[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Gotuj jak top chef: polędwica wołowa z kasztanami

Połączenie wołowiny, kasztanów, czerwonego wina, wiśni oraz gorzkiej czekolady - danie z najwyższej półki smakowej, ale w zasięgu każdego, kto choć raz miał patelnię w ręku. Składniki znajdziesz w dobrych sklepach – reszta zależy od Twojego smaku i talentu.

polędwica z kasztanami fot. www.bryza.pl
Gotuj z mistrzem

Andrzej Bałdyga to uczestnik niezliczonej liczby szkoleń zawodowych, członek Fundacji Klubów Szefów Kuchni, gość kulinarnych programów telewizyjnych. W 2012 roku otrzymał Medal Komisji Edukacji Narodowej. Prywatnie zapalony wędkarz i amator sportów wodnych.

Ile to kosztuje?    

1 porcja w restauracji: 70 zł    

1 porcja w domu: 17  zł

Czas przygotowania: 50 min

REKLAMA

Składniki na 4 porcje:

600 g polędwicy wołowej 

300 g kasztanów

100 g czarnej porzeczki

100 ml czerwonego wina 

30 g gorzkiej czekolady

sól, pieprz (najlepiej tasmański)

20 g miodu

10 g masła 

1 por

1 cukinia

2 czerwone cebule

2 papryki

2 marchewki 

kilka liści sałaty pak choi 

1/2 l mleka 0,5% 

2 ząbki czosnku 

30 ml sosu sojowego

100 ml oleju z pestek winogron

sos Worcestershire

Sposób przygotowania:

1. Kasztany natnij, zaczynając od białej plamki, by zdjąć skórkę, wrzuć do wrzątku i gotuj ok. 15 minut. Następnie obrane kasztany zalej mlekiem, lekko posól i gotuj ok. 50 minut. Po ugotowaniu kasztany ostudź i zmiksuj w blenderze. Tak przetarte przypraw solą i pieprzem, dodaj masło i wlej ok. 100 ml mleka, w którym gotowałeś kasztany.

2. Czarną porzeczkę (może być mrożona) wrzuć do małego rondla, zalej czerwonym winem. Gotuj około 10 minut, potem całość przecedź przez sito. Tak powstały płyn wlej z powrotem do rondla, dodaj miód, pokruszoną czekoladę, przypraw sosem Worcestershire, solą i pieprzem. Czekolada fajnie zaciągnie nam sos i doda mu aromatu.

3. Mięso oczyść z błon i marynuj z utartymi w moździerzu ziarnami pieprzu tasmańskiego, czosnkiem i olejem z pestek winogron. Odstaw na 12 godzin do lodówki, potem ogrzej do temperatury pokojowej i smaż po obu stronach na oleju z pestek winogron. Przypraw solą już na patelni. Przed podaniem pokrój mięso w plastry.

4. Marchew, paprykę, cukinię i pora pokrój w cienkie słupki, a czerwoną cebulę w piórka. Na rozgrzaną patelnię wlej 30 ml oleju z pestek winogron, wrzuć dwa rozgniecione ząbki czosnku, smaż 2 minuty. Wyjmij czosnek i wrzuć marchew, po minucie por, po minucie cebulę i paprykę, na koniec cukinię i sałatę pak choi. Warzywa przypraw sokiem z połowy cytryny, pieprzem i sosem sojowym.

MH 03/13 

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij