Andrzej Bałdyga to uczestnik niezliczonej liczby szkoleń zawodowych, członek Fundacji Klubów Szefów Kuchni, gość kulinarnych programów telewizyjnych. W 2012 roku otrzymał Medal Komisji Edukacji Narodowej. Prywatnie zapalony wędkarz i amator sportów wodnych.
Ile to kosztuje?
• 1 porcja w restauracji: 70 zł
• 1 porcja w domu: 17 zł
Czas przygotowania: 50 min
Składniki na 4 porcje:
• 600 g polędwicy wołowej
• 300 g kasztanów
• 100 g czarnej porzeczki
• 100 ml czerwonego wina
• 30 g gorzkiej czekolady
• sól, pieprz (najlepiej tasmański)
• 20 g miodu
• 10 g masła
• 1 por
• 1 cukinia
• 2 czerwone cebule
• 2 papryki
• 2 marchewki
• kilka liści sałaty pak choi
• 1/2 l mleka 0,5%
• 2 ząbki czosnku
• 30 ml sosu sojowego
• 100 ml oleju z pestek winogron
• sos Worcestershire
Sposób przygotowania:
1. Kasztany natnij, zaczynając od białej plamki, by zdjąć skórkę, wrzuć do wrzątku i gotuj ok. 15 minut. Następnie obrane kasztany zalej mlekiem, lekko posól i gotuj ok. 50 minut. Po ugotowaniu kasztany ostudź i zmiksuj w blenderze. Tak przetarte przypraw solą i pieprzem, dodaj masło i wlej ok. 100 ml mleka, w którym gotowałeś kasztany.
2. Czarną porzeczkę (może być mrożona) wrzuć do małego rondla, zalej czerwonym winem. Gotuj około 10 minut, potem całość przecedź przez sito. Tak powstały płyn wlej z powrotem do rondla, dodaj miód, pokruszoną czekoladę, przypraw sosem Worcestershire, solą i pieprzem. Czekolada fajnie zaciągnie nam sos i doda mu aromatu.
3. Mięso oczyść z błon i marynuj z utartymi w moździerzu ziarnami pieprzu tasmańskiego, czosnkiem i olejem z pestek winogron. Odstaw na 12 godzin do lodówki, potem ogrzej do temperatury pokojowej i smaż po obu stronach na oleju z pestek winogron. Przypraw solą już na patelni. Przed podaniem pokrój mięso w plastry.
4. Marchew, paprykę, cukinię i pora pokrój w cienkie słupki, a czerwoną cebulę w piórka. Na rozgrzaną patelnię wlej 30 ml oleju z pestek winogron, wrzuć dwa rozgniecione ząbki czosnku, smaż 2 minuty. Wyjmij czosnek i wrzuć marchew, po minucie por, po minucie cebulę i paprykę, na koniec cukinię i sałatę pak choi. Warzywa przypraw sokiem z połowy cytryny, pieprzem i sosem sojowym.
MH 03/13
Komentarze