[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
  • Men's Health

  • Dieta

  • Idealny posiłek, białko serwatkowe i food prep: klucze do atletycznej sylwetki

REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.3

Idealny posiłek, białko serwatkowe i food prep: klucze do atletycznej sylwetki

Kontrola wielkości posiłków oraz ich skład są kluczowe, jeśli chcesz pozbyć się balastu.

białko fot. Shutterstock
Bez liczenia

Elementy posiłku są dobrane w takich proporcjach, aby umożliwić Ci wygodną kontrolę ilości kalorii bez pomocy kalkulatora.

¼ proteiny

Białko pomaga zwiększać masę mięśniową i redukować tkankę tłuszczową, a na dodatek, żeby je strawić, musisz zużyć więcej kalorii niż w przypadku innych składników. Dlatego jedną czwartą talerza wypełnij mięsem, rybami czy jajami.

⅛ węglowodany

Odpowiednia dawka węglowodanów dostarczy Ci energii do treningu i pomoże odbudować zapasy glikogenu. Wybieramy te zawierające jak najwięcej składników odżywczych, czyli raczej ryż, kasze, bataty i ziemniaki niż makaron.

⅛ tłuszcze

Potrzebują ich m.in. Twoje komórki oraz kubki smakowe. Mogą znaleźć się na talerzu np. pod postacią orzechów albo awokado. Zmniejsz trochę ich ilość, jeśli podczas gotowania używałeś tłuszczu, np. oliwy z oliwek czy masła klarowanego.

½ warzywa

Są najlepszym źrodłem błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, dlatego powinny być głównym elementem posiłku i zajmować aż pół talerza. Możesz zjeść ich naprawdę dużo, ponieważ zawierają niewiele kalorii.

100

Mniej więcej tyle kalorii spalisz, jeśli podczas półgodzinnej rozmowy telefonicznej zamiast siedzieć, będziesz chodzić. Proste i skuteczne.

REKLAMA

REKLAMA

Czerwone mięso: obalamy mity
Śniadanie z deserem

Śniadanie nie kończy się wraz z ostatnim kęsem jajecznicy, tylko po białkowym szejku, który zgodnie z ustaleniami naukowców, opublikowanymi w piśmie "Apetite", powinieneś wypić godzinę później.

Badacze zmierzyli, że taki zabieg mocno zmniejszał u aktywnych facetów poczucie głodu. Do osiągnięcia efektu wystarczało już 20 g białka serwatkowego (dzięki wysokiej zawartości leucyny spisuje się lepiej niż kazeina, białko sojowe czy z jaj), więc nie ma potrzeby pakować do shake'a więcej proszku.

Gotuj w domu

Stołowanie się w knajpach nie sprzyja odchudzaniu – badania University of Illinois pokazują dokładnie, jak bardzo.

Średnie dzienne spożycie kalorii:

Posiłki robione w domu - 2000 kcal

Restauracja - 2150 kcal

Fast-food - 2200 kcal

Źródło: "European Journal of Clinical Nutrition"

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij