Czerwonego mięsa nie sposób nie doceniać w diecie, ale tym razem z wielkiego worka zalet wyjmujemy jedną – dużą zawartość cynku. Towarzyszy on zawsze wysokiemu poziomowi testosteronu.
Pełnoziarnisty makaron też uzupełnia tę walkę o poziom, dostarczając w 140 g 96% zapotrzebowania na mangan – minerał, którego braki oznaczają spadek libido i zmęczenie. A szalotka to kopalnia niezbędnego potasu i magnezu.
Gotuj z mistrzem
Grzegorz Cielecki to brązowy medalista na Olimpiadzie Kulinarnej w Luksemburgu jako Trener Polskiej Kadry Juniorów. Jest szefem kuchni od 17 lat. Trenuje także kucharzy w ogólnopolskich konkursach kulinarnych.
Składniki:
• bavette wołowe (360 g)
• makaron pełnoziarnisty (200 g)
• 4 szalotki
• sok z limonki
• oliwa
• chili
• olej sezamowy
• świeża kolendra
• sól, pieprz,
• bulion warzywny
Sposób przygotowania:
1. Skrop mięso oliwą i dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Obsmaż z każdej strony ok. 7 minut i przełóż do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika na 8 min.
2. Wyjmij mięso i odstaw, by odpoczęło. Cebulę pokrój w łódeczki i zeszklij na patelni na złociście. Dodaj do mięsa, zalej szklanką bulionu i piecz pod przykryciem 40 min w temperaturze 180 st. C.
3. Ugotuj makaron al dente i połącz z posiekaną papryczką chili, świeżą kolendrą, sokiem z limonki i olejem sezamowym. Wyłóż na talerz razem z mięsem i dopraw świeżym pieprzem.
Kulinarne patenty mistrza
Bulion. Kucharze znają szybszy sposób na usuwanie tłuszczu z wywaru niż wytrącanie go przez schładzanie w lodówce. Gdy bulion jest gorący, zanurz w nim podwójnie złożony ręcznik papierowy i szybko przesuń. Papier wchłonie tłuszcz.
MH 09/12