[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.5

Gotuj jak top chef: zielone naleśniki Orlean

Naleśniki kojarzą Ci się z barem mlecznym Miś? To już dawno przeszłość. Teraz mimo swojej prostoty, zasłużenie awansowały. Ciasto z dodatkiem szczypiorku, pietruszki i koperku, przełożone kurczakiem i mozarellą z pomidorami to już kulinarna ekstraklasa.

zielone naleśniki fot. Marcin Klaban
Gotuj z mistrzem

Paweł Miętek jest szefem kuchni, który ukończył Technikum Gastronomiczne w Warszawie i z nią też związał swoją karierę. Poważne gotowanie rozpoczął w restauracji Baroc Cafe. Następnie pracował we włoskiej restauracji Faustino. Kolejnym punktem jego kariery była restauracja Jazz Bistro Gwiazdeczka na warszawskiej Starówce, gdzie przez kilka lat był szefem kuchni. Ostatnie dwa lata prowadzi kuchnię restauracji PariPari.

Ile to kosztuje?   

• 1 porcja w restauracji: 26 zł   

• 1 porcja w domu: 7 zł   

Czas przygotowania: 20 min

REKLAMA

Składniki na 2 porcje:

Ciasto:

• 100 g mąki

• 1 jajko

• 20 ml oleju

• 100 ml mleka

• 5 g koperku

• 5 g natki pietruszki

• 5 g szczypioru

Farsz:

• 40 g suszonych pomidorów

• 150 g piersi z kurczaka

• 40 g sera mozzarella

• słodka papryka ,curry, sól, pieprz

Sos:

• 50 ml jogurtu naturalnego

• 50 g majonezu

• 10 ml soku z cytryny i pomarańczy

• 20 g miodu

• 10 g koperku

Sposób przygotowania:

1. Opłucz i osusz koperek, natkę pietruszki oraz szczypior. Posiekaj je i wrzuć do blendera. Dosyp mąkę, wbij jajko, dolej mleka, posól i miksuj do uzyskania gładkiej (bez grudek), lejącej się konsystencji. Na rozgrzaną patelnię z kilkoma kroplami oleju wylej 3/4 chochelki ciasta, równomiernie rozprowadź i smaż z obu stron.

2. Opłucz i osusz papierowym ręcznikiem filety i natrzyj je przyprawami (słodką papryką, curry, solą i pieprzem). Odstaw na chwilę, następnie pokrój mięso w paski i wrzuć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Podsmażaj kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru. Odstaw.

3. Rozłóż naleśnik i posyp go świeżo startą mozzarellą. Na to wyłóż pokrojone w paski suszone pomidory, mięso kurczaka i zawiń całość w trójkąt lub w rulon w formie krokieta. Zrób to ze wszystkimi naleśnikami. Zawinięte kładź na patelni z odrobiną tłuszczu i podsmażaj na małym ogniu, aż ser w środku się rozpuści.

4. Do blendera wrzuć posiekany koperek, miód, wlej sok z cytryny i pomarańczy, dodaj jogurt i zmiksuj. Dodaj majonez, by zagęścić sos. Zdejmij naleśniki z patelni, przekrój je na pół, polej przygotowanym sosem z blendera i odrobiną balsamico. Posypanie na talerzu świeżymi, posiekanymi ziołami spotęguje smak.

MH 08/12 

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij