Bez liczenia
Elementy posiłku są dobrane w takich proporcjach, aby umożliwić Ci wygodną kontrolę ilości kalorii bez pomocy kalkulatora.
¼ proteiny
Białko pomaga zwiększać masę mięśniową i redukować tkankę tłuszczową, a na dodatek, żeby je strawić, musisz zużyć więcej kalorii niż w przypadku innych składników. Dlatego jedną czwartą talerza wypełnij mięsem, rybami czy jajami.
⅛ węglowodany
Odpowiednia dawka węglowodanów dostarczy Ci energii do treningu i pomoże odbudować zapasy glikogenu. Wybieramy te zawierające jak najwięcej składników odżywczych, czyli raczej ryż, kasze, bataty i ziemniaki niż makaron.
⅛ tłuszcze
Potrzebują ich m.in. Twoje komórki oraz kubki smakowe. Mogą znaleźć się na talerzu np. pod postacią orzechów albo awokado. Zmniejsz trochę ich ilość, jeśli podczas gotowania używałeś tłuszczu, np. oliwy z oliwek czy masła klarowanego.
½ warzywa
Są najlepszym źrodłem błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, dlatego powinny być głównym elementem posiłku i zajmować aż pół talerza. Możesz zjeść ich naprawdę dużo, ponieważ zawierają niewiele kalorii.
100
Mniej więcej tyle kalorii spalisz, jeśli podczas półgodzinnej rozmowy telefonicznej zamiast siedzieć, będziesz chodzić. Proste i skuteczne.