[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Gotuj jak top chef: przepiórki na sałacie z boczniakami

Marynowane przepiórki, podsmażone boczniaki, wiśniowy dressing i mieszanka różnokolorowych sałat – nie wiadomo, czy jeść, czy podziwiać. Danie niskokaloryczne, z dużą zawartością białka - idealne jeżeli chcesz zrzucić trochę zbędnego balastu.

przepiórki na sałacie fot. www.sheraton.pl
Gotuj z mistrzem

Tomasz Leśniak w wieku 20 lat po raz pierwszy został szefem kuchni. W 2007 roku awansował na szefa kuchni w krakowskim hotelu Sheraton – rok po wstąpieniu na sportową drogę w swojej karierze, czyli objęciu stanowiska szefa kuchni reprezentacji Polski w piłce nożnej. Znany jest z propagowania zdrowej i wyrafinowanej kuchni. Jego ulubioną jest kuchnia orientalna.

Ile to kosztuje?  

1 porcja w restauracji: 50 zł  

1 porcja w domu: 16  zł

Czas przygotowania: 60 min

Składniki na 4 porcje:

2 przepiórki

50 ml czerwonego wina

1 łyżeczka syropu klonowego

świeży rozmaryn

4 jagody jałowca

oliwa

sól morska

czarny pieprz

Dressing:

200 g wiśni

100 ml czerwonego wina

miód

50 ml oliwy

Sałatka:

8 boczniaków

50 g suszonej żurawiny

garść ryżu dmuchanego

8 pomidorków koktajlowych

1 marchewka

1 minicukinia

50 g szpinaku baby

200 g mieszanki sałat

Sposób przygotowania:

1. Zmiażdżony jałowiec zalej w misce czerwonym, wytrawnym winem, łyżką oliwy, syropem klonowym i dorzuć posiekany rozmaryn. Przepiórki przekrój na pół, oddziel pierś od udka, a z piersi wyjmij kości. Opłucz mięso pod zimną bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Przełóż ptaki do miski z marynatą na minimum godzinę.

2. Wiśnie przełóż do garnka, zalej czerwonym winem, dodaj łyżkę miodu i nastaw do gotowania. Gotuj przez 5 minut na wolnym ogniu. Całość odstaw do wystygnięcia. Gdy wiśnie będą już zimne, zmiksuj je blenderem i przetrzyj przez bardzo drobne sito. Dodaj oliwę z oliwek i dopraw do smaku miodem, pieprzem i odrobiną soli, zamieszaj dokładnie rózgą do momentu połączenia się składników ze sobą.

3. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki. Marchewkę i cukinię obierz i opłucz w zimnej wodzie. Sałatę porwij na mniejsze kawałki, opłucz w zimnej wodzie. Całość odstaw na 10 minut, by nabrała chrupkości. Sałaty wysusz, dodaj pokrojone warzywa, suszoną żurawinę i odrobinę oliwy z oliwek, a następnie wymieszaj i nałóż na talerz.

4. Boczniaki oczyść, opłucz zimną, bieżącą wodą, osusz i usmaż na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Przepiórki wyciągnij z marynaty i również usmaż na rozgrzanej patelni. Ciepłe przepiórki i boczniaki połóż na rozłożonej sałatce, całość posyp ryżem dmuchanym, skrop dressingiem wiśniowym, oprósz solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

MH 06/13

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij