Dawid Domaradzki jest szefem kuchni Music Pub&Restaurant „Stary Klasztor” we Wrocławiu. Wcześniej pracował w restauracji „Pod Papugami”. Podczas licznych podróży podpatrywał różne techniki gotowania i sposoby prezentowania dań, ale udało mu się zachować własny styl. Oprócz kuchni interesuje się sztukami walki i dobrym kinem.
Ile to kosztuje?
• 1 porcja w restauracji: 38 zł
• 1 porcja w domu: 13 zł
Czas przygotowania: 50 min
Składniki na 2 porcje:
• polędwiczka wieprzowa 500 g
• 250 g orzechów laskowych
• 100 ml śmietany 15%
• 80 g sera correggio
• 50 ml oliwy
• kostka masła
• tabliczka gorzkiej czekolady
• 80 g sera pleśniowego (np. gorgonzola)
• sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Orzechy laskowe musisz obrać ze skórki, a następnie uprażyć na suchej patelni. Wrzuć i potrząsaj patelnią od czasu do czasu. Orzechy, śmietanę, ser correggio oraz oliwę wrzuć do blendera i zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem – według upodobań.
2. Pora zabrać się za mięso. Opłucz je, dobrze osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój na kotlety - ważne, żeby pamiętać o krojeniu mięsa w poprzek włókien, by dobrze je wyporcjować i by było miękkie. Następnie rozbij kotlety przez folię spożywczą, żeby nie poprzerywać włókien.
3. Posyp kotlety solą i pieprzem, po czym odstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na środek każdego kotleta połóż jedną łyżkę musu z orzechów laskowych. Delikatnie zwiąż nitką na górze, formując sakiewki. W nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułóż sakiewki i zapiekaj w piekarniku ok. 15-25 minut w temperaturze 200 stopni C.
4. W rondelku roztop pół kostki masła i dodaj połamaną gorzką czekoladę. Rozpuszczaj na bardzo małym ogniu, żeby nie przywierało do dna. Gdy już będziesz miał gładką masę, dodaj ser pleśniowy gorgonzola i dopraw solą i pieprzem do smaku.
MH 06/14
Komentarze