Szef Andrew Clarke zarządza kuchnią w londyńskiej restauracji St Leonards, która jest teraz adresem na topie. To właśnie on sprzedał nam przepis na gulasz bez mięcha.
Składniki na 4 porcje:
- 1 cebula
- 2 marchewki
- ½ korzenia selera
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 4 ząbki czosnku
- 1-2 ostrej, wędzonej papryki
- 1 ziemniak
- 2 pomidory
- 1 l bulionu warzywnego
- garść jarmużu, grubo posiekanego
Dodatki
- śmietana
- oliwa
- mały pęczek koperku
- mały pęczek natki
Jak przyrządzić?
1. Rozgrzej oliwę na średnim ogniu w garnku z grubym dnem i wrzuć pokrojone w kostkę marchewki, seler, cebulę, papryki, plasterki czosnku i liście laurowe. Podsmażaj wszystko 2 minuty, często mieszając.
2. Teraz dodaj paprykę w proszku i kolejną minutę smażenia wraz z mieszaniem. Pora na ziemniaki i pomidory pokrojone w kostki (pomidory mogą być z puszki, ale odsączone) oraz bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym przez 15 minut. Po tym czasie dorzuć posiekany jarmuż i gotuj jeszcze 5 minut.
3. Dopraw gulasz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj w miskach z łyżką śmietany, odrobiną dobrej oliwy, posiekanymi koperkiem i natką pietruszki.
Zielony bonus
1. Spróbuj tego z ugotowaną kaszą gryczana z dodatkiem na wierzchu: śliwek, borówek, płatków migdałów i skropiona syropem klonowym.
2. Użyj liści cykorii jako osłony i zrób sobie tacos, nadziewając je zgrillowanym brokułem i karczochem, polanymi meksykańską salsą.
3. Zrób kremowe indyjskie curry z batatów, selera, pieczarek, soczewicy, mleka kokosowego, nerkowców i ziół. Podawaj z chlebkiem pita.