Grillowanie – kompendium wiedzy [Mięso, sos, dodatki, narzędzia]

A rodzice nie mówili, żebyś nie bawił się ogniem? Mówili, ale na szczęście ich nie posłuchałeś. Odkrycie genialności związku ognia i mięsa jest jednym z najważniejszych w życiu faceta i grzechem byłoby go przegapić. Oto przewodnik po powolnym BBQ, szybkim grillu, przyprawach, mięsach, sosach, dodatkach i innych dobrodziejstwach wspólnego biesiadowania w ogrodzie.

grill FOT. DAN MATTHEWS, STYLIZACJA JEDZENIA: IONA BLACKSHAW

Tylko ludzie małej wiedzy lub zawistni wegetarianie kwestionują potężną rolę, jaką odegrał grill w ewolucji ludzkości. To właśnie nasza umiejętność opanowania ognia sprawiła, że mogliśmy przeżuć więcej mięsa, a tym samym lepiej dokarmić nasze mózgi i mięśnie. A tym przecież zawdzięczamy, że nasza mozolna wspinaczka na najwyższe piętro ewolucyjnej drabiny zakończyła się niebywałym sukcesem.

REKLAMA

Czyli, niedowiarku jeden z drugim, istnieje związek między biesiadowaniem przy grillu a symfoniami Beethovena, teorią Einsteina, czy nawet zapierającymi dech w piersiach bramkami Maradony i nic na to nie poradzisz. Oczywiście, że nasze motywacje do rozpalania grilla w ogrodzie są nieco mniej uniwersalne (zazwyczaj wystarczy dobre towarzystwo i ładna pogoda), ale mimo wszystko warto mieć z tyłu głowy, że jesteś dziedzicem wielkiej ewolucyjnej spuścizny mięsożernych. A piękna tradycja wymaga szacunku i pielęgnacji i o tym właśnie jest następnych kilka stron.

Przewiń dalej: 

1. Jaki grill wybrać?

2. Ogień bezpośredni kontra ogień niebezpośredni

3. Sos - prosty przepis

4. Jakie mięso na grilla wybrać?

5. Przydatne narzędzia do grilla

6. Grillowanie a przyprawy i zioła

7. Drink do potraw z grilla [Przepis]

8. Jak przyrządzić mięso?

1. Jaki grill wybrać?

Podobnie jak z nożami kuchennymi i butami do biegania, powinieneś mieć w ogródku najlepsze maszyny do grillowania, na jakie Cię stać.

grill, grilowanieFOT. DAN MATTHEWS, STYLIZACJA JEDZENIA: IONA BLACKSHAW

01 Weber

Original Kettle o tradycyjnej sylwetce, typowej dla Webera, ma status grilla kultowego. Cechują go optymalna obsługa, bezpieczeństwo i pielęgnacja, a przy tym duża stabilność. Ma w pokrywie termometr i przesłonę wentylacyjną, które razem z opatentowanym systemem One-Touch umożliwiają sprawną regulację temperatury i sterowanie obiegiem powietrza w kotle, więc nie musisz ciągle zmieniać wysokości rusztu. Dzięki unowocześnieniom grill stał się jeszcze bardziej funkcjonalny i cieszy oko nowym wyglądem. Średnica 47 cm pozwala przygotowywać pokaźne porcje jedzenia, a grill ma 10 lat gwarancji.

grill, grilowanieFOT. DAN MATTHEWS, STYLIZACJA JEDZENIA: IONA BLACKSHAW

02 Lotus

Grill bezdymny na zwykły węgiel – do grillowania na balkonach, w altanach, na wyprawach, ale też w miastach, gdzie walka ze smogiem jest zacięta i na razie miasta przegrywają. Wyjątkowo sprytna bestia ma we wnętrzu zamykany pojemnik na węgiel, który napowietrzany jest specjalną dmuchawą działającą na baterie paluszki. Dzięki osłonięciu źródła ognia tłuszcz nie skapuje na palenisko, tylko do specjalnej miski – w ten sposób nie powstają szkodliwe dla nas substancje i nie ma dymu. Specjalna obudowa nie nagrzewa się, więc urządzenie może być swobodnie przenoszone podczas grillowania. Ruszt i misa mogą być myte w zmywarce.

grill, grilowanieFOT. DAN MATTHEWS, STYLIZACJA JEDZENIA: IONA BLACKSHAW

03 Big Green Egg

Wypalanie gliny i przygotowywanie w glinianych garnkach potraw nasi przodkowie opanowali już tysiące lat temu. Grill Big Green Egg nawiązuje do tej tradycji, w której glinę zastąpiła ceramiczna skorupa, kumulująca ciepło i równomiernie je rozprowadzająca. Wykorzystano tu wiedzę naukowców z NASA, tworząc piec wytrzymujący duże wahania temperatury (od -30 do +400 °C). Idealny do powolnego grillowania nawet do 24 godzin.

2. Ogień bezpośredni kontra ogień niebezpośredni

Oto wady i zalety dwóch podstawowych metod grillowania.

Bezpośredni

Czyli umieszczenie potrawy bezpośrednio nad rozżarzonymi węglami. Idealne do grillowania steków. Rozpal wcześniej, a zacznij grillować, gdy ogień przygaśnie, a węgiel pokryje się cienką warstwą białego popiołu. Regularnie obracaj mięso i sprawdzaj termometrem wewnętrzną temperaturę: 55-60 °C jest idealna dla średnio krwistych, a 60-65 °C dla średnio wysmażonych. Po zdjęciu pozwól mięsu odpocząć przez 20 min w ciepłym miejscu.

Niebezpośredni

Idealne dla większych kawałków, takich jak łopatka. Będziesz potrzebował grilla z przykrywką i wentylacją, aby regulować temperaturę. Rozpal paliwo i zgarnij je na jedną stronę, tak aby mięso mogło leżeć na drugim końcu. Teraz zamknij pokrywę. W zależności od wielkości mięsa grillowanie potrwa od czterech godzin w temp. 140 °C do ośmiu w temperaturze 120 °C (perfekcyjna soczystość).

3. Sos - prosty przepis

To, co rzucasz na ruszt, jest bardzo ważne, ale decydujące dla smaku w kuchni są dodatki. Wzbogać nieśmiertelny keczup innymi składnikami i pokaż, kto tu rządzi.

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju
  • 500 g keczupu
  • 1 łyżka purée z pomidorów
  • 150 ml octu z cydru
  • 50 ml sosu sojowego
  • 50 ml sosu Worcestershire
  • 75 g brązowego cukru
  • ½ czerwonego chili
  • 250 ml Coca-Coli
  • Sól, pieprz (po 1 łyżce)

Posiekaj drobno cebulę i czosnek i podsmaż je w dużym garnku z grubym dnem. Kiedy zmiękną, dodaj keczup i wszystkie inne składniki, wlej dodatkowo 125 ml wody, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. godzinę.

Mieszaj od czasu do czasu, żeby sos się nie przypalił. Na koniec wystudź i zblenduj. Przelej do pojemnika i wstaw do lodówki (jeżeli zrobisz sos na 2 tygodnie przed grillem, zyskasz jeszcze więcej smaku).

4. Jakie mięso na grilla wybrać?

Kiełbaski chyba zdążyły już się wszystkim znudzić. Podnieś sobie poprzeczkę i wybierz mniej oczywiste kawałki do grillowania.

ZOBACZ TEŻ: Najlepsze warzywa na grilla [Grillowanie wege]

1. Kaczka

Śmiało. Kaczka doskonale się nadaje do grillowania. A przy tym jest bardzo zdrowym mięsem z uwagi na zawartość nienasyconych tłuszczy, niezbędnych dla prawidłowej gospodarki hormonalnej organizmu.

2. Jagnięce kotlety

Jagnęcina ma charakterystyczny smak, który jest wyczuwalny pomimo marynaty. Mięso jagniąt jest bogate w selen –pierwiastek, który opóźnia starzenie.

3. Żeberka wołowe

Żeberka nie wymagają długiego przygotowania. Szukaj kawałków z warstewką tłuszczu. Takie lepiej znoszą grillowanie i nie wysychają. Poza tym są bogate w cynk, który wpływa na produkcję testosteronu. A ogryzanie mięsa z kości dodatkowo sprawi, że poczujesz w sobie zwierzęcą siłę.

4. Makrela

Sezon grillowy na ogół oznacza, że zjadasz o wiele więcej czerwonego mięsa, niż zalecane przez kardiologów 0,5 kg tygodniowo. Dlatego dobrym pomysłem będzie zastąpienie od czasu do czasu solidnego kawałka mięcha jakąś tłustą rybką, która dobrze znosi płomień. Makrele to świetny wybór, bo ich skóra po przypieczeniu nie robi się gorzka.

5. Żeberka wieprzowe

Wprost idealne do położenia na grillu. Delikatne i soczyste. A w dodatku mają jedną zaletę, która powinna zainteresować miłośników grilla. Otóż zawierają dużo witamin z grupy B, która jest wypłukiwana z organizmu przez nadmiar alkoholu.

5. Przydatne narzędzia do grilla

Podobno Peszko pojechał na mundial do Rosji, bo robił dobrą atmosferę w szatni. Niech mu będzie. My atmosferę zrobimy sobie sami, ale za to zadbamy o właściwe grillowe wyposażenie.

grill, grilowanieFOT. DAN MATTHEWS, STYLIZACJA JEDZENIA: IONA BLACKSHAW

1. Patelnia

Połączenie patelni z sitem ułatwia grillowanie warzyw, małych owoców morza lub kawałków mięsa bez ryzyka wpadnięcia do ziejącej ogniem czeluści grilla.

grill, grilowanieFOT. DAN MATTHEWS, STYLIZACJA JEDZENIA: IONA BLACKSHAW

2. Komin do rozpalania

Wrzucasz na spód rozpałkę, na nią brykiety, podpalasz i z głowy. Ogień hula, aż miło popatrzeć – tylko przesypać zawartość na palenisko i podsycać.

grill, grilowanieFOT. DAN MATTHEWS, STYLIZACJA JEDZENIA: IONA BLACKSHAW

3. Fartuch

Przydatny bajer, a do tego wygląda się w nim na grillowego zawodowca. No i nie uświni się człowiek po same pachy.

grill, grilowanieFOT. DAN MATTHEWS, STYLIZACJA JEDZENIA: IONA BLACKSHAW

5. Noże i inne

To absolutny must have. Dobre noże nie tylko ułatwią krwawą robotę, ale przede wszystkim – jeżeli nie jesteś wyjątkowym melepetą – dadzą poczucie bezpieczeństwa i pewność, że dożyjesz następnego grilla. A tasak do żeberek będzie jak znalazł.

6. Grillowanie a przyprawy i zioła

Mieszanka ziół i przypraw da Ci więcej, niż tylko wspaniały smak. To też fantastyczny bat
na nowotwory.

Wołowina

  • Wędzona papryka, 2 łyżeczki
  • Słodka papryka, 1 łyżeczka
  • Mielony kumin, 1,5 łyżeczki
  • Chili w proszku, 1,5 łyżeczki
  • Pieprz cayenne, 1 łyżeczka
  • Czosnek sypki, 1 łyżeczka
  • Cebula sypka, 1 łyżeczka
  • Mielony pieprz, 2 łyżeczki
  • Sól morska, 1,5 łyżki
  • Brązowy cukier, 2,5 łyżki

Wieprzowina/drób

  • Chili w proszku, 1 łyżeczka
  • Papryka chipotle, 1,5 łyżeczki
  • Cynamon, 1,5 łyżki
  • Pieprz cayenne, 1 łyżeczka
  • Mielony pieprz, 1 łyżeczka
  • Sól morska, 1,5 łyżki
  • Brązowy cukier, 3 łyżki
  • Olej i miód, po 0,5 łyżeczki (dodaj na końcu)

Wege (wypróbuj np. bakłażana)

  • Mielony kumin, 1 łyżka
  • Mielona kolendra, 1 łyżka
  • Wędzona papryka, 2 łyżeczki
  • Płatki chili, 1,5 łyżeczki
  • Mielony czerwony pieprz, 1 łyżeczka
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 3 cm imbiru, posiekanego
  • Sól morska, 2 łyżeczki

7. Męski drink w dłoni [Przepis]

Co było pierwsze: alkohol czy grill? Badacze nie są pewni, ale my tak – oba narodziły się w tej samej chwili, bo trudno sobie wyobrazić jedno bez drugiego w tym szczęśliwym związku. Romeo i Julia przy nich to niemalże patologiczny konkubinat.

PRZECZYTAJ: Przepisy na piwne drinki

Piwo jest oczywiście pierwszy skojarzeniem, gdy pada słowo „grill”, ale w MH nie popieramy banalnych eksperymentów radzieckiego uczonego Pawłowa. Inaczej mówiąc, każdy głupi potrafi to wymyślić, a ponieważ jesteśmy magazynem dla życiowych prymusów – podnosimy poprzeczkę. Użyj amerykańskiego bourbona w marynacie, jako składnika glazury lub dodatku do potrawy i sam poczujesz różnicę. OMG!

Czerwony rogacz

grill, grilowanieFOT. DAN MATTHEWS, STYLIZACJA JEDZENIA: IONA BLACKSHAW

Składniki:

  • 40 ml Jim Beam Red Stag
  • 20 ml soku z limonki 
  • 40 ml soku z czarnej porzeczki 
  • woda gazowana według uznania
  • plasterek limonki lub cytryny 

Sposób wykonania: 

Do wysokiej szklanki wrzuć kostki lodu, dodaj Jim Beam Red Stag i sok z limonki, następnie wlej sok z czarnej porzeczki. Delikatnie wymieszaj, dosyp odrobinę lodu, uzupełnij wodą gazowaną i udekoruj plasterkiem limonki lub cytryny.

Kanapka ze stekiem i konfiturąm z cebuli i Jim Beam Red Stag

grill, grilowanieFOT. DAN MATTHEWS, STYLIZACJA JEDZENIA: IONA BLACKSHAW

Składniki:

  • 1 stek Bavette ok. 300 g

Konfitura:

  • 1 kg cebuli czerwonej
  • 100 ml Jim Beam Red Stag 
  • 50 ml oleju rzepakowego

8. Jak przyrządzić mięso?

Doszliśmy w końcu do finału, który zrobi z Ciebie legendę przydomowego pichcenia. Do dzieła!

grill, grilowanieFOT. DAN MATTHEWS, STYLIZACJA JEDZENIA: IONA BLACKSHAW

1. Kaczka

Natrzyj kaczkę solą z zewnątrz i wewnątrz i wstaw na najwyższą półkę nad grillem na 2 godziny. Kiedy piersi kaczki osiągną temperaturę 55 °C (termometr do mięs się przyda), wyjmij kaczkę na deskę. Odetnij uda i wstaw je z powrotem do grilla na 40 minut, a piersi pozostaw do ostygnięcia. Chłodne wstaw na rozgrzaną patelnię (skórą do dołu) i smaż, aż skórka zrobi się chrupiąca.

2. Wieprzowina

Solidna porcja wieprzowych żeber będzie potrzebować ok. 4 godzin na dojście do perfekcji. Natrzyj je mieszanką przypraw (s. 52) i ułóż na ruszcie niebezpośrednio nad ogniem, kostkami do dołu. Wstaw do środka metalową miskę z wodą, zamknij pokrywę i piecz 2 godziny. Kiedy zaczną być brązowawe, zawiń je w folię i zostaw na grillu kolejne 2 godz., aż osiągną temp. 90 °C. Podawaj z sosem.

3. Ryba

Najlepszym sposobem na sprawioną makrelę jest żeliwna patelnia. Rozgrzej ją na grillu z odrobiną oleju, dopraw ryby jak lubisz i smaż na patelni, aż skórka sczernieje. Jeżeli dojdziesz do wniosku, że rybom potrzeba więcej czasu, zawiń je pojedynczo w folię i połóż na kilka minut na grillu z dala od ognia. Popieramy posypanie ich przed podaniem posiekaną natką i skropienie sokiem z cytryny.

4. Jagnięcina

Nie wiemy, jakie jest zdanie jagnięciny w tej kwestii, ale grill ją kocha. Rzuć kotlety na ruszt, często obracaj i kilka razy dociśnij łopatką mięso do prętów. Po pojawieniu się na powierzchni mięsa płynów w kolorze kawowym, grilluj jeszcze chwilę, obracając, i gotowe. Chcesz bardziej wypieczone? Połóż je na kilka minut niebezpośrednio nad ogniem. Dopraw i podawaj z sosem.

5. Wołowina

To jest zabawa dla cierpliwych, ale doznania smakowe wybiją z butów Ciebie, Twoich gości i Twojego kota (oczywiście w butach).Natrzyj mięso przyprawami i połóż na ruszcie, kostkami do dołu (płat żeberek 1,5-2 kg będzie potrzebował od 5 do 8 godzin grillowania z dala od ognia w temp.120 °C). Cienkie żebra z maks. dwucentymetrową warstwą mięsa będą dobre po ok. 4 godzinach.

REKLAMA