Inny indyk: większe mięśnie, lepszy sen

Tutaj rozmiar ma znaczenie. Przejeść się tego nie da za jednym zamachem, ale od czego człowiek ma spryt i wyobraźnię? Raz stajesz przy piekarniku i masz święty spokój z zaopatrzeniem na kilka następnych dni. Szybko, łatwo, prosto, ekonomicznie, zdrowo, smacznie, wygodnie. Uff...  

indyk, przepisy na indyka fot. Plamen Petkov
fot. Plamen Petkov

Sposoby na Wielkiego Ptaka

Indyk upieczony, wszyscy najedzeni, a na stole jeszcze tona mięsa. Wstaw go do lodówki i wykorzystaj w tygodniu do zrobienia kilku nowych, szybkich dań.

Śniadanie

Tortilla z warzywami

  • 2 placki tortilli
  • 2 łyżki pasty harissa lub ajvaru
  • czarne, wydrylowane oliwki
  • kawałki upieczonej piersi indyka
  • seler w zalewie naturalnej

Podgrzej placki na patelni, odstaw. Wlej kilka kropel oliwy, wrzuć kawałki mięsa, dodaj ostrą pastę i chwilę obsmażaj. Wyłóż na środek placka oliwki, odsączony seler i marchewkę w słupkach, dodaj mięso i zwiń w rulon.   

Obiad

Azjatycka zupa na ostro

  • 1 saszetka zupy miso lub 20 g pasty miso
  • 1 udko bez kości
  • paski czerwonej papryki i cukinii
  • 150 g makaronu ryżowego
  • 4 grzyby shitake, płatki suszonego chili

Zagotuj 0,5 l wody, wrzuć do niej poszarpane kawałki mięsa, pastę lub zupę miso, pokrojone grzyby, paprykę i cukinię. Gotuj 5-10 min. Dosyp płatki chili. Makaron zalej zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź i przełóż do miski. Zalej wywarem.

Przekąska

Kuskus w stylu marokańskim

  • 100 g kaszy kuskus, listki świeżej mięty
  • kawałki mięsa z piersi lub uda, oliwa extra vergine
  • 1 pomidor, 1/2 czerwonej i zielonej papryki
  • 1 łyżka przyprawy Raz el Hanout (szukaj w Kuchniach Świata)

Przygotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i dodaj łyżkę przyprawy. Pomidora sparz, zdejmij skórkę i pokrój na małe kawałki. Papryki pokrój na małe kostki, mięso poszarp na kawałki. Wymieszaj wszystko z kaszą, dorzuć posiekane liście mięty i wlej kilka łyżek oliwy. Zamieszaj i wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę.  

Kolacja

Curry z ryżem, mięsem i warzywami

  • 100 g ryżu, 1 łyżka przyprawy curry
  • kawałki mięsa z piersi lub uda
  • oliwa do spryskania patelni
  • garść pieczarek, 1/2 czerwonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Do gotującego się ryżu wsyp łyżkę curry. Na patelnię wrzuć drobno pokrojone pieczarki i kostki papryki. Smaż kilka minut, mieszając,, i dorzuć kawałki mięsa. Odcedź ryż i wymieszaj go w misce z warzywami i mięsem. Ewentualnie dopraw do smaku – natka pietruszki też dobrze robi.

Dodatki

Gotowe dodatki do pieczonego indyka można kupić i podgrzać, ale to trochę niesportowo. Zrób błyskawicznie coś lepszego. Sam.

1. Umyj jabłko i pokrój w kawałki, odrzucając gniazdo nasienne. Obierz mandarynkę, starając się ściągnąć błonki i białe włókna. Pestki oczywiście usuń. Przygotuj 300 g świeżych (są w puszkach) lub suszonych owoców żurawiny.

2. Wsypuj owoce partiami do blendera i miksuj. Rób to powoli i dosypuj kolejne.

3. Wsyp do czaszy blendera 100 g cukru i miksuj pulsacyjnie. Spróbuj i jeżeli smak wyda Ci się zbyt kwaskowaty, dosyp trochę cukru. Podawaj w miseczce obok indyka. Dodatek możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do 2 dni. 

Są takie sosy, które artyści kuchni przygotowują godzinami. Ten zajmuje kilka minut, a smakuje doskonale.

1. Blachę z tłuszczem, który wyciekł z indyka, postaw na kuchence i zapal pod nią 2 palniki. Wlej 100 ml wytrawnego, białego wina i tyle samo bulionu z kurczaka.

2. Drewnianą łyżką zdrap wszystko, co przykleiło się podczas pieczenia do powierzchni blachy. Zmniejsz ogień pod blachą albo odstaw ją na bok. partie owoców. Zdrapuj od czasu do czasu to, co przykleiło się do ścianek blendera, i znowu miksuj. Jeżeli robota idzie wyjątkowo opornie, dolej odrobinę wody.

3. W małym garnku na palniku obok rozpuść 2 łyżki masła, wsyp 3 łyżki mąki i mieszaj, podsmażając ok. 2 minut na średnim ogniu.

4. Wlej do garnka 200 ml bulionu drobiowego, zamieszaj i przelej zawartość na blachę. Podkręć ogień i doprowadź do wrzenia. Zamieszaj znowu i zmniejsz ogień. Gotuj, aż mikstura odparuje i zgęstnieje (około 5 minut). Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.  

STRONA 1 z 2
Zobacz również:
REKLAMA