[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.6

Idealna kanapka Reuben: przepis i różne wariacje

Twój cel na dziś: większe mięśnie i dużo smaku. To chyba najsłynniejsza kanapka świata, a już na pewno w Nowym Jorku. I nie jest to kwestia marketingu – podają ją od 100 lat, a kolejki i popyt wcale nie są mniejsze. I taki drobiazg – ma 33 g białka. 

kanapka reuben fot. Shutterstock
Że to nie jest zwykły sandwicz, widać na pierwszy rzut oka. Przede wszystki rozmiar budzi szacunek. Drugi rzut oka już robimy przez mikroskop w laboratoriach naukowców. Pastrami, czyli płaty marynowanego mostka wołowego, słynie ze smaku, ale i z dużej ilości naturalnych azotanów. Te rozszerzają arterie i krew płynie do mięśni w potrzebie szerokim strumieniem. Do tego dużo białka i mało tłuszczu.

Jakieś pytania? Oryginalnym i niezbędnym partnerem jest tutaj żytni chleb. Ma niski indeks glikemiczny i, pęczniejąc w żołądku, nasyca na wiele godzin. Drugim partnerem jest szwajcarski kolega, ementaler, który zapewnia z bankową gwarancją wapń, białko i uspokajający tryptofan. Pewniejszą niż franki. Spoko.

Podstawowy skład (na 2 porcje):

  • 200 g pastrami
  • 4 kromki żytniego chleba
  • 100 g kiszonej kapusty
  • 4 plastry sera Ementaler
  • 3 łyżki keczupu, 1 łyżka startego chrzanu, 5 łyżek majonezu
  • 2 płaskie łyżki miękkiego masła 

REKLAMA

REKLAMA

kanapka reuben fot. Shutterstock
Duże kromki żytniego chleba przekrój na pół. Wymieszaj ze sobą keczup, chrzan i majonez – właśnie zrobiłeś podstawowy russian dressing. Wysmaruj nim kromki od wewnętrznej strony. Połóż na kromkach plastry sera, rozdziel równo pastrami, dobrze wyciśniętą kapustę i przykryj kolejnym plastrem sera. Zamknij całość kromką. Wysmaruj je z obu stron masłem i wrzuć na patelnię. Dociśnij widelcem podczas smażenia, obróć i patrz, czy ser zaczął się roztapiać. Możesz na chwilę przykryć.

Skład rezerwowy

Wstaw na boisko jednego z dodatkowych zawodników i wygrywaj.  

1. Kiszony ogórek

Dodatek na talerzu

Połóż go obok kanapki do zagryzania. Zapobiega infekcjom, działa przeciwzapalnie, oczyszcza organizm i poprawia wygląd. Skóra nabiera sprężystości i koloru. A smaku nie da się podrobić.

2. Cebula

Dodatek do dressingu

Wystarczy 1 łyżka starta na małych oczkach i wymieszana ze składnikami dressingu. Działa przeciwzapalnie, ma właściwości antycukrzycowe i pomaga na banalny trądzik.

3. Marynowana papryka

Dodatek na talerzu

To jedno z nielicznych warzyw, któremu nie szkodzi obróbka. Poza tym ma tyle zalet, że jak jedną straci, nie zbiednieje. Jedz ją dla wit. C, której jest królową.

MH 07/2015

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij