• folia do pieczenia
• 2½ szklanki płatków owsianych
• ¼ szklanki oliwy
• 1 łyżka brązowego cukru
• 4 łyżki miodu
• ½ łyżki ekstraktu z wanilii
• ¼ łyżki soli
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 ºC. W tym czasie podgrzej w małym garnku oliwę, cukier, miód i wanilię. Płatki i suche nasiona wymieszaj z ciepłym syropem i rozłóż na blaszce wyłożonej folią. Piecz około 10 minut. Potem pomieszaj granolę, by równo się zapiekła, i piecz przez kolejne 20 min, mieszając co 5 min.
2. Gdy całość się zrumieni, wyciągnij i odczekaj, aż ostygnie. Potem pokrusz w palcach i wsyp do szczelnego słoika. Powinno wystarczyć na parę solidnych śniadań.
Wartości odżywcze dla 1 porcji:
• energia 220 kcal
• białko 7 g
• węglowodany 37 g
• błonnik 4 g
Wszystko to, co lubisz
Granola to tylko punkt wyjścia do odżywczego i energetycznego śniadania. Reszta zależy od Twoich smakowych wyborów. Dodawaj przyprawy, suszone lub świeże owoce, jedz na sucho lub z dodatkiem mleka, maślanki czy jogurtu. Jak wolisz!
1. Pokrojone orzechy włoskie + suszone wiśnie + 3/4 łyżki imbiru.
2. Nasiona dyni + suszone jabłka + ½ łyżki suszonego rozmarynu.
3. Pistacje + suszone morele + ½ łyżki cynamonu + ½ łyżki kardamonu.
4. Posiekane migdały + jagody + ¼ łyżki czerwonego pieprzu + taka sama ilość czarnego.
MH 06/13
Komentarze