Zakupy
Mrożone, wstępnie podgotowane, są już w wielu supermarketach i dyskontach. Szukaj takich z certyfikatem MCS na opakowaniu, które dają gwarancję zrównoważonego połowu i nadzieję, że jeszcze Twoje wnuki będą się mogły cieszyć smakiem ryb i owoców morza.
Gotowanie
Są dwie szkoły gotowania homarów: w wodzie i na parze. My obstawiamy tę drugą. Dobrze rozmrożonego homara włóż do garnka do gotowania na parze, gdy woda (z 1 łyżką soli) będzie już wrzała, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 3-5 minut. Obróć go w połowie gotowania. Jeżeli nie masz specjalnego garnka, weź jakiś inny, duży, wlej do niego trochę wody i wstaw metalowe sito do wnętrza (patrz obok). Działa tak samo.
Studzenie
Ugotowany homar będzie miał intensywnie czerwony pancerz, a jego odnóża będą się łatwo oddzielać. Wyjmij go i włóż do garnka z zimną wodą (z 1 łyżką soli) i kostkami lodu na tyle samo czasu, ile go gotowałeś.
Podawanie
Mięso homara macza się w roztopionym maśle (można je wzbogacić zmiażdżonym ząbkiem czosnku i posiekaną natką pietruszki) i podaje z łódeczkami cytryny obok. Bagietka i białe, wytrawne wino też się sprawdzają. Obowiązkowo.
Narzędzia
Żeby wydobyć mięso z pancerza, będziesz potrzebować szczypiec do miażdżenia (dziadek do orzechów się sprawdzi) i długich widelczyków (ew. wykałaczek). I bardzo dużo serwetek do wycierania palców, brody i ust.
Sprawdź też: Przez żołądek do serca - 3 inne przepisy na kolację we dwoje i Linguine z owocami morza: idealna kolacja we dwoje [przepis]
Komentarze