Gotuj z mistrzem
Paweł Miętek jest szefem kuchni, który ukończył Technikum Gastronomiczne w Warszawie i z nią też związał swoją karierę. Poważne gotowanie rozpoczął w restauracji Baroc Cafe. Następnie pracował we włoskiej restauracji Faustino. Kolejnym punktem jego kariery była restauracja Jazz Bistro Gwiazdeczka na warszawskiej Starówce, gdzie przez kilka lat był szefem kuchni. Ostatnie dwa lata prowadzi kuchnię restauracji PariPari.
Ile to kosztuje?
• 1 porcja w restauracji: 26 zł
• 1 porcja w domu: 7 zł
Czas przygotowania: 20 min
Składniki na 2 porcje:
Ciasto:
• 100 g mąki
• 1 jajko
• 20 ml oleju
• 100 ml mleka
• 5 g koperku
• 5 g natki pietruszki
• 5 g szczypioru
Farsz:
• 40 g suszonych pomidorów
• 150 g piersi z kurczaka
• 40 g sera mozzarella
• słodka papryka ,curry, sól, pieprz
Sos:
• 50 ml jogurtu naturalnego
• 50 g majonezu
• 10 ml soku z cytryny i pomarańczy
• 20 g miodu
• 10 g koperku
Sposób przygotowania:
1. Opłucz i osusz koperek, natkę pietruszki oraz szczypior. Posiekaj je i wrzuć do blendera. Dosyp mąkę, wbij jajko, dolej mleka, posól i miksuj do uzyskania gładkiej (bez grudek), lejącej się konsystencji. Na rozgrzaną patelnię z kilkoma kroplami oleju wylej 3/4 chochelki ciasta, równomiernie rozprowadź i smaż z obu stron.
2. Opłucz i osusz papierowym ręcznikiem filety i natrzyj je przyprawami (słodką papryką, curry, solą i pieprzem). Odstaw na chwilę, następnie pokrój mięso w paski i wrzuć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Podsmażaj kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złocistego koloru. Odstaw.
3. Rozłóż naleśnik i posyp go świeżo startą mozzarellą. Na to wyłóż pokrojone w paski suszone pomidory, mięso kurczaka i zawiń całość w trójkąt lub w rulon w formie krokieta. Zrób to ze wszystkimi naleśnikami. Zawinięte kładź na patelni z odrobiną tłuszczu i podsmażaj na małym ogniu, aż ser w środku się rozpuści.
4. Do blendera wrzuć posiekany koperek, miód, wlej sok z cytryny i pomarańczy, dodaj jogurt i zmiksuj. Dodaj majonez, by zagęścić sos. Zdejmij naleśniki z patelni, przekrój je na pół, polej przygotowanym sosem z blendera i odrobiną balsamico. Posypanie na talerzu świeżymi, posiekanymi ziołami spotęguje smak.
MH 08/12