[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

  • Men's Health

  • Dieta

  • Grillowy must have, czyli lista, o której musisz pamiętać, gdy zapraszasz znajomych

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.9

Grillowy must have, czyli lista, o której musisz pamiętać, gdy zapraszasz znajomych

Gdy tylko pogoda jest łaskawa i dysponujemy wolnym czasem, bardzo często spotykamy się przy grillu. I chociaż nie każdy posiada predyspozycje, by zostać szefem kuchni, to nie zrażaj się – aby uczta wyszła perfekcyjnie i każdy znalazł na stole swoje ulubione smaki, warto przygotować przemyślaną listę zakupów i stworzyć dobrane pod każdym względem kombinacje. Podpowiadamy, jak z grilla zrobić prawdziwe bogactwo smaku!

Podstawa grillowego menu – mięsne przysmaki

Chociaż grillowanie w nowoczesnym wydaniu nie dyskryminuje wegetarian i wegan, dla większości z nas podstawę udanej uczty stanowią mięsne przysmaki i dlatego podstawowym, pierwszym punktem listy będą właśnie one. Aby zadowolić wszystkich zaproszonych mięsożerców, obowiązkowe punkty menu powinny stanowić najpopularniejsze, tradycyjne już kiełbasa i karkówka (źródło). Do listy można opcjonalnie dodać kaszankę czy boczek, a z myślą o osobach, które nie przepadają za wieprzowiną, a jednocześnie uwielbiają dobrodziejstwa polskiej kuchni – kolorowe szaszłyki, w których prócz nadziewanego mięsa pojawią się warzywa.

Jednak taki wybór to najwyżej połowa sukcesu w przepisie na udaną biesiadę. O ile polską kiełbasę lub bardziej pikantne odmiany, jak hiszpańskie chorizo, można sobie wyobrazić bez dodatków, o tyle pozostałe gatunki mięsa powinno przygotowywać się wyłącznie z obowiązkowymi dodatkami – sosami i przyprawami. W sklepowych działach z przyprawami znajdziesz gotowe kombinacje ziół odpowiednie na przykład do karkówki czy dań rybnych, a jeśli lubisz eksperymenty, możesz stworzyć je samodzielnie. Spośród sosów na drugim miejscu grillowego niezbędnika powinny znaleźć się przynajmniej ketchup (w wersji łagodnej i pikantnej), musztarda oraz sos barbecue. Jeśli natomiast zdecydowałeś się grillować kurczaka lub indyka, to mięso drobiowe stworzy wyjątkowe połączenie z sosem curry mango.

Warzywa, owoce i ryba – grillowa alternatywa

Coraz chętniej wrzucamy na ruszt więcej niż tylko tradycyjne mięsne smakołyki. Na dobrze zaplanowanej grillowej uczcie nie powinno zabraknąć także trzeciego punktu z listy zakupów, czyli warzyw. To podstawa dobrze zbilansowanej diety i okazja do kulinarnych eksperymentów. Warzywa (opcjonalnie do spółki z mięsem) idealnie nadają się do szaszłyków. Poza klasycznym składem złożonym z różnokolorowych papryk, cebuli i pieczarek do dyspozycji masz między innymi dynię, okrę, cukinię i bakłażany. Gdy węgiel solidnie już się rozżarzy, spróbuj zagrzebać w nim ziemniaki lub ich słodszą wersję – bataty. Na ruszcie świetnie sprawdzi się kukurydza, na przykład posmarowana masłem i doprawiona solą oraz czosnkiem niedźwiedzim. Zdrowe pomidory, sałata i kapusta urozmaicą dania jako składniki sałatek. Aby wzbogacić smak warzyw, warto postawić na dodatki takie jak ser feta, camembert i samodzielnie przygotowane w blenderze lub gotowe delikatne dipy.

Numer cztery na naszej grillowej liście stanowią owoce. Banan, melon, ananas czy kiwi także świetnie sprawdzą się jako składniki szaszłyków – wspaniałego przysmaku dla dzieci. Z kolei zawinięte w folię jabłka przyprawione cynamonem zasmakują każdemu.

Piątą część grillowego niezbędnika stanowią natomiast ryby. Chociaż nie wszyscy uważają je za idealny przysmak na tę okoliczność, niektórzy nie wyobrażają sobie udanego grilla bez łososia, dorsza czy leszcza. Sekret grillowanych ryb tkwi w dwóch kwestiach: wyborze takiej, która nie jest mrożona (te absolutnie się nie nadają) oraz przygotowaniu, które dość znacznie odbiega od tradycyjnych wersji dobrze znanych choćby z mazurskich smażalni. Cytryna lub limonka i aromatyczne zioła nadają pieczonym dzwonkom nowego wymiaru. Poza tym większość grillowanych ryb doskonale smakuje z piwem, jednak w tym przypadku tradycyjnego lagera lepiej zastąpić delikatnym i wyważonym w smaku, takim jak Książęce Złote Pszeniczne.

Napoje w grillowym menu – nowy wymiar orzeźwienia

W ten sposób doszliśmy do punktu szóstego, czyli napojów – i chociaż to ostatni element naszej listy, to jednak wcale nie najmniej priorytetowy. Aby zadowolić każdego z zaproszonych gości, warto pokusić się o szeroki wybór w tym zakresie. W trakcie grillowania stawiamy bowiem zarówno na kawę i herbatę, jak i napoje gazowane czy soki, a szczególnie gdy spotkanie odbywa się w ciepły dzień, pragnienie zaspokajamy wodą (źródło). Poza tym nieodłącznym atrybutem grillowej imprezy jest dobre piwo – np. Książęce Porter, które doskonale podkreśli smak wołowiny pieczonej na ruszcie.

W trakcie grillowania napoje nie służą jedynie gaszeniu pragnienia. Ich rolą jest odpowiednie wzbogacenie smaku konkretnych potraw. Do każdego rodzaju dań możemy dopasować idealny smak. W tym kontekście ciekawą i rozbudowaną ofertę prezentuje między innymi kolekcja piw Książęce.

Sałatki warzywne oraz delikatne mięsa, takie jak pierś z kurczaka czy ryby, wymagają równie subtelnego dodatku. W tej roli świetnie sprawdzi się Książęce Złote Pszeniczne. Za takie właśnie doznania smakowe odpowiadają delikatna goryczka i mętna, ale orzeźwiająca konsystencja.

Co zaproponować gościom do steków, pikantnych dań lub ostro przyprawionej kiełbasy? Z arsenału piwa Książęce najlepszym wyborem będzie IPA. India Pale Ale – piwo górnej fermentacji – to bogactwo smaków wynikające z wykorzystania aż 6 rodzajów chmielu, dzięki czemu znajdziemy w nim wyrazistą goryczkę obok aromatu cytrusów, a także długo utrzymujący się na podniebieniu posmak chmielu. To prawdziwe męskie połączenie!

Ponieważ na grillu nie może zabraknąć tradycyjnych polskich mięsnych smaków, warto połączyć je z dobrze dobranym piwem – w tym przypadku nieco delikatnym, ale jednocześnie zawierającym stosowną dawkę goryczki, takim jak Książęce Czerwony Lager. Inne jasne piwo z dość mocno zaakcentowaną goryczką, które doskonale nadaje się na grilla, to Książęce Golden Ale – tu mała podpowiedź: zwłaszcza dobrze zaprezentuje się w towarzystwie steków i burgerów. Natomiast Książęce Ciemne Łagodne o bogatym słodkawym smaku z zaakcentowaną goryczką powinno pojawić się na stole, gdy znajdą się na nim również desery – w przypadku spotkania grillowego – na przykład owocowe, takie jak pieczone jabłka.

Zorganizowanie grillowego menu tak, aby przypadło do gustu wszystkim uczestnikom spotkania, nie stanowi już wyzwania. Kluczem do perfekcji będzie nie tylko różnorodność przygotowanych dań i przekąsek, ale także umiejętne połączenie ich z serwowanymi napojami. W tworzeniu kulinarnych duetów z pewnością pomocne będą piwa marki Książęce – każde z nich ma swój unikalny charakter i pozwoli wydobyć z grillowego menu to, co najlepsze.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij