[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Gotuj jak top chef: tuńczyk thai style

Szybko smażona ryba, owocowo-warzywna sałatka, krewetki królewskie i sos z żółtego curry – oto przepis na letnie danie z wakacyjną egzotyką, idealne na poprawę humoru, gdy za oknem zimno i ponuro. Sprawdź kuchnię tajską w najlepszym wydaniu.

tuńczyk thai style fot. Karol Szczuka
Gotuj z mistrzem

Piotr Apanel swoje wieloletnie doświadczenie zdobywał za granicą w restauracjach Michelin i Rosette u Gordona Ramsaya i Davida Matthiasa. Oprócz gotowania, czyta z pasją książki kucharskie i ceni aktywny wypoczynek.

Ile to kosztuje?  

• 1 porcja w restauracji: 85 zł  

• 1 porcja w domu: 30 zł   

Czas przygotowania: 45 min

Składniki na 2 porcje:

• 400 g tuńczyka

• 2 krewetki królewskie

Marynata do tuńczyka:

• 25 ml sosu sojowego

• 10 ml octu ryżowego

• 10 ml miodu

• 10 ml sosu rybnego

• 10 g brązowego cukru

• 10 g startego imbiru

• 1 ząbek czosnku

• 1 chili

Sos curry:

• 10 g startego imbiru

• 2 ząbki czosnku

• 1 chili

• 1 cebula

• 1 pomidor

• 1 trawa cytrynowa

• 20 g kurkumy

• 20 g curry

• 10 g kminu rzymskiego

• 1 limonka

• 100 ml mleczka kokosowego,

• 1 l wody

Sałatka:

• 1 mango

• 20 g ugotowanego bobu

• 20 g kolendry

• 100 g kiełków fasoli mung

• 1 awokado

• 1 biała rzodkiew

Sposób przygotowania:

1. Opłucz rybę w zimnej bieżącej wodzie i osusz dokładnie papierowym ręcznikiem. Surowe krewetki obierz z pancerzy i za pomocą wykałaczki usuń czarną nitkę jelita. Zetrzyj czosnek, imbir, posiekaj drobno chili i połącz ze wszystkimi płynami marynaty. Dodaj cukier i dobrze wymieszaj.

2. Odlej z marynaty 30 ml i odstaw. Resztą zalej tuńczyka i wstaw do lodówki na godzinę. Zmiksuj wszystkie składniki sosu curry (oprócz mleka kokosowego). Rozgrzej w garnku 50 ml oleju, wrzuć pastę curry i chwilę obsmażaj, mieszając. Wlej ok. 1 l wody (lub bulionu warzywnego) i gotuj, aż płyn zmniejszy objętość do połowy.

3. Do zredukowanego o połowę płynu wlej mleczko kokosowe i doprowadź do wrzenia. Przelej przez sitko do innego garnka i odstaw. Na patelni dobrze rozgrzej olej, wrzuć tuńczyka i krewetki i obsmażaj z każdej strony ok. 1,5 minuty, aż krewetki zrobią się różowe.

4. W lekko osolonej wodzie ugotuj bób, odsącz i obierz z łupinek. Za pomocą obieraczki do warzyw obierz mango, awokado i białą rzodkiew ze skórki. Tą samą obieraczką zestrugaj je na cienkie paski. Kolendrę posiekaj i wymieszaj wszystkie składniki z resztą odstawionej marynaty. Wyłóż sałatkę na talerze, umieść na niej rybę i krewetki, polej sosem curry.

MH 08/14

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij