Gotuj jak top chef: przepis na łososia z kaparami

Aromatyczny ryż jaśminowy, marynowane kwiaty nasturcji, delikatne szparagi i jedna z najlepszych ryb na świecie – ten wieczór na pewno zaliczysz do bardzo udanych. Musisz tylko po kolacji utrzymać podobny poziom. Do dzieła!

Gotuj jak top chef: przepis na łososia z kaparami Olga Nayashkova 2015/shutterstock
fot. Olga Nayashkova 2015/shutterstock

 

REKLAMA

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g filetów z łososia norweskiego
  • 180 g zielonych szparagów
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 50 g masła
  • 1 kieliszek białego wina
  • 80 g kaparów i 1/5 szkl. zalewy z kaparów
  • 50 g cebuli szalotki
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • sól, pieprz ziołowy,
  • przyprawa do ryb, sok z cytryny, oliwa z oliwek

1. Świeżą rybę podziel na dwie porcje i opłucz w bieżącej, zimnej wodzie. Dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw filety przyprawą ziołową i ziołowym pieprzem, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny i odstaw na przynajmniej 15 minut do lodówki. Talerz lub miskę z rybą przykryj szczelnie folią – szybciej się zamaceruje.

2. Cebulę posiekaj i smaż, by zeszklić, na rozgrzanej patelni z oliwą. Lekko posiekaj kapary, dorzuć do cebuli i smaż, mieszając. Dolej zalewę z kaparów i białe wino – poczekaj, aż zmniejszy objętość do 1/4. Dodaj śmietankę, nieco soli – uwaga, kapary już są słone – pieprz i na koniec nieco masła, by sos nabrał kremowej konsystencji.

3. Nieco wcześniej wyjmij przyprawioną rybę z lodówki, by wróciła do pokojowej temperatury. Obtocz ją w mące pszennej z każdej strony, rozgrzej tłuszcz na drugiej patelni i smaż rybę przez kilka minut z każdej strony. Przewracaj ją na patelni łopatką, nie nakłuwaj jej widelcem. Zacznij gotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj do wody nieco masła.

4. Zielone szparagi nie wymagają obierania, ale na wszelki wypadek odetnij mały kawałek z grubszej strony. Najlepiej użyć specjalnego garnka do szparagów, w którym szparagi stoją pionowo z główkami powyżej wody. Jeżeli nie, wrzuć je do solonego wrzątku z odrobiną masła i gotuj kilka minut. Wyłóż wszystko na talerz i polej rybę przygotowanym sosem.

Ile to kosztuje?

Cena w restauracji: 40 zł

Cena w domu: 15 zł

MH 07/2011

Zobacz również:
W dzisiejszym świecie energia do działania potrzebna jest nam od rana do wieczora. Nie ma zmiłuj. Co zapewni nam jej największą dawkę? Dobry trening czy pilnowanie diety? Zapytaliśmy eksperta. 
ZOBACZ WIĘCEJ
REKLAMA