Ile jajek dziennie można zjeść? [Shorty MH]

Jedni uważają, że nie ma bardziej wartościowej żywności, drudzy upierają się, że niosą śmierć. A my w MH? Ze spokojem wbijamy jaja na patelnię albo wrzucamy je do wody. Jedno dziennie.

jaja, dieta shutterstock.com
Najpierw straszono nas zawartym w jajkach cholesterolem, który miał zwiększać ryzyko chorób serca. Potem dostaliśmy informację, że cholesterol pochodzący z jedzenia nie podnosi poziomu tego związku w organizmie. Czyli hulaj dusza, piekła nie ma. Tak dobrze jednak nie jest. Chociaż naukowcy rzeczywiście nie mają pewności, jaki jest wpływ jedzenia jaj i ogólnie cholesterolu na nasze zdrowie, to jednak wcale nie znaczy to, że możemy je jeść bez żadnych ograniczeń.

REKLAMA

ZOBACZ: Przepisy na dania z jajek z różnych krajów

„Analiza dostępnych randomizowanych badań klinicznych, czyli tych najwyższej jakości, wskazuje na to, że cholesterol pokarmowy może podnosić stężenie złego cholesterolu LDL, ale jednocześnie wpływa na wzrost także dobrego cholesterolu HDL. Dlatego ostateczny efekt dla zdrowia nie jest oczywisty – wyjaśnia dietetyk Paweł Szewczyk.

– Poza cholesterolem jaja zawierają też różne składniki, które mogą zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takie jak: antyoksydanty, arginina, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Dlatego, mimo rozbieżności w wynikach badań i metaanaliz, możemy uznać umiarkowane spożycie jaj – czyli jedno dziennie – za bezpieczne dla zdrowia” – konkluduje dietetyk.

PRZECZYTAJ: Jaja za szpinakiem [Przepis]

Zobacz również:
Lee Phillips na okładkach MH pojawił się aż 29 razy. Tym razem przygotowanie formy było trudniejsze niż zwykle, ale strażak z Londynu udowodnił, że trenować da się w każdych warunkach.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA