Składniki na 4 porcje:
- 850 g dyni
- 1 łyżka mielonego kuminu
- 1 łyżka mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej (aledobre.pl)
- 2 łyżki pasty harissa
- 100 g posiekanej kolendry
- Feta, do przybrania
- Oliwki, do przybrania
ZOBACZ: 24 patenty na stres
Sposób:
Ten dip ma w środku 1/3 tłuszczu, który znajdziesz w sklepowym hummusie, ale za to 3 razy więcej smaku. Pokrój dynię w łódeczki, pozbądź się pestek i dopraw solą. Skrop oliwą i wstaw na 30 min do piekarnika 180 °C. Kiedy dynia zmięknie, wystudź ją i zblenduj na gładko z mieloną kolendrą i kuminem, pastą cytrynową, pastą harissa i 200 ml wody. Przełóż masę do miski i posyp pokruszoną fetą i posiekanymi oliwkami. Zjadaj z chlebkiem pita.