[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
2.8

Gotuj jak top chef: tuńczyk z grilla w sezamie

Grillowane kawałki tuńczyka z sezamową otoczką w dresingu stworzonym z melenżu sosu sojowego, ostrygowego i miodu. Brzmi nieźle, prawda? Po takiej kolacji masz pełne prawo wyszeptać jej do ucha magiczne zaklęcie. I czekać na dalsze, jakże miłe zakończenie tego wieczoru.

tuńczyk z sezamem fot. Kamil Pabian
Gotuj z mistrzem

Grzegorz Lelek szefował restauracjom w hotelach Belvedere i Litwor w Zakopanem, gotował również w Hotelu pod Różą, Wentzl i Da Pietro w Krakowie. Wygrał Kulinarny Puchar Polski i wielokrotnie zdobywał nagrody w innych konkursach lub był ich jurorem.

Do niego, na przykład, należy rekord Guinnessa z 2002 roku na ugotowanie jednorazowo 7659 litrów zupy kwaśnicy. Gotował dla Jana Pawła II oraz wszystkich naszych prezydentów i ich gości.

Czas przygotowania: 20 min

REKLAMA

Składniki na 2 porcje:

340 g fileta z tuńczyka

3 łyżki ciemnego sosu sojowego

5 łyżek sosu ostrygowego

2 łyżki czarnego i białego sezamu

1 łyżka imbiru marynowanego

1 łyżka miodu

2 łyżki oliwy z oliwek

4 małe marchewki

1 cukinia

1 cebula

2 gałązki rozmarynu i tymianku

sól, biały pieprz

2 ziemniaki

6 zielonych szparagów

1 łyżka kolendry

200 g masła

Sposób przygotowania:

1. Z dokładnie oczyszczonego tuńczyka wykrój cztery w miarę równe kawałki. Z sosu sojowego, ostrygowego, octu winnego, miodu, rozmarynu, zmiażdżonego czosnku i tłuczonych ziaren kolendry przygotuj marynatę. Posmaruj nią kawałki tuńczyka z każdej strony i zostaw w misce na 3-4 godziny. Trzymaj w lodówce.

2. Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój w małe romby. Oczyść szparagi, cukinię pokrój w słupki. Zagotuj w niedużym garnku słodko-słoną wodę i wrzuć warzywa do wrzątku na 4-5 minut. Tak zblanszowane warzywa odsącz i odłóż do miski z kostkami lodu. Tuńczyka wyjmij, odsącz z marynaty i obtocz w ziarnach sezamu.

3. Rozgrzej na patelni oliwę z dodatkiem masła. Posiekaj drobno cebulę, wrzuć i podsmażaj, mieszając, aż osiągnie złoty kolor. Zalej marynatą i gotuj, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę. Przelej zredukowaną zawartość patelni do rondelka przez sitko z drobnymi oczkami i zagęść sos łyżką masła.

4. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z resztą masła i oliwy. Obsmaż tuńczyka przez kilka minut z jednej i drugiej strony, ale pamiętaj, że najważniejsze, by mięso w środku pozostało różowe. Na talerz wylej gotowy sos, ułóż kawałki smażonego tuńczyka i obok duszone warzywa z lodu. Świeży tymianek zwieńczy dzieło.

MH 04/11 

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij