Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.4

Hartowanie białkiem: jajecznica z boczkiem na odporność

Jajka, boczek i szynka są pełne protein, a te nie tylko pomagają budować masę, ale także uodparniają na wirusy i bakterie. Nie licz kalorii w porannej jajecznicy, ale ilość dostarczanego białka. Buduje mięśnie, jest smaczna i chroni przed chorobami. Nieźle, co? 

jajecznica z boczkiem fot. Getty Images
Z proteinami jest trochę jak z kobietami: ich nadmiar mocno obciąża (w przypadku białek najbardziej nerki), a niedobór poważnie zaburza funkcjonowanie całego organizmu.

Trzeba więc ustalić pewne zasady. Jeśli dziennie dostarczysz około 90 g protein, możesz być względnie spokojny nie tylko o swoje zdrowie, mięśnie, ale także o odporność względem zarazy. Podobno zanim wynaleziono antybiotyk, gruźlicę leczono jajkami i białym mięsem. 

Szynka

1 plaster: 50 kcal, 4 g białka

Tylko od Ciebie zależy, co dodasz do porannej jajecznicy. Jednak dodatkowy plaster szynki sprawi, że Twój pierwszy posiłek nabierze dodatkowego smaku oraz da energetycznego i proteinowego kopa. Kalorycznego oczywiście też, ale przecież masz przed sobą cały dzień.

Boczek

1 plaster: 180 kcal, 12 g białka

Boczek gra tu podwójną rolę. Po pierwsze, zastępuje tłuszcz, na którym musisz usmażyć jajka. Po drugie, zawiera białko, czego nie można powiedzieć o maśle czy oleju. Jeśli jednak mocno obawiasz się, że oprócz mięśni zyskasz również kilogramy, odetnij białą część plastra, a czerwoną pokrój drobno w kostkę i podsmaż. Potem wbij jajka i mieszaj, aż się zetną.

Jajka

Maksymalnie 3: 210 kcal, 30 g białka

Światowa Organizacja Zdrowia dopuszcza jedzenie 10 jajek tygodniowo. Jeśli masz podwyższony cholesterol, jedz nie więcej niż 3 na tydzień, łącznie z tymi używanymi np. do kotletów. Jajko to źródło nie tylko białka, ale żelaza, lecytyny, potasu, wapnia i witamin A, D i E.

MH 11/2012

Komentarze

 (5)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij