Kulinarna genialność jajek tkwi w prostocie ich przygotowania, ale, jak wiadomo, wszystko da się spartolić. Aby twoja jajecznica nie wyglądała i nie smakowała jak opona po rajdzie Paryż-Dakar, spróbuj tak:
- Wbij jajka do miski i rozmieszaj. Dodaj soli i pieprzu, co zapobiegnie powstawaniu pasm. Łyżka śmietany doda puszystości.
- Podgrzej masło, tak aby całe dno patelni było pokryte tłuszczem. Kiedy zacznie się pienić, wlej ubite jaja.
- Na bardzo małym ogniu mieszaj bez przerwy 5-8 minut, a po zdjęciu z ognia jeszcze około minuty. Podawaj od razu.
Dla dwóch osób wystarczają 4 jajka. Jajecznica z 16 jest wymysłem Sienkiewicza. W zależności od dodatków, którymi ją urozmaicisz, jajecznica może być doskonałym daniem o każdej porze dnia. Końcowy efekt zależy od ciebie. Do dzieła!
Brak czasu na wsuwanie jej z talerza? Oto świetne burrito z jajecznicą - zawiń i w drogę!
1. Z pastrami i pieczarkami
Skład:
- 4 jaja
- 2-3 plastry szynki wołowej
- kilka surowych pieczarek
- sól i pieprz
- łyżka masła
Umyte pieczarki pokrój w talarki lub, jak wolą niektórzy, w ćwiartki i wrzuć na rozgrzane masło, aż nabiorą złotego koloru. Dodaj plastry szynki i obsmażaj je równomiernie z obu stron. Zalej jajkami. Mieszaj.
Patent: dobrze osusz grzyby, bo woda sprawi, że będą się dusić, a nie podsmażać.
Kiedy podawać: rano – jeśli masz w planach siłownię (mięso wołowe jest świetnym źródłem kreatyny pomagającej zbudować masę mięśniową).
2. Z brokułami
Skład:
- 4 jaja
- kilka ugotowanych różyczek brokułów
- łyżka masła do smażenia
- sól, pieprz
Podgotowane małe różyczki brokułów wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Szybko dodaj masę jajeczną i mieszaj.
Patent: ugotuj brokuły na parze (ułóż je na durszlaku w garnku z wrzątkiem) i zahartuj w zimnej wodzie z odrobiną soku z cytryny. Zachowają kruchość i zielony kolor.
Kiedy podawać: po południu – z gotowanymi lub smażonymi ziemniakami jest pełnym i treściwym obiadem; brokuły zawierają sporo siarki, żelaza i chlorofil, dzięki czemu świetnie oczyszczają twój organizm. Poza tym są doskonałym, niskokalorycznym źródłem witamin A, B complex i C.
3. Z kurkami
Skład:
- 4 jaja
- 3 łyżki kurek (mogą być mrożone)
- koperek
- łyżka masła do smażenia
- sól, pieprz
Umyte i osuszone grzyby podsmaż na rozgrzanym maśle, a następnie zalej je jajkami.
Patent: ostrożnie z pieprzem, bo kurki są dosyć ostre w smaku. Aby go złagodzić, można je 15 minut moczyć w zimnym mleku.
Kiedy podawać: wieczorem – cynk zawarty w grzybach wspomaga działanie hormonów płciowych, więc będzie jak znalazł. Ułatwia też wydalanie z organizmu kadmu zawartego w dymie tytoniowym. Zachowaj jednak umiar, bo grzyby są raczej ciężko strawne.
4. Z wędzonym łososiem
Skład:
- 4 jaja
- 2-3 plastry łososia wędzonego na zimno
- koperek
- łyżka masła
- sól, pieprz
Pokrojone w paski 2-3 plastry łososia dorzuć na patelnię do lekko ściętej jajecznicy. Nie przerywaj powolnego mieszania. Patent: gotową jajecznicę posyp posiekanym koperkiem. Kiedy podawać: rano – jeśli przewidujesz ciężki dzień w pracy, zawczasu obniż sobie ciśnienie. Nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ciśnienie krwi, a także jej lepkość i gęstość. W ten sposób być może uchronisz się przed zawałem.
5. Z kukurydzą
Skład:
- 4 jaja
- pół puszki kukurydzy
- natka pietruszki lub koperek
- ostra papryka lub chili
- łyżka masła
- sól
Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wysyp odsączone ziarna i mieszając, doprowadź do ich rozgrzania. Wlej masę jajeczną i mieszaj jak wyżej.
Patent: dodaj szczyptę ostrej papryki lub chili.
Kiedy podawać: rano – jeśli zechcesz przypomnieć sobie wydarzenia poprzedniej nocy, magnez zawarty w kukurydzy wpłynie korzystnie na pamięć i złagodzi objawy zmęczenia; wieczorem; ten sam magnez usunie zmęczenie i stres. Porcja zielonej pietruszki nie tylko poprawi estetykę, ale dostarczy ci też dodatkowej porcji witaminy C.
6. Z papryką, cebulą i czosnkiem
Skład:
- 4 jaja
- 1 papryka
- pół cebuli
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Paprykę pokrój w kostkę. Zmiażdż ząbek czosnku. Podsmaż paprykę, posiekaj cebulę i dorzuć do papryki, a gdy zrobi się szklista, dodaj czosnek i masę jajeczną. Mieszaj.
Patent: zanim zmiażdżysz czosnek, rozetnij ząbek na pół i wyjmij ze środka podłużny trzpień. To on, przez swój zapach, wyklucza cię spośród ludzi.
Kiedy podawać: rano, jeśli zastosujesz patent; o każdej porze dnia, jeśli czujesz, że nadchodzi przeziębienie. Czosnek i cebula działają rozgrzewająco i podnoszą odporność organizmu.
7. Ze szpinakiem
Skład:
- 4 jaja
- garść świeżych liści szpinaku
- ząbek czosnku
- łyżka startego parmezanu
- łyżka masła
- sól, pieprz
Umyty szpinak drobno posiekaj i wrzuć do osolonego wrzątku na 2 minuty. Odsącz i przerzuć na rozgrzaną patelni ę. Możesz użyć mrożonego szpinaku, ale wówczas dobrze go odsącz na patelni, przed wymieszaniem z jajkami. Podsmaż, ciągle mieszając, i wlej jajka.
Patent: przed końcem smażenia posyp jajecznicę startym parmezanem. Uważaj z soleniem, bo parmezan jest dosyć słony.
Kiedy podawać: zawsze. Żelazo pobudza wytwarzanie hemoglobiny, a kwas foliowy tworzenie czerwonych krwinek. Poza tym, kto akceptuje szpinak, może uznać się za dorosłego
(Zobacz: Jajka na 20 sposobów. Większość raczej nie próbowałeś)