[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.3

Gotuj jak top chef: stek wołowy t-bone

W opinii wielu  kobiet, to prawdopodobnie jedno z najlepszych dań na świecie. Smakuje pierwotnie, jak źródlana woda, świeży chleb czy udany seks. Czyli rzeczy, których nie da się zastąpić. A o tym że wołowina działa jak afrodyzjak, już chyba wspominać nie musimy, prawda? Do roboty!

stek fot. Restauracja www.pimiento.pl
Gotuj z mistrzem

Łukasz Przybylski pierwsze kroki stawiał we włoskiej restauracji Avanti w Krakowie, gdzie po roku objął funkcję szefa kuchni. Potem przyszedł czas na Sycylię i odkrywanie prawdziwych włoskich smaków u źródeł. Kolejne prestiżowe miejsce pracy to restauracja Szara na krakowskim Rynku. Obecnie jest współwłaścicielem argentyńskiej restauracji Pimiento, włoskiej Peppe Rosso i azjatyckiej WOK – wszystkie oczywiście w Krakowie.

Ile to kosztuje?      

• 1 porcja w restauracji: 90 zł      

• 1 porcja w domu: 40 zł      

Czas przygotowania: 20 min

REKLAMA

Składniki na 2 porcje:

• 600 g polędwicy wołowej z rosbefem wraz z kością

• 10 ml oliwy

• sól morska gruboziarnista

• czarny pieprz świeżo mielony

• 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

1. Aby zrobić dobry stek, najpierw trzeba kupić dobry stek. Najbardziej legendarny i ceniony jest T-bone, czyli kawałek polędwicy wołowej połączony z kawałkiem rostbefu z kością w kształcie litery T. Umyj mięso pod bieżącą wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Usuń błony i skrawki tłuszczu. Rozgrzej piekarnik do 60 ºC i wstaw tam dwa talerze, by rozgrzać je przed podaniem.

2. Bardzo ważne, by mięso miało temperaturę otoczenia, dlatego trzeba je wyciągnąć z lodówki na pół godziny przed obróbką. Osuszone i oczyszczone mięso połóż na desce i skrop z obu stron 10 ml oliwy. Zostaw jeszcze na chwilę. W tym czasie opłucz i osusz miks sałat: rzymską, roszponkę, rukolę – bardzo pasują do steków.

3. Rozgrzej patelnię grillową z odrobiną tłuszczu, połóż na niej przygotowany stek i smaż do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Smakosze twierdzą, że najlepiej smakują tzw. medium – średnio wysmażone (3-4 min z każdej strony) i medium rare – średnio krwiste (2-3min z każdej strony). Zrób winegret z 3 części oliwy extra vergine, 1 części octu balsamico i łyżeczki miodu.

4. Podczas smażenia przewracaj steki drewnianą łopatką – nie wolno ich nakłuwać widelcem! Zdejmij mięso z patelni i odstaw na kilka minut, by soki zaczęły krążyć (możesz zawinąć steki w folię aluminiową). Połóż je na rozgrzane talerze, posyp szczyptą soli morskiej, świeżym pieprzem i połóż na wierzchu odrobinę masła. Winegretem polej sałaty i podawaj obok mięsa.

MH 02/12

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij