Energia z cukru
Głównym źródłem energii w organizmie jest glukoza. Gdy jest jej za mało, zaczynasz się zachowywać jak samochód bez paliwa – spada wydajność mózgu, męczą się mięśnie, możesz nawet mieć zawroty głowy. Gdy jest jej za dużo, organizm musi nadmiar zmagazynować w postaci tłuszczu.
Do wykorzystania na potem, gdy zabraknie dostaw. W przypadku współczesnego człowieka robienie zapasów tłuszczowych nie bardzo ma sens, gdyż prawdziwy głód raczej nam nie grozi. Grozi natomiast otyłość – przyczyna wielu poważnych chorób, np. cukrzycy czy chorób serca. Wniosek z tego taki: za dużo – źle, za mało – też źle.
Sprawdź też: Dodatki do żywności. Czy naprawdę takie niebezpieczne?
Jak więc utrzymać się w granicach prawidłowych? Może Ci w tym pomóc tzw. indeks glikemiczny. Co to takiego? Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, określający w skali od 1 do 100, jak wysoko, w porównaniu z czystą glukozą, dany produkt podnosi poziom cukru we krwi. A zatem im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru (glukozy) we krwi po jego spożyciu.
Diety proponujące ograniczenie spożycia produktów o wysokim IG opierają się na stwierdzonej prawidłowości, że gwałtowny skok poziomu cukru we krwi powoduje przyspieszone wydzielanie insuliny i równie gwałtowny spadek poziomu, bywa że nawet poniżej normy wyjściowej. Czyli hipoglikemię.
To właśnie dlatego po zjedzeniu pączka przez chwilę czujesz się nasycony, a po chwili znowu jesteś wściekle głodny. W rezultacie – jeżeli w Twojej diecie dominują produkty o wysokim indeksie glikemicznym – ciągle się objadasz i tyjesz.
Skala ocen
Uszeregowanie produktów zawierających węglowodany pod względem przyswajalności cukrów pozwoliło na podział węglowodanów na dobre i złe. I tak dobre węglowodany to te, które mają niski (czyli od 0 do 50 ) lub co najwyżej średni (od 51 do 69) IG. Te, które mają IG powyżej 70, a więc wysoki, uważane są za niewskazane.
[Ctrl +S] Im trudniej przyswajalny cukier w produkcie, tym niższy indeks glikemiczny . Teoretycznie więc wystarczy sprawdzić w tabeli indeksy, by odpowiednio dobrać węglowodany. Ale uwaga – liczby potrafią spłatać figla.
SPRAWDŹ TEŻ: Szukasz niskiego indeksu glikemicznego? To mięso ma IG=0!
Komentarze
~Łukasz, 2017-04-13 08:38:15
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?