[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: tatar z pstrąga z przepiórczymi jajami

Szukasz nieprzeciętnego pomysłu na kolację we dwoje? Oto japońskie sushi w polskiej wersji – idealne, by ją przekonać do naszych, męskich, dzikich smaków. W wołowym oryginale jest oczywiście siekana polędwica wołowa, ale siekana, surowa ryba też smakuje równie świetnie!

tatar z łososia fot. Hotel Best Western Premier****
Gotuj z mistrzem

Michał Lelek jest szefem kuchni w hotelu Best Western Premier**** w Krakowie. Karierę zaczynał pod okiem innego mistrza, zresztą brata, Grzegorza, w zakopiańskim hotelu Belvedere****; potem był Wierzynek i Qubus Hotel Kraków.

W eliminacjach do Konkursu Kuchni Francuskiej „Dzień Ślimaka” zajął I miejsce, a w konkursie „Włoskiej Sztuki Kulinarnej” miejsce IV. Brał udział w organizowanym przez Polish Prestige Hotels konkursie „Profesjonalista Roku”.

Ile to kosztuje?       

• 1 porcja w restauracji: 22,50 zł     

• 1 porcja w domu: 6,25  zł 

Czas przygotowania: 20 min

Składniki na 4 porcje:

400 g filetów z pstrąga

2 czerwone cebule

100 ml oliwy z oliwek extra vergine

200 ml oleju

1 ciabatta

150 g majonezu

4 pomidorki cherry

20 g kaparów

4 jajka przepiórcze

1 natka pietruszki

sól, biały pieprz

2 łyżki musztardy Dijon

kiełki lucerny/opcjonalnie 4 cebulki dymki

Sposób przygotowania:

1. Mięso ryby – koniecznie świeżej, nie mrożonej – opłucz w bieżącej, zimnej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem – najlepiej z wąskim ostrzem – oddziel mięso od skóry i pokrój je w bardzo drobną kosteczkę. To samo zrób z obraną czerwoną cebulą i wymieszaj ją z rybą.

2. Drobno posiekaj opłukaną i osuszoną natkę pietruszki, cebulki dymki i kapary. Połącz wszystko z pokrojonym pstrągiem i czerwoną cebulą. Dodaj musztardę Dijon i majonez, zamieszaj i dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Miskę z masą wstaw do lodówki, bo danie musi być schłodzone w chwili podania.

3. Zmrożoną w zamrażalniku bułkę (będzie się łatwiej kroić) ciabatta pokrój na bardzo cienkie grzanki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną ciabattę i smaż około minuty. Usmażone chipsy wyłóż łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Do osolonej, wrzącej wody włóż jajka i gotuj około 2 minut.

4. Schłodzoną w lodówce masę przełóż do czegoś, co nada jej formę na talerzu, np. do filiżanki. Wyłóż porcję na talerz i udekoruj chipsami z ciabatty, przekrojonymi na pół pomidorkami i przepiórczymi jajami (łatwiej się obiorą, jeżeli włożysz je po ugotowaniu do zimnej wody). Możesz dodać kiełki lucerny. Całość skrop oliwą extra vergine i kilkoma kroplami cytryny. 

MH 05/11

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij