[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

  • Men's Health

  • Dieta

  • Gotuj jak top chef: tuńczyk ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Gotuj jak top chef: tuńczyk ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Trzeba się trochę nabiegać po mieście, żeby trafić go świeżego, ale wart jest każdego wysiłku i ceny. Solidna porcja białka i kwasów omega pozwoli zregenerować mięśnie po każdym treningu, a smak, no cóż - niebo w gębie! Sprawdź mistrzowski przepis na tuńczyka.

tuńczyk fot. www.lamaddalena.pl
Gotuj z mistrzem

Damian Bildź jest szefem kuchni restauracji La Maddalena we Wrocławiu. W Paryżu łączenia smaków śródziemnomorskich uczył się od mistrzów kuchni francuskiej. Wielki propagator kuchni fusion. Nie boi się mieszać smaków i łamać konwencji. Jego specjalnością są mięsa i świeże owoce morza oraz perfekcyjne sosy. W restauracji La Maddalena przygotowuje m.in. świeżego Loup de Mer, Ogromne Krewetki 8/12 czy Turbota Atlantyckiego.

Ile to kosztuje?      

• 1 porcja w restauracji: 56 zł      

• 1 porcja w domu: 29 zł      

Czas przygotowania: 30 min

Składniki na 2 porcje:

• 400 g polędwicy ze świeżego tuńczyka

• 160 g liści szpinaku

• 100 ml śmietany

• bulwa selera średniej wielkości

• 3 cebule

• sól, świeżo zmielony czarny pieprz

• garść orzeszków pinii

• pomidory suszone

Sposób przygotowania:

1. Kupioną już polędwicę opłucz w zimnej wodzie i odstaw na kilka chwil, by tuńczyk się osuszył. W międzyczasie zacznij gotować obrany seler do miękkości. Następnie przesmaż cebulę na złoty brąz. Do całości dodaj śmietany. Gotuj 5 minut. Wszystko zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Przypraw wedle uznania solą i świeżo zmielonym pieprzem.

2. Tuńczyka smaż na ostrym ogniu, po minucie z każdej strony. Przekładaj szpatułką, nie nakłuwaj mięsa widelcem. Przypraw go solą i pieprzem na patelni. Usmażonego na medium tuńczyka skrop oliwą truflową. Oliwę można kupić już gotową w większości supermarketów.

3. Świeże liście szpinaku należy opłukać, bardzo dokładnie osuszyć i dodać własny sos winegret. Jeżeli nie chce Ci się bawić z przygotowaniem winegretu, równie dobrze szpinak możesz skropić cytryną, oliwą z oliwek i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą.

4. Do tuńczyka świetnie pasuje ziołowa bruschetta. Trzy pszenne pieczywka natrzyj czosnkiem i bazylią (bądź wcześniej przygotowaną oliwą bazyliową) i wsadź na kilka chwil do rozgrzanego piekarnika. Na koniec na rozgrzanej patelni upraż orzeszki pinii, danie udekoruj suszonym pomidorem. Już na talerzu tuńczyka skrop oliwą truflową.

MH 04/12  

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij