I. Które grzyby dla zdrowia?
Jasne, że pieczarki można dostać w markecie przez okrągły rok. Zresztą z innymi gatunkami też nie ma wielkiego problemu. Ale trzeba przyznać, że grzyby najlepiej smakują w sezonie – gdy za oknem szaro i mglisto, ich delikatny smak i charakterystyczna tekstura dodają charakteru mniej kolorowym o tej porze roku posiłkom.
Pieczarka Cremini
Te skromne grzybki wzmacniają odporność i pomagają zwalczać choroby serca. Wszystko to dzięki antyoksydantowi o nazwie ergotioneina, który chroni organizm przed tak zwanym stresem oksydacyjnym.
Boczniak
Grzyby o delikatnym smaku i sporej zawartości żelaza poprawiają transport krwi do mięśni, dzięki czemu są świetnym składnikiem treningowego menu. Najlepiej smakują z wytrawnym białym winem.
Shiitake
Miękki kapelusz tego grzybka ma lekko drzewny smak, który podkreśli każde azjatyckie danie. Ma też dwa razy więcej sycącego błonnika niż pieczarka, więc może być jej bardziej dietetycznym zastępcą.
Maitake
A po naszemu żagwica listkowata, rosnąca u podstawy pni dębów czy wiązów. Podsmażona i podana na toście zregeneruje Twoją wątrobę po ciężkiej nocy. Wszystko to dzięki wysokiej zawartości glutationu – cennego przeciwutleniacza.
II. Jak przyrządzać grzyby?
Jeśli sam chcesz zebrać grzyby na obiad, pamiętaj, żeby traktować je bardzo delikatnie. Nie wyrywaj ich, tylko ścinaj specjalnym nożykiem. Najlepiej wrzucać je do płaskiego, szerokiego koszyka, w którym się nie zgniotą. Gdy będziesz już w domu, nie myj grzybów (bo zrobią się śliskie), tylko oczyść ich powierzchnię pędzelkiem.
ZOBACZ TEŻ: Jak suszyć grzyby?
Teraz postaw na średni ogień dużą, nieprzywierającą patelnię i smaż po garści grzybów naraz. Jeśli w pośpiechu wrzucisz za dużo, puszczą sporo soków i będą się w nich gotować zamiast smażyć. Cierpliwość jest kluczowa. Od czasu do czasu mieszaj zawartość patelni, a ściągnij z niej grzyby dopiero, gdy jej powierzchnia będzie zupełnie sucha. No i proszę – ogarnąłeś temat.
SPRAWDŹ TEŻ: Jaką suszarkę do grzybów wybrać?
III. Grzyby – 4 przepisy
Liczba osób przechodzących na weganizm, wegetarianizm czy flexitarianizm wciąż rośnie – również w Polsce. Dlatego, choć grzyby kojarzą nam się raczej z dodatkiem do mięs, postanowiliśmy zaproponować cztery wege potrawy z kapelusznikami na liście składników.
1. Rotolo z pieczarkami cremini
Składniki 4 porcje
- pieczarki cremini, 1 kg
- cebule, 2, duże, pokrojone w kostkę
- czosnek, 3 ząbki, przeciśnięte
- pieczarki, 300 g
- bulion warzywny, 1 l
- sól, 1 łyżeczka
- ziemniaki, 4, duże, pokrojone w cienkie plastry
- śmietana sojowa, 2 łyżki
- wędzona papryka, 2 łyżeczki
- brokuł, 500 g, zblanszowany
Przygotowanie
Na patelni zeszklij jedną cebulę i jeden ząbek czosnku. Dodaj pieczarki. Zalej bulionem i posól, zanim odstawisz z ognia. Wymieszaj ziemniaki ze śmietaną i papryką, a następnie ułóż ciasno obok siebie na blasze i piecz przez 30 minut. Pora na nadzienie: podsmaż razem posiekane cremini i resztę cebuli oraz czosnku. Posmaruj mieszanką ziemniaki i zwiń w roladę. Pokrój w plastry, podawaj z pieczarkowym sosem oraz brokułami.

2. Tortilla z boczniakami
Składniki na 4 porcje
- boczniaki, 1 kg, porwane w paski
- czerwone cebule, 2, pokrojone w plastry
- czerwona, żółta i zielona papryka, pokrojone w słupki
- czosnek, 2 ząbki, przeciśnięte
- wędzona papryka, 2 łyżeczki
- sos sojowy, 1 łyżka
- tortille pełnoziarniste, 4
- guacamole, 200 g
Przygotowanie
Na patelni zeszklij cebulę z czosnkiem, papryką oraz boczniakami. Gdy grzyby zmiękną, dopraw wszystko wędzoną papryką, dodaj sos sojowy i gotuj przez 2 minuty. Rozdziel nadzienie na 4 tortille, dodaj po łyżce guacamole i zwiń najciaśniej, jak się da. Chociaż nie będziemy Cię oszukiwać – pewnie i tak pobrudzisz się podczas jedzenia.

3. Kleisty ryż z Shiitake
Składniki na 4 porcje
- grzyby shiitake, 1 kg
- sos mirin, 100 ml
- ocet ryżowy, 200 ml
- cukier, 40 g
- ryż do sushi, 500 g
- woda, 550 ml
- czerwone cebule, 2, pokrojone w kostkę
- papryczka chili
- sos teriyaki, 200 ml
- pak choi, 500 g, posiekane
- Nerkowce, 200 g, rozgniecione
Przygotowanie
W rondelku zagotuj mirin z octem oraz cukrem. Odstaw. Zalej ryż wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż wchłonie cały płyn. Następnie wymieszaj go z przygotowanym wcześniej syropem. Pozwól ryżowi ostygnąć. W tym czasie podsmaż cebulę z chili i dodanymi później kapeluszami grzybów shiitake. Dolej sos teriyaki i gotuj przez kolejnych 5 minut, po czym dorzuć pak choi oraz nerkowce. Smaż, mieszając, przez kolejne 2 minuty. Podawaj z ryżem.

4. Tosty z maitake
Składniki 4 porcje
- grzyby maitake, 500 g, pokrojone w plasterki
- szalotka, pokrojona w plasterki
- oliwa, 1 łyżka
- wędzona papryka, szczypta
- ocet z sherry, 1 łyżka
- chleb na zakwasie,
- 4 kromki, opieczone
- kapary, 1 łyżka
- natka pietruszki, 1 łyżka, posiekana
Przygotowanie
Podsmaż szalotkę na odrobinie oliwy. Gdy zmięknie, dodaj grzyby i szczyptę papryki. Poczekaj, aż puszczone przez maitake soki odparują z patelni, a następnie wlej ocet sherry. Wyłóż zawartość patelni na tosty i serwuj posypane słonymi kaparami oraz natką pietruszki. Najlepiej smakuje jeszcze na ciepło.
