[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.3

Gotuj jak top chef: tuńczyk w sosie teriyaki

Fantastyczna porcja białka z ryby podawana z puree ziemniaczanym z ostrym sosem wasabi. Dorzuć do tego warzywa w postaci szparagów, cukinii, patisonów i marchewki - ogromna dawka witamin i kwasów omega gwarantowana.

tuńczyk z teriyaki fot. www.sheraton.pl
Gotuj z mistrzem

Janusz Korzyński jest szefem kuchni hotelu The Westin w Warszawie. Swoją  karierę zaczynał 30 lat temu w Słupsku jako 19-letni zastępca szefa kuchni. Zdobywał doświadczenie w Niemczech, na Węgrzech i w krajach północnej Afryki. Jako Sous Chef pracował w restauracji hotelu Sheraton w Warszawie i był pierwszym kucharzem, który wprowadził do Polski kuchnię fusion.

Dziś specjalnie dla Czytelników MH przygotował jedno ze swoich dań popisowych – oto jego słynny tuńczyk w sosie teriyaki.

Ile to kosztuje?   

1 porcja w restauracji: 95 zł   

1 porcja w domu: 55  zł

Czas przygotowania: 25 min 

REKLAMA

Składniki na 4 porcje:

360 g tuńczyka

400 g ziemniaków 

50 g masła 

50 ml śmietany 36% 

2 g wasabi 

15 małych szparagów 

2 małe patisony 

2 małe cukinie 

2 małe marchewki 

pieprz cytrynowy 

sos teriyaki

Sposób przygotowania:

1. Sos teriyaki możesz zrobić sam. Na suchą patelnię wrzuć 50 g marchwi, 30 g pora, 30 g cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 cm korzenia imbiru i przypalaj, aż powstaną czarne plamki. Do garnka wlej 300 ml sake, 50 ml czerwonego wina i 150 ml wina mirin, gotuj 3 minuty. Dodaj 150 ml sosu sojowego, 150 g cukru i przypalone warzywa. Gotuj 20 min i odcedź. Syrop gotowy.

2. Opłucz rybę w zimnej wodzie i dokładnie osusz. Wytnij filety w kształcie prostopadłościanu (4 cm x 3 cm x 8 cm) i oprósz je pieprzem cytrynowym. Grilluj z każdej strony do ulubionego stopnia wysmażenia – medium, rare lub well done. Na patelni rozgrzej sos teriyaki, dodaj zgrillowanego tuńczyka i gotuj po kilka sekund z każdej strony.

3. Wasabi wymieszaj z trzema łyżkami wody. Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i starannie odcedź. Przeciśnij ziemniaki przez praskę lub dokładnie ugnieć. Dodaj do nich masło, śmietanę 36% i rozwodnione wasabi. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

4. Szparagi sparz we wrzątku przez 10 sekund. Cukinie, marchewki, patisony oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do wrzątku na 1-2 minuty. Następnie odcedź i przełóż na patelnię z rozgrzanym masłem. Podsmażaj przez chwilę, dopraw solą i pieprzem. Ułóż warzywa na talerzach, dodaj ziemniaki, tuńczyka i polej sosem.

MH 05/2013

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij