Piotr Apanel swoje wieloletnie doświadczenie zdobywał za granicą w restauracjach Michelin i Rosette u Gordona Ramsaya i Davida Matthiasa. Oprócz gotowania, czyta z pasją książki kucharskie i ceni aktywny wypoczynek.
Ile to kosztuje?
• 1 porcja w restauracji: 85 zł
• 1 porcja w domu: 30 zł
Czas przygotowania: 45 min
Składniki na 2 porcje:
• 400 g tuńczyka
• 2 krewetki królewskie
Marynata do tuńczyka:
• 25 ml sosu sojowego
• 10 ml octu ryżowego
• 10 ml miodu
• 10 ml sosu rybnego
• 10 g brązowego cukru
• 10 g startego imbiru
• 1 ząbek czosnku
• 1 chili
Sos curry:
• 10 g startego imbiru
• 2 ząbki czosnku
• 1 chili
• 1 cebula
• 1 pomidor
• 1 trawa cytrynowa
• 20 g kurkumy
• 20 g curry
• 10 g kminu rzymskiego
• 1 limonka
• 100 ml mleczka kokosowego,
• 1 l wody
Sałatka:
• 1 mango
• 20 g ugotowanego bobu
• 20 g kolendry
• 100 g kiełków fasoli mung
• 1 awokado
• 1 biała rzodkiew
Sposób przygotowania:
1. Opłucz rybę w zimnej bieżącej wodzie i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem. Surowe krewetki obierz z pancerzy i za pomocą wykałaczki usuń czarną nitkę jelita. Zetrzyj czosnek, imbir, posiekaj drobno chili i połącz ze wszystkimi płynami marynaty. Dodaj cukier i dobrze wymieszaj.
2. Odlej z marynaty 30 ml i odstaw. Resztą zalej tuńczyka i wstaw do lodówki na godzinę. Zmiksuj wszystkie składniki sosu curry (oprócz mleka kokosowego). Rozgrzej w garnku 50 ml oleju, wrzuć pastę curry i chwilę obsmażaj, mieszając. Wlej ok. 1 l wody (lub bulionu warzywnego) i gotuj, aż płyn zmniejszy objętość do połowy.
3. Do zredukowanego o połowę płynu wlej mleczko kokosowe i doprowadź do wrzenia. Przelej przez sitko do innego garnka i odstaw. Na patelni dobrze rozgrzej olej, wrzuć tuńczyka i krewetki i obsmażaj z każdej strony ok. 1,5 minuty, aż krewetki zrobią się różowe.
4. W lekko osolonej wodzie ugotuj bób, odsącz i obierz z łupinek. Za pomocą obieraczki do warzyw obierz mango, awokado i białą rzodkiew ze skórki. Tą samą obieraczką zestrugaj je na cienkie paski. Kolendrę posiekaj i wymieszaj wszystkie składniki z resztą odstawionej marynaty. Wyłóż sałatkę na talerze, umieść na niej rybę i krewetki, polej sosem curry.
MH 08/14
Komentarze