Jajecznica na 7 sposobów - nowe pomysły na śniadanie

Szybka i prosta, ale może mieć nieskończenie wiele wariantów. Dzięki twojej inwencji ma szansę stać się arcydziełem kulinarnym. Nie tylko na śniadanie.  

jajecznica Shutterstock.com
Shutterstock.com

Kulinarna genialność jajek tkwi w prostocie ich przygotowania, ale, jak wiadomo, wszystko da się spartolić. Aby twoja jajecznica nie wyglądała i nie smakowała jak opona po rajdzie Paryż-Dakar, spróbuj tak:

  1. Wbij jajka do miski i rozmieszaj. Dodaj soli i pieprzu, co zapobiegnie powstawaniu pasm. Łyżka śmietany doda puszystości.
  2. Podgrzej masło, tak aby całe dno patelni było pokryte tłuszczem. Kiedy zacznie się pienić, wlej ubite jaja.
  3. Na bardzo małym ogniu mieszaj bez przerwy 5-8 minut, a po zdjęciu z ognia jeszcze około minuty. Podawaj od razu.

Dla dwóch osób wystarczają 4 jajka. Jajecznica z 16 jest wymysłem Sienkiewicza. W zależności od dodatków, którymi ją urozmaicisz, jajecznica może być doskonałym daniem o każdej porze dnia. Końcowy efekt zależy od ciebie. Do dzieła!

Brak czasu na wsuwanie jej z talerza? Oto świetne burrito z jajecznicą - zawiń i w drogę!

1. Z pastrami i pieczarkami

Skład:

  • 4 jaja
  • 2-3 plastry szynki wołowej
  • kilka surowych pieczarek
  • sól i pieprz
  • łyżka masła

Umyte pieczarki pokrój w talarki lub, jak wolą niektórzy, w ćwiartki i wrzuć na rozgrzane masło, aż nabiorą złotego koloru. Dodaj plastry szynki i obsmażaj je równomiernie z obu stron. Zalej jajkami. Mieszaj. 

Patent: dobrze osusz grzyby, bo woda sprawi, że będą się dusić, a nie podsmażać.

Kiedy podawać: rano – jeśli masz w planach siłownię (mięso wołowe jest świetnym źródłem kreatyny pomagającej zbudować masę mięśniową).

2. Z brokułami

Skład:

  • 4 jaja
  • kilka ugotowanych różyczek brokułów
  • łyżka masła do smażenia
  • sól, pieprz  

Podgotowane małe różyczki brokułów wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Szybko dodaj masę jajeczną i mieszaj.

Patent: ugotuj brokuły na parze (ułóż je na durszlaku w garnku z wrzątkiem) i zahartuj w zimnej wodzie z odrobiną soku z cytryny. Zachowają kruchość i zielony kolor.

Kiedy podawać: po południu – z gotowanymi lub smażonymi ziemniakami jest pełnym i treściwym obiadem; brokuły zawierają sporo siarki, żelaza i chlorofil, dzięki czemu świetnie oczyszczają twój organizm. Poza tym są doskonałym, niskokalorycznym źródłem witamin A, B complex i C.

3. Z kurkami

Skład:

  • 4 jaja
  • 3 łyżki kurek (mogą być mrożone)
  • koperek
  • łyżka masła do smażenia
  • sól, pieprz   

Umyte i osuszone grzyby podsmaż na rozgrzanym maśle, a następnie zalej je jajkami.

Patent: ostrożnie z pieprzem, bo kurki są dosyć ostre w smaku. Aby go złagodzić, można je 15 minut moczyć w zimnym mleku.

Kiedy podawać: wieczorem – cynk zawarty w grzybach wspomaga działanie hormonów płciowych, więc będzie jak znalazł. Ułatwia też wydalanie z organizmu kadmu zawartego w dymie tytoniowym. Zachowaj jednak umiar, bo grzyby są raczej ciężko strawne.

4. Z wędzonym łososiem

Skład:

  • 4 jaja
  • 2-3 plastry łososia wędzonego na zimno
  • koperek
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Pokrojone w paski 2-3 plastry łososia dorzuć na patelnię do lekko ściętej jajecznicy. Nie przerywaj powolnego mieszania. Patent: gotową jajecznicę posyp posiekanym koperkiem. Kiedy podawać: rano – jeśli przewidujesz ciężki dzień w pracy, zawczasu obniż sobie ciśnienie. Nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ciśnienie krwi, a także jej lepkość i gęstość. W ten sposób być może uchronisz się przed zawałem.

5. Z kukurydzą

Skład:

  • 4 jaja
  • pół puszki kukurydzy
  • natka pietruszki lub koperek
  • ostra papryka lub chili
  • łyżka masła
  • sól  

Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wysyp odsączone ziarna i mieszając, doprowadź do ich rozgrzania. Wlej masę jajeczną i mieszaj jak wyżej.

Patent: dodaj szczyptę ostrej papryki lub chili.

Kiedy podawać: rano – jeśli zechcesz przypomnieć sobie wydarzenia poprzedniej nocy, magnez zawarty w kukurydzy wpłynie korzystnie na pamięć i złagodzi objawy zmęczenia; wieczorem; ten sam magnez usunie zmęczenie i stres. Porcja zielonej pietruszki nie tylko poprawi estetykę, ale dostarczy ci też dodatkowej porcji witaminy C.

6. Z papryką, cebulą i czosnkiem

Skład:

  • 4 jaja
  • 1 papryka
  • pół cebuli
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz 

Paprykę pokrój w kostkę. Zmiażdż ząbek czosnku. Podsmaż paprykę, posiekaj cebulę i dorzuć do papryki, a gdy zrobi się szklista, dodaj czosnek i masę jajeczną. Mieszaj.

Patent: zanim zmiażdżysz czosnek, rozetnij ząbek na pół i wyjmij ze środka podłużny trzpień. To on, przez swój zapach, wyklucza cię spośród ludzi.

Kiedy podawać: rano, jeśli zastosujesz patent; o każdej porze dnia, jeśli czujesz, że nadchodzi przeziębienie. Czosnek i cebula działają rozgrzewająco i podnoszą odporność organizmu.

7. Ze szpinakiem

Skład:

  • 4 jaja
  • garść świeżych liści szpinaku
  • ząbek czosnku
  • łyżka startego parmezanu
  • łyżka masła
  • sól, pieprz  

Umyty szpinak drobno posiekaj i wrzuć do osolonego wrzątku na 2 minuty. Odsącz i przerzuć na rozgrzaną patelni ę. Możesz użyć mrożonego szpinaku, ale wówczas dobrze go odsącz na patelni, przed wymieszaniem z jajkami. Podsmaż, ciągle mieszając, i wlej jajka.

Patent: przed końcem smażenia posyp jajecznicę startym parmezanem. Uważaj z soleniem, bo parmezan jest dosyć słony.

Kiedy podawać: zawsze. Żelazo pobudza wytwarzanie hemoglobiny, a kwas foliowy tworzenie czerwonych krwinek. Poza tym, kto akceptuje szpinak, może uznać się za dorosłego

(Zobacz: Jajka na 20 sposobów. Większość raczej nie próbowałeś)

REKLAMA