[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.9

Granat - twoja broń w walce z kortyzolem

Kortyzol w nadmiarze sprzyja odkładaniu tłuszczu. Sok z granatów w ilości szklanki nie sprzyja kortyzolowi. 2 + 2 = 4. Smacznego!

granat Granat wysadzi tłuszcz w powietrze. (fot. Shutterstock)
Kortyzol, czyli tzw. hormon stresu, często przewija się jako dyżurny chłopiec do bicia. Tymczasem to tylko jeden z elementów skomplikowanego mechanizmu, którym jest Twój organizm, równie potrzebny jak pozostałe. Zaczyna szkodzić, np. sprzyjać odkładaniu się tkanki tłuszczowej, dopiero gdy występuje w nadmiarze.

Czyli wtedy, gdy dłuższy czas żyjesz w ciągłym stresie, mało śpisz, a na dodatek dojeżdżasz się długimi i intensywnymi treningami. Brzmi znajomo? Sam oceń. A potem, jeśli jest taka potrzeba, zastosuj środki zaradcze.

Oprócz – najważniejsze! – przeciwdziałania przyczynom, możesz wspomóc się prostym trikiem: naukowcy z Queen Margaret University w Wielkiej Brytanii twierdzą, że poziom kortyzolu obniża szklanka soku z granatów. Najwyższy poziom kortyzol osiąga rano, by wybudzić Cię ze snu. Dlatego szklanka soku z granatów do śniadania to dobry pomysł.

Wybuchowy zestaw

Granaty to niejedyna żywność, która pomaga radzić sobie z efektami stresu.

Tłuste ryby International Society of Sports Nutrition donosi, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 mają wpływ na obniżenie poziomu kortyzolu.

Co się nawinie Podobną właściwość ma jeden z aminokwasów - glutamina. Znajdziesz ją w mięsie, nabiale, jajach czy w roślinach strączkowych.

Kasza gryczana To jedno z najlepszych pokarmowych źródeł witaminy B6, która powinna być kolejnym elementem Twojego planu przeciwko kortyzolowi.

REKLAMA

żółty ser fot. Shutterstock
Ten Rubik, nie ta Rubik

Nie chodzi o to, byś miał tyle tkanki tłuszczowej co znana modelka, tylko abyś był bystry jak konstruktor słynnej kostki. W osiągnięciu intelektualnej formy pomoże Ci tyrozyna. Ten aminokwas ma wg czasopisma naukowego „Psychological Research” wspierać zdolność mózgu do myślenia konwergencyjnego, czyli takiego, które zmierza do odkrycia jedynego poprawnego rozwiązania (np. w teście). A teraz rzut oka na zdjęcie i szybka odpowiedź: jaki pokarm jest dobrym źródłem tyrozyny? Yes, sir!

Gorzko, gorzko

Według badań wystarczy tyle miesięcy być na diecie wysokocukrowej, żeby metabolizm tłuszczu zmienił się w sposób zwiększający ryzyko chorób serca.

Zdrowiej bez trans

W latach 2007-2011 w części stanu Nowy Jork ograniczono możliwość stosowania tłuszczów trans w różnych miejscach publicznego żywienia. Czasoposmo naukowe "JAMA Cardiology" podaje: po 3 latach od tego momentu zmierzono, że na tym terenie (w porównaniu do miejsc bez zakazu) liczba przyjęć do szpitali z powodu chorób układu krwionośnego spadła o 6,2%. Przypadek? Nie sądzimy.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij