Jabłkowe drinki i alkohole

Jabłkowe alkohole staję się coraz popularniejsze. Choć prym wiedzie oczywiście cydr, do wyboru mamy też jabłkowe whisky i inne alkohole. Oto kilka propozycji na jabłkowe trunki.

Drinki jabłkowe fot. shutterstock.com

Pierwsze jabłonie pojawiły się w Azji Środkowej 6500 lat p.n.e. i właśnie stamtąd jabłka przywędrowały do Europy. W Polsce zaczęto je uprawiać w XVII wieku. Dziś to nasz narodowy owoc a co piąte jabłko na europejskim stole pochodzi z polskich sadów.

Jabłka to nie tylko smaczne i najpopularniejsze owoce. Mają również wiele właściwości zdrowotnych. Są niskokaloryczne, zawierają sporą dawkę witaminy C wzmacniającej naszą odporność, witaminy A odpowiedzialnej za dobry wzrok i witaminy K, która zapewnia dobrą krzepliwość krwi. Jabłka wpływają również na prawidłową pracę serca i pomagają ustabilizować ciśnienie krwi. Więcej? W jabłkach nie brakuje magnezu (nerwy), fosforu (zęby) oraz wapnia (kości). Jeśli organizujesz karnawałową imprezę, albo masz ochotę na drinka w zimowy wieczór, to wypróbuj alkohole o smaku jabłka albo drinki na bazie soku jabłkowego.

Cydr

Zimą ryzyko zawału serca jest o 31% wyższe niż latem. Przyczyną są niskie temperatury, które przyczyniają się do zwężenia naczyń krwionośnych i podniesienia ciśnienia. Taki skok ciśnienia może spowodować właśnie zawał serca lub udar mózgu. Jeśli więc zmarzłeś, wypij grzany cydr.  Natychmiast Cię rozgrzeje, a ciśnienie obniży się. Co więcej, jak ustalili uczeni z Institute of Food Research w Norwich – cydr zawiera solidną dawkę chroniących układ krwionośny przeciwutleniaczy. Co więcej, jest ich tyle samo co w czerwonym winie, tyle że cydr zawiera dużo mniej czystego alkoholu. Pity z umiarem cydr podnosi też poziom endorfin, poprawiając tym samym humor. Kwas w cydrze sprzyja wchłanianiu żelaza.

Jabłkowe whisky

Nie ma absolutnie nic złego w piciu whisky i bourbonów z lodem lub dodatkiem coli, ale może masz ochotę spróbować czegoś nowego? Bogaty świat whisky pełen jest nowych, harmonijnych kompozycji smakowych i odważnych połączeń. Spróbuj whisky o smaku jabłkowym. Najlepiej smakuje z kostkami lodu. Jeśli wolisz tradycyjne whisky, polecamy zmieszać je pół na pół z sokiem jabłkowym, dodać lód i odrobinę wody gazowanej. Drink ten nosi nazwę Apple Highball. 

Calvados

To napój alkoholowy (winiak francuski) o wytrawnym smaku jabłkowym. Otrzymuje się go poprzez destylacje cydru. Najlepiej smakuje podawany w temperaturze pokojowej. To także ciekawa opcja na aperitif, który zaostrza smak przed posiłkiem. Calvados sprawdza się również, jako składnik drinków. Jednym z nich jest Angel Face. Do jego przygotowania potrzebne jest po 30 ml Calvadosu, ginu i likieru Apricot brandy. Do shakera należy wrzucić lód, potem wlać wszystkie alkohole i dobrze wymieszać.

 

 

 

Zobacz również:
REKLAMA