Grzegorz Lelek szefował restauracjom w hotelach Belvedere i Litwor w Zakopanem, gotował również w Hotelu pod Różą, Wentzl i Da Pietro w Krakowie. Wygrał Kulinarny Puchar Polski i wielokrotnie zdobywał nagrody w innych konkursach lub był ich jurorem.
Do niego, na przykład, należy rekord Guinnessa z 2002 roku na ugotowanie jednorazowo 7659 litrów zupy kwaśnicy. Gotował dla Jana Pawła II oraz wszystkich naszych prezydentów i ich gości.
Czas przygotowania: 20 min
Składniki na 2 porcje:
• 340 g fileta z tuńczyka
• 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
• 5 łyżek sosu ostrygowego
• 2 łyżki czarnego i białego sezamu
• 1 łyżka imbiru marynowanego
• 1 łyżka miodu
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 4 małe marchewki
• 1 cukinia
• 1 cebula
• 2 gałązki rozmarynu i tymianku
• sól, biały pieprz
• 2 ziemniaki
• 6 zielonych szparagów
• 1 łyżka kolendry
• 200 g masła
Sposób przygotowania:
1. Z dokładnie oczyszczonego tuńczyka wykrój cztery w miarę równe kawałki. Z sosu sojowego, ostrygowego, octu winnego, miodu, rozmarynu, zmiażdżonego czosnku i tłuczonych ziaren kolendry przygotuj marynatę. Posmaruj nią kawałki tuńczyka z każdej strony i zostaw w misce na 3-4 godziny. Trzymaj w lodówce.
2. Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój w małe romby. Oczyść szparagi, cukinię pokrój w słupki. Zagotuj w niedużym garnku słodko-słoną wodę i wrzuć warzywa do wrzątku na 4-5 minut. Tak zblanszowane warzywa odsącz i odłóż do miski z kostkami lodu. Tuńczyka wyjmij, odsącz z marynaty i obtocz w ziarnach sezamu.
3. Rozgrzej na patelni oliwę z dodatkiem masła. Posiekaj drobno cebulę, wrzuć i podsmażaj, mieszając, aż osiągnie złoty kolor. Zalej marynatą i gotuj, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę. Przelej zredukowaną zawartość patelni do rondelka przez sitko z drobnymi oczkami i zagęść sos łyżką masła.
4. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z resztą masła i oliwy. Obsmaż tuńczyka przez kilka minut z jednej i drugiej strony, ale pamiętaj, że najważniejsze, by mięso w środku pozostało różowe. Na talerz wylej gotowy sos, ułóż kawałki smażonego tuńczyka i obok duszone warzywa z lodu. Świeży tymianek zwieńczy dzieło.
MH 04/11
Komentarze