2. Rozgrzej piekarnik do 180 °C (160 °C z termoobiegiem). Na 7-kilowego ptaka potrzebujesz jakieś 2,5- -3 godz. pieczenia. Polewaj go, od czasu do czasu, powstałym sosem i przewróć w połowie pieczenia. Jeżeli masz termometr, to 74 °C w najgrubszym miejscu będzie OK. Wyłącz i zostaw przez godzinę w piekarniku, zanim podasz na stół.
3. A teraz najlepsze, tylko ani słowa Twojemu dietetykowi. Zdejmij skórę z ptaka, dopraw jeszcze solą, pieprzem i połóż ją na blasze. Rozgrzej ponownie piekarnik i piecz 10-15 minut, aż stanie się genialnie krucha i chrupiąca. Niebo w gębie!
ZOBACZ TEŻ: 6 mitów na temat drobiu
Co zyskujesz?
52% zalecanej dawki niacyny, która obniży cholesterol, znajdziesz w indyczej skórze. W dodatku smakuje obłędnie.
95% kalorii w piersi indyka pochodzi z białka, więc trudno znaleźć coś lepszego dla mięśni i dla diety.
26% dziennego zapotrzebowania na cynk pokryje indycza wątróbka. Cynk wzmocni Twoją odporność i podniesie poziom testosteronu.
PRZECZYTAJ: Prawda o antybiotykach w drobiu
Tego nie rób indykowi!
Mimo swojego solidnego wyglądu i rozmiarów, mięso indyka jest wyjątkowo delikatne i łatwo można je schrzanić w kuchni. Przede wszystkim przez nadmiar przypraw i korzeni – indyk naprawdę ich nie potrzebuje, wystarczą mu sól i pieprz. Innym błędem początkujących kucharzy jest obcesowość i gwałtowność postępowania z indyczym mięsem, czyli naparzanie tłuczkiem indyczych piersi. Indyk sobie świetnie radzi bez tego, a rozbijanie włókien powoduje wyciekanie soków i w efekcie podeszwę na talerzu.
Komentarze
[email protected], 2020-06-03 08:42:26
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?