[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
1.0

Gotuj jak top chef: przepis na łososia z kaparami

Aromatyczny ryż jaśminowy, marynowane kwiaty nasturcji, delikatne szparagi i jedna z najlepszych ryb na świecie – ten wieczór na pewno zaliczysz do bardzo udanych. Musisz tylko po kolacji utrzymać podobny poziom. Do dzieła!

Gotuj jak top chef: przepis na łososia z kaparami fot. Olga Nayashkova 2015/shutterstock

REKLAMA
 

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g filetów z łososia norweskiego
  • 180 g zielonych szparagów
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 50 g masła
  • 1 kieliszek białego wina
  • 80 g kaparów i 1/5 szkl. zalewy z kaparów
  • 50 g cebuli szalotki
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • sól, pieprz ziołowy,
  • przyprawa do ryb, sok z cytryny, oliwa z oliwek

1. Świeżą rybę podziel na dwie porcje i opłucz w bieżącej, zimnej wodzie. Dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw filety przyprawą ziołową i ziołowym pieprzem, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny i odstaw na przynajmniej 15 minut do lodówki. Talerz lub miskę z rybą przykryj szczelnie folią – szybciej się zamaceruje.

2. Cebulę posiekaj i smaż, by zeszklić, na rozgrzanej patelni z oliwą. Lekko posiekaj kapary, dorzuć do cebuli i smaż, mieszając. Dolej zalewę z kaparów i białe wino – poczekaj, aż zmniejszy objętość do 1/4. Dodaj śmietankę, nieco soli – uwaga, kapary już są słone – pieprz i na koniec nieco masła, by sos nabrał kremowej konsystencji.

3. Nieco wcześniej wyjmij przyprawioną rybę z lodówki, by wróciła do pokojowej temperatury. Obtocz ją w mące pszennej z każdej strony, rozgrzej tłuszcz na drugiej patelni i smaż rybę przez kilka minut z każdej strony. Przewracaj ją na patelni łopatką, nie nakłuwaj jej widelcem. Zacznij gotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj do wody nieco masła.

4. Zielone szparagi nie wymagają obierania, ale na wszelki wypadek odetnij mały kawałek z grubszej strony. Najlepiej użyć specjalnego garnka do szparagów, w którym szparagi stoją pionowo z główkami powyżej wody. Jeżeli nie, wrzuć je do solonego wrzątku z odrobiną masła i gotuj kilka minut. Wyłóż wszystko na talerz i polej rybę przygotowanym sosem.

Ile to kosztuje?

Cena w restauracji: 40 zł

Cena w domu: 15 zł

MH 07/2011

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij