Michał Lelek jest szefem kuchni w hotelu Best Western Premier**** w Krakowie. Karierę zaczynał pod okiem innego mistrza, zresztą brata, Grzegorza, w zakopiańskim hotelu Belvedere****; potem był Wierzynek i Qubus Hotel Kraków.
W eliminacjach do Konkursu Kuchni Francuskiej „Dzień Ślimaka” zajął I miejsce, a w konkursie „Włoskiej Sztuki Kulinarnej” miejsce IV. Brał udział w organizowanym przez Polish Prestige Hotels konkursie „Profesjonalista Roku”.
Ile to kosztuje?
• 1 porcja w restauracji: 22,50 zł
• 1 porcja w domu: 6,25 zł
Czas przygotowania: 20 min
Składniki na 4 porcje:
• 400 g filetów z pstrąga
• 2 czerwone cebule
• 100 ml oliwy z oliwek extra vergine
• 200 ml oleju
• 1 ciabatta
• 150 g majonezu
• 4 pomidorki cherry
• 20 g kaparów
• 4 jajka przepiórcze
• 1 natka pietruszki
• sól, biały pieprz
• 2 łyżki musztardy Dijon
• kiełki lucerny/opcjonalnie 4 cebulki dymki
Sposób przygotowania:
1. Mięso ryby – koniecznie świeżej, nie mrożonej – opłucz w bieżącej, zimnej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem – najlepiej z wąskim ostrzem – oddziel mięso od skóry i pokrój je w bardzo drobną kosteczkę. To samo zrób z obraną czerwoną cebulą i wymieszaj ją z rybą.
2. Drobno posiekaj opłukaną i osuszoną natkę pietruszki, cebulki dymki i kapary. Połącz wszystko z pokrojonym pstrągiem i czerwoną cebulą. Dodaj musztardę Dijon i majonez, zamieszaj i dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Miskę z masą wstaw do lodówki, bo danie musi być schłodzone w chwili podania.
3. Zmrożoną w zamrażalniku bułkę (będzie się łatwiej kroić) ciabatta pokrój na bardzo cienkie grzanki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną ciabattę i smaż około minuty. Usmażone chipsy wyłóż łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Do osolonej, wrzącej wody włóż jajka i gotuj około 2 minut.
4. Schłodzoną w lodówce masę przełóż do czegoś, co nada jej formę na talerzu, np. do filiżanki. Wyłóż porcję na talerz i udekoruj chipsami z ciabatty, przekrojonymi na pół pomidorkami i przepiórczymi jajami (łatwiej się obiorą, jeżeli włożysz je po ugotowaniu do zimnej wody). Możesz dodać kiełki lucerny. Całość skrop oliwą extra vergine i kilkoma kroplami cytryny.
MH 05/11
Komentarze