REKLAMA

Gulasz węgierski [Kuchnia bez mięsa]

Węgierski gulasz jest dobrą okazją do opróżnienia lodówki z zapomnianych tam warzyw.

Szef Andrew Clarke zarządza kuchnią  w londyńskiej restauracji St Leonards,  która jest teraz adresem na topie. To właśnie on sprzedał nam przepis na gulasz bez mięcha.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • ½ korzenia selera
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 ostrej, wędzonej papryki
  • 1 ziemniak
  • 2 pomidory
  • 1 l bulionu warzywnego
  • garść jarmużu, grubo posiekanego

Dodatki

REKLAMA
  • śmietana
  • oliwa
  • mały pęczek koperku
  • mały pęczek natki

Jak przyrządzić?

1. Rozgrzej oliwę na średnim ogniu w garnku z grubym dnem i wrzuć pokrojone w kostkę marchewki, seler, cebulę, papryki, plasterki czosnku i liście laurowe. Podsmażaj wszystko 2 minuty, często mieszając.

2. Teraz dodaj paprykę w proszku i kolejną minutę smażenia wraz z mieszaniem. Pora na ziemniaki i pomidory pokrojone w kostki (pomidory mogą być z puszki, ale odsączone) oraz bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym przez 15 minut. Po tym czasie dorzuć posiekany jarmuż i gotuj jeszcze 5 minut.

3. Dopraw gulasz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.  Podawaj w miskach z łyżką śmietany, odrobiną dobrej oliwy, posiekanymi koperkiem i natką pietruszki.

Zielony bonus

1. Spróbuj tego z ugotowaną kaszą gryczana z dodatkiem na wierzchu: śliwek, borówek, płatków migdałów i skropiona syropem klonowym.

2. Użyj liści cykorii jako osłony i zrób sobie tacos, nadziewając je zgrillowanym brokułem i karczochem, polanymi meksykańską salsą.

3. Zrób kremowe indyjskie curry  z batatów, selera, pieczarek, soczewicy, mleka kokosowego, nerkowców  i ziół. Podawaj  z chlebkiem pita.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA