[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: przepis na kolację we dwoje

Każda okazja jest dobra, by uwieść ją dobrym smakiem. Oto przepis na zaskakujące połączenie soczystego arbuza ze słodkością miodu, ostrością musztardy i słonym smakiem sera feta. Po takiej kolacji przyjemne zakończenie wieczoru masz jak w banku.

feta z arbuzem fot. Jacek Heliasz
Gotuj z mistrzem

Zbigniew Kłyś zaczynał swoją karierę w kuchni międzynarodowej sieci hoteli Holiday Inn w Krakowie. Potem nadal trzymał się Krakowa, ale zdobywał doświadczenia w różnych restauracjach.

Szefował kuchniom u Wenzla, u Wierzynka i w Wawelskiej. To czołówka krakowskich restauracji, więc udało mu się gotować, między innymi, dla pary cesarskiej z Japonii i królowej Anglii.

Ma słabość do ryb i owoców morza.

Czas przygotowania: 15 min 

Składniki na 2 porcje:

• 1/4 arbuza

• 250 g sera feta

• 50 ml oliwy z oliwek extra virgine

• 200 g czarnych oliwek

• liście roszponki

• 100 g orzeszków pinii

• 50 ml octu balsamicznego

• 50 ml miodu

• 2 łyżki musztardy z Dijon

Sposób przygotowania:

1. Do miski włóż musztardę i miód, wymieszaj starannie łyżką lub trzepaczką. Dodaj ocet i mieszaj nadal. Powoli wlewaj oliwę, nie przerywając mieszania. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz – i tak jest najprościej – wlać wszystkie składniki do małego słoika, zakręcić go i mocno wstrząsnąć.

2. W sklepie wybierz arbuza niezbyt dużego, ale ciężkiego. W ten sposób będziesz miał pewność, że arbuz będzie soczysty. Z ćwiartki owocu wyjmij pestki końcówką noża, obierz arbuza ze skórki i pokrój w niedużą kostkę. Włóż do salaterki. Dorzuć pokrojoną w kostkę fetę.

3. Oliwki (najlepiej marynowane) muszą być oczywiście wydrylowane, czyli bez pestek. Możesz to zrobić sam ostrym nożem. Jeżeli kupiłeś oliwki rozmiaru jumbo, pokrój je na połówki. Listki roszponki opłucz w zimnej, bieżącej wodzie i starannie osusz papierowym ręcznikiem. Dorzuć do salaterki.

4. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wysyp orzeszki pinii i praż kilka minut, potrząsając – będą bardziej aromatyczne. Wsyp je do salaterki, dolej połowę sosu i delikatnie wymieszaj. Przełóż na talerze, skrop resztą sosu i udekoruj listkami roszpunki. Butelka białego Sauternes zwieńczy dzieło.

MH 02/11

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij