[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.5

Gotuj jak top chef: przepis na szafranowe risotto

Czujesz, że Twoje menu wymaga odświeżenia i odskoczni od kurczaka z ryżem? Wypróbuj danie, który zdobyło nasze serca i podniebienia. Samo w sobie fantastycznie smakuje, a wzbogacone owocami morza, szafranem i świeżo startym parmezanem gwarantuje prawdziwy kulinarny odlot. 

Gotuj jak top chef: przepis na szafranowe risotto fot. alexpro9500 2015/shuttestock
 

 

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g ryżu arborio
  • 100 g przegrzebków
  • 200 g krewetek
  • 100 g masła
  • 150 ml białego wina
  • 100 g kalmarów
  • 100 g ośmiorniczek
  • 200 g parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, szafran
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 15 pomidorków cherry

Przygotowanie:

1. Zacznij od ugotowania wywaru z warzyw – ostatecznie może być z kostki. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki. Owoce morza opłucz w bieżącej, zimnej wodzie i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. W drugim garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, szafran i owoce morza, smaż na średnim ogniu 3 minuty.

2. Dorzuć ryż i pokrojone pomidorki – nie przestawaj mieszać. Zwiększ ogień. Po kilku chwilach ryż zrobi się szklisty i to jest moment na dolanie wina. Zrób to i nadal mieszaj; ostra woń alkoholu szybko się ulotni, a ryż wchłonie esencję i bukiet wina. Warto pochylić się nad garnkiem, bo aromaty zaczynają być fantastycznie obiecujące.

3. Dolej pierwszą chochlę bulionu i odrobinę przypraw. Nie przesadź z solą, bo wywar z warzyw jest już nieco słony. Zmniejsz ogień, by ryż delikatnie się gotował, dzięki czemu wszystkie ziarenka równomiernie „dojdą”. Wlewaj kolejne chochle bulionu, mieszając i rozprowadzając kremową skrobię wydzielaną przez ryż. Czynność powtarzaj, aż ryż będzie miękki.

4. Zdejmij garnek z ognia, dodaj posiekaną natkę pietruszki, masło i (najlepiej) świeżo starty parmezan. Dokładnie wymieszaj i odstaw przykryty garnek na 2 minuty. To największa tajemnica idealnego risotto, które właśnie wtedy staje się cudownie kremowe i nabiera pełni smaku. Podaj natychmiast, zanim danie oklapnie i straci piękną fakturę.

Czas: 30 minut

Cena w restauracji: 60 zł

Cena w domu: 20 zł

MH 08/2011

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij