[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: sakiewki z polędwiczek wieprzowych

Mięso, orzechy, czekolada i ser pleśniowy? Świetna kuchnia powstaje często z ekstrawaganckich połączeń produktów, ale za to zawsze z połączeń przemyślanych. Zdziwisz się, gdy spróbujesz. Sprawdź nasz przepis na wieprzowinę, jakiej do tej pory nie znałeś.

polędwiczki wieprzowe fot. Tomasz Woźny
Gotuj z mistrzem

Dawid Domaradzki jest szefem kuchni Music Pub&Restaurant „Stary Klasztor” we Wrocławiu. Wcześniej pracował w restauracji „Pod Papugami”. Podczas licznych podróży podpatrywał różne techniki gotowania i sposoby prezentowania dań, ale udało mu się zachować własny styl. Oprócz kuchni interesuje się sztukami walki i dobrym kinem.

Ile to kosztuje?

1 porcja w restauracji: 38 zł

1 porcja w domu: 13 zł

Czas przygotowania: 50 min

REKLAMA

Składniki na 2 porcje:

polędwiczka wieprzowa 500 g

250 g orzechów laskowych

100 ml śmietany 15%

80 g sera correggio

50 ml oliwy

kostka masła

tabliczka gorzkiej czekolady

80 g sera pleśniowego (np. gorgonzola)

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Orzechy laskowe musisz obrać ze skórki, a następnie uprażyć na suchej patelni. Wrzuć i potrząsaj patelnią od czasu do czasu. Orzechy, śmietanę, ser correggio oraz oliwę wrzuć do blendera i zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem – według upodobań.

2. Pora zabrać się za mięso. Opłucz je, dobrze osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój na kotlety - ważne, żeby pamiętać o krojeniu mięsa w poprzek włókien, by dobrze je wyporcjować i by było miękkie. Następnie rozbij kotlety przez folię spożywczą, żeby nie poprzerywać włókien.

3. Posyp kotlety solą i pieprzem, po czym odstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na środek każdego kotleta połóż jedną łyżkę musu z orzechów laskowych. Delikatnie zwiąż nitką na górze, formując sakiewki. W nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułóż sakiewki i zapiekaj w piekarniku ok. 15-25 minut w temperaturze 200 stopni C.

4. W rondelku roztop pół kostki masła i dodaj połamaną gorzką czekoladę. Rozpuszczaj na bardzo małym ogniu, żeby nie przywierało do dna. Gdy już będziesz miał gładką masę, dodaj ser pleśniowy gorgonzola i dopraw solą i pieprzem do smaku.

MH 06/14

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij