwką.
4. Jajka faszerowane łososiem
Składniki:
- 4 jajka
- 3 plastry wędzonego łososia
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- szczypta curry
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kilkanaście łodyżek szczypiorku
- kilka liści sałaty do dekoracji
Sposób:
- Ugotuj jajka przez 10 minut od zawrzenia wody, ostudź je w zimnej wodzie i obierz. Przekrój je wzdłuż na pół i wyjmij żółtka.
- Zmiażdż żółtka, dodaj musztardę, majonez, ocet winny, odrobinę curry i połowę posiekanego szczypiorku. Odetnij kilka małych pasków łososia do przybrania, resztę posiekaj i wymieszaj z jajkami. Popieprz i posól.
- Ułóż liście sałaty na półmisku, napełnij jajka mieszanką jajeczno-łososiową, udekoruj paskami łososia i resztą posiekanego koperku i schłódź do momentu podania.
5. Jajka faszerowane krewetkami
Składniki:
- 4 jajka na twardo
- 100 g krewetek koktajlowych
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki drobno posiekanego koperku
- ćwiartka cytryny
Sposób:
- Ugotowane na twardo jajka obierz i przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie usuń żółtka i rozgnieć je widelcem w misce.
- Dodaj drobno pokrojone krewetki, majonez, kilka kropel soku z cytryny, 2 łyżki posiekanego koperku, sól i pieprz – dokładnie wymieszaj.
- Nafaszeruj pastą krewetkową białka, posyp wszystkie połówki pozostałym koperkiem i podawaj schłodzone.
6. Jajka faszerowane śledziem
Składniki:
- 4 jajka na twardo
- 4 łyżki tartych buraczków (odsączone ze słoika będą akurat, ale zawsze możesz upiec jednego buraka w piekarniku i zetrzeć go na tarce)
- 2 łyżki majonezu
- 1 filet śledzia a’ la matias
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób:
- Włóż filet do miski, zalej mlekiem i wstaw na noc do lodówki, żeby stracił słoność.
- Ugotowane na twardo jajka obierz i przekrój wzdłuż na pół. Żółtka przełóż do miski i wymieszaj widelcem z tartymi buraczkami, majonezem, odrobiną soli i pieprzem. Filet śledziowy osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w drobną kostkę.
- Masą wypełnij białka i połóż na wierzch każdej połówki kostki śledzia.